Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GDZIE, KTO i CO TO JEST- czyli fotozagadka

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.12.2013 23:38

Kiepura napisał(a):Córka gościa który to wybudował (choć jej matka nigdy nie była mężem gościa), wsławiła sie tym, że była w czymś (czego to się nie robi dla pien..., żeby zdobyć serce wybranki :D ) a właściwie gdześ pierwsza (nomen omen nazwisko jej zięcia byłoby popowiedzią, choć dziwne to małżeństwo, bo nie skonsumowane :D ) a o życiu jej i jej rodziny można by napisać scenariusz do fantastycznego filmu historycznego.
Gość zaś wybudował to dla żony, ale nie matki tamtej córki.

Komputer mam padnięty, to prosze to traktować jako podpowiedż. :lol:

Toś podpowiedział ! :)
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 07.12.2013 08:15

Kiepura napisał(a):
Każdy widział :D

Córka gościa który to wybudował
..., żeby zdobyć serce wybranki :D )
...., choć dziwne to małżeństwo, bo nie skonsumowane :D )
....Gość zaś wybudował to dla żony, ale nie matki tamtej córki.
...:lol:

Mnie też bardzo się podoba ta podpowiedź.
A swoją drogą zabrzmiała niczym aria ..... ze śmiechem :)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 07.12.2013 08:53

E, no jeszcze nie wiecie. :D

To dodam tylko, że ta córka spoczęła na wieki nie w Polsce, ale w innym kraju, który teraz jest, ale juz nie włada tym terenem na którym ta córka spoczęła.
A i co ciekawe ta córka wyszła za mąż za pewnego gostka, który miał się ożenić z inną, ale nie chciał. Tenże gostek został jakbysmy dzisiaj powiedzieli "nieumyslnie doprowadzony do cięzkiego upadku na zdrowiu" przez syna tegoż, który to wybudował. W wyniku tegoż "nieumyślnego doprowadzenia" zmarł. Ta z którą ten gostek nie chciał się żenić została póżniej żoną tegoż syna tego co to wybudował i w swojej kategorii jest jedną z trzech moze czterech najbardziej znanych w Polsce.
A i ta żona dla której ten gość co to wybudował to wybudował nie była matka tamtego syna, który ożenił się z tą która miała wyjść za tamtego gostka.
Choć po prawdzie to ona nie miała wyjść za tego gostka tylko jej siostra. Ale w sumie co za róznica.

No, myślę, że teraz to wszystko jasne. :D

PS. A, jakby co to nie szukajcie po zagajnikach. :roll:
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 07.12.2013 09:33

Mam nadzieję, że w nagrodę dla zwycięzcy, uzupełnisz imiona wszystkich bohaterów swojej opowieści. :)
Chyba, że znajdzie się taka/taki co sam to zrobi :?:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 07.12.2013 10:44

demi-duox napisał(a):Mam nadzieję, że w nagrodę dla zwycięzcy, uzupełnisz imiona wszystkich bohaterów swojej opowieści. :)
Chyba, że znajdzie się taka/taki co sam to zrobi :?:

Jasne.

Dodam tylko, że córka tej córki też jest dość znana, zwłaszcza w Wielkopolsce. Imie miała (ta córka córki) choć go nie używała tylko zdrobnienia. A teraz to zdrobnienie za imie uchodzi.

To imie co nie imie miała też jedna z osób związanych z jednym z symboli Warszawy.
No i tu już Weldon powinien śmigać. :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.12.2013 11:44

Nie żartuj, ja ledwo opanowałem nazwy rodów właścicieli Wilanowa, a i to nadal się gubię która Elżbieta była Izabelą z wyboru, a która naturalną :D
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 07.12.2013 12:44

Witam.

Kiepura- próbuję ale tak żeś to skomplikował że nie wiem jak pogodzić te strzępy informacji..
Przykładowo:
Córka gościa który to wybudował (choć jej matka nigdy nie była mężem gościa), wsławiła sie tym, że była w czymś (czego to się nie robi dla pien..., żeby zdobyć serce wybranki :D ) a właściwie gdześ pierwsza

Piszesz o tej córce a jednocześnie w nawiasie wtrącasz tekst, który nie może dotyczyć kobiety.
Sorry, ale to nie jest żadna podpowiedź.

