A nie jest tam tak, ze tam są dwa jeziorka, ale jedno ma inną nazwę???
nero napisał(a):Fata - ja taka niekumata ... ale to trzeba było fotę z tego Nero zrobić albo zapytać inaczej, np. co miałem za plecami? icon_wink.gif
Wytłumacz na podstawie zdjęcia, co autor miał na myśli :
KLIK
Trzeba było innego autora obadać...
Ten sam nie wiedział co foci.
Aż 3 jeziora...
I które to Lago Nero, hę?
Nie lepiej to?
http://www.flickr.com/photos/rosa_farina/2696653182/
Jak pisałem- nie należy się sugerować zanadto tylko tym, co autorzy- nawet fotografowie- czasami piszą, bo wiele razy widziałem błędy oczywiste, wynikające z mniejszej znajomości zagadnienia.
Ba, kiedyś jeden się na mnie wkurzył, że go poprawiam, a sam tam nie byłem, ale mu podesłałem dowód, że żył w błędzie i sam nie wiedział gdzie był (a chodziło o sławną Wadi Rum w Jordanii). Potem się dziwił, że jak to- był i nie wie jak się toto naprawdę nazywało...
Na jednej ze stron, gdzie to Lago Nero jest w wielu odsłonach, pod zdjęciem brytyjskiego fotografa zawodowego znalazłem np. informację podobną jak Wasza- że to jest w Dolomitach....
A to nieprawda...
Nerusiu, czasami oprócz podpisów pod zdjęciami- które bywają ogólnikowe i lakoniczne, czasami są wymysłem autora, który nie do końca zna terminologię i miejscowe nazewnictwo, warto sięgnąć do innych stron.
Jako ciekawostkę dodam, że nawet grupa Brenty nie jest zaliczana geograficznie do Dolomitów, stanowi ona po prostu wyodrębniony i samodzielny masyw górski Gruppo di Brenta, ale ze względu na podobieństwa geologiczne i wygląd gór- mawia się o niej też jako Dolomity, choć nawet budowę mają te góry inną (są ciemniejsze, bardziej brunatne).