To samo - o ile nie gorzej- z tym:
choć jej matka nigdy nie była mężem gościa
Matka mężem?
8O :lol: :lol: :lol:

Wygląda na to, że chodzi o: Barbarę Zapolyę jako żonę tego gostka (króla Zygmunta Starego), Katarzynę Telniczankę- kochankę Zygusia S...(czyli tę która żoną nie była) oraz Katarzynę hrabinę Montfort- jako córkę.
Ewentualnie drugą córkę- czyli Reginę Szafraniec, choć po Twoich chaotycznych "podpowiedziach" nie mam zdrowia i czasu na głębsze szukanie kto tam z kim sypiał, był pierwszy albo drugi i w czym -bo sporo rzeczy nie pasuje do tego co twierdzisz (źródła są różne- wersje też, być może chodziło o rekordowy posag lub związek z potężnym niemieckim rodem Montfort-Tettnang).

A tak w ogóle to takie okna w bębnach są na Kaplicy Zygmuntowskiej na Wawelu... :wink:
Czyli budynkowi jaki Zygmunt postawił na cześć Barbary Zapolya.

http://www.panoramio.com/photo/12673462
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 07.12.2013 15:17

Zgadza się, o ten bęben chodziło :wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.12.2013 17:32

to Fata lub Kiepura wrzucacie dalej...
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 07.12.2013 21:23

Ty wrzucaj- jeszcze się tu "nie wyżyłeś"... :lol: :) :mrgreen:
Oddaję kolejkę.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 07.12.2013 21:40

Fatamorgana napisał(a):
choć jej matka nigdy nie była mężem gościa
Matka mężem?
8O :lol: :lol: :lol:

No dobra w pośpiechu się rąbłem :oops:
Ale cała reszta jak najbardziej logicznie.

Chodzi oczywiście o budowniczego Zygmunta Starego.
Tenże Zygmunt miał jako królewicz kochankę

(tu wchodzi lapsus
choć jej matka nigdy nie była mężem żoną gościa

Katarzynę Telniczankę.

Jak przyszło do królowania kochankę wydał za podskarbiego koronnego Kościeleckiego.

W czasie trwania tego małżeństwa urodziła Beata Kościelecka, jednak powszechnie sądzi się, że jest to córka Zygmunta Starego.

Znana jest bardziej jako Beata Łaska i jest uważana za pierwszą turystkę tatrzańską.

wsławiła sie tym, że była w czymś (czego to się nie robi dla pien..., żeby zdobyć serce wybranki :D ) a właściwie gdześ pierwsza

Jej pierwszym mężem Ilia Ostrogski (o którm jeszcze będzie) a drugim Olbracht Łaski. Tenże Łaski wywiózł ją na Węgry a właściwie na Słowacje do Kieżmarku i tam zabiegał o jej przychylność w sprawach majątkowych, stąd też pewnie pomysł wycieczki do Kieżmarskiej Doliny.
Jak juz posaidł jej majątek to zamknał ją w zamku w Kieżmarku, gdzie zmarła i jest pochowana (znaczy w Kieżmarku nie zamku).

To dodam tylko, że ta córka spoczęła na wieki nie w Polsce, ale w innym kraju, który teraz jest, ale juz nie włada tym terenem na którym ta córka spoczęła.

Wrócmy do jej pierwszego małżeństwa. Ilia OStrogski (ówczesny Rockefeller tylko razy trzy) miał być wdług umowy ojców ożeniony z Anna Elżbietą Radziwił. Jednakże (nie wiem dlaczego) Radziwiłowie wystawili jej siostrę Barbarę.
Ilia odmówił.

A i co ciekawe ta córka wyszła za mąż za pewnego gostka, który miał się ożenić z inną, ale nie chciał.

Choć po prawdzie to ona nie miała wyjść za tego gostka tylko jej siostra. Ale w sumie co za róznica.

W czasie turnieju rycerskiego związanego z zaślubinami Beaty i Ilii Zygmunt August tak nieszczęśliwie popchnął Ilie, że ten spadł z konia i w wyniku tego zapadł na zdrowiu i zmarł.

enże gostek został jakbysmy dzisiaj powiedzieli "nieumyslnie doprowadzony do cięzkiego upadku na zdrowiu" przez syna tegoż, który to wybudował. W wyniku tegoż "nieumyślnego doprowadzenia" zmarł.

A historii Barbary Radziwiłowny chyba nie trzeba przypominać.

Ta z którą ten gostek nie chciał się żenić została póżniej żoną tegoż syna tego co to wybudował i w swojej kategorii jest jedną z trzech moze czterech najbardziej znanych w Polsce.

Zanim jednak Ilia zmarł spłodził córkę, która zresztą urodziła się po jego śmierci.
Elżbietę, zwaną Halszką.

Imie miała (ta córka córki) choć go nie używała tylko zdrobnienia. A teraz to zdrobnienie za imie uchodzi.

Halszka wyszła między innymi (jej małżeństwa to jest dopiero kosmos) za Łukasza Górkę

Wróćmy do Łaskiej

wsławiła sie tym, że była w czymś (czego to się nie robi dla pien..., żeby zdobyć serce wybranki :D ) a właściwie gdześ pierwsza (nomen omen nazwisko jej zięcia byłoby popowiedzią, choć dziwne to małżeństwo, bo nie skonsumowane :D )

Ten że Łukasz Górka był magnatem wielkopolskim, samo małżeństwo było wymuszone i podobnież nie skonsumowane.
Wieził ją w zamku w Szamotułach, gdzie do dzisiaj podobno straszy.

Dodam tylko, że córka tej córki też jest dość znana, zwłaszcza w Wielkopolsce.

No i na koniec coś o Warszawie było. :D

To imie co nie imie miała też jedna z osób związanych z jednym z symboli Warszawy.
No i tu już Weldon powinien śmigać. :D

Pozwolę sobie zacytować początek legendy o Bazyliszku, jak wiadomo symbolu Warszawy.

Płatnerz, imć pan Melchior Ostroga miał dwoje dzieci: czarnowłosego chłopczyka Maćka i złocistoloką dziewczynkę Halszkę.

No i chyba wszystko jasne, choć nie wszystko zostało opowiedziane.

Jak mówiłem ja mam dysk padnięty nic nie wrzucę, zresztą to Fata odgadł.
Ja tylko chciałem urozmaicić zabawę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.12.2013 21:54

Kiepura napisał(a):Ja tylko chciałem urozmaicić zabawę.

A znasz to:

Znowu w życiu mi nie wyszło..........................

:) :) :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.12.2013 22:07

Kiepura napisał(a):Pozwolę sobie zacytować początek legendy o Bazyliszku, jak wiadomo symbolu Warszawy.

Obok Białej Damy, Zbójców i Kościoła Marii Panny ;)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 07.12.2013 22:16

Kiepura napisał(a):Ja tylko chciałem urozmaicić zabawę.

No wierzę.
Tyle że wyszła nam prawie kolejna "Dynastia"- gdzie też były podobne historyje... :lol: :wink:

Lubię dawne dzieje i nawet mi przez myśl przeszło że może być jakiś związek z górami czy wysokością (w tamtych czasach kobiety wyższego stanu miały siedzieć na d.. na dworach i zamkach a nie włóczyć się "byle gdzie") ale zniechęciło mnie do dalszego poszukiwania właśnie to że trochę pochrzanione były te podpowiedzi.
Inna sprawa, że o tym:
Jak przyszło do królowania kochankę wydał za podskarbiego koronnego Kościeleckiego.

W czasie trwania tego małżeństwa urodziła Beata Kościelecka, jednak powszechnie sądzi się, że jest to córka Zygmunta Starego.

doczytałem ale tego:
Znana jest bardziej jako Beata Łaska i jest uważana za pierwszą turystkę tatrzańską.
już nie znałem kompletnie.

Inna rzecz, że określenia typu "jest znana" czy "jest uważana" oraz "powszechnie sądzi się" sa u nas tak ponaciągane, że mam wiele rezerwy do materiałów zawierających takie zwroty bo nie raz specjaliści od historii i skrupulatności dawali ciała przy ustalaniu tego czy owego i używali tych słów na wyrost...
:roll: :wink:
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 08.12.2013 07:34

Kiepura napisał(a):Jak mówiłem ja mam dysk padnięty

W takim razie szybkiego powrotu do zdrowia życzę.

Ja tylko chciałem urozmaicić zabawę.

I bardzo dobrze, bo czasem wieje nudą jak kolejny kościół albo okno wrzucają tu do zgadywania :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

GDZIE, KTO i CO TO JEST- czyli fotozagadka - strona 1311
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone