Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2015 19:24

pianchi napisał(a):Witam jeszcze raz.
Nie zamawiam na tollticket, bo boje się że nie dojdą.

To może lepiej nie jechać do Chorwacji :?: :roll:

W porównaniu do kupna winiet w tolltickets, które jest NAJPROSTSZĄ RZECZĄ i najpewniejszą :wink: ,
inne sprawy w czasie podróży i pobytu w Chorwacji
mogą budzić grozę :wink:

W tym wątku są wszystkie odpowiedzi na twoje pytania :!:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.08.2015 19:34

pianchi napisał(a):Czy w Mszanie są bardzo drogie?

Bardzo, nawet droższe niż w PZM-ocie

pianchi napisał(a):Gdzie kupić w miarę najtaniej.
Od razu napiszę, że chciałbym wyjeżdżając z Polski mieć już winiety na Czechy i Austrię.
Pozdrawiam

A po co? W Czechach i Austrii nie możesz kupić :?:
Nie bój się, nie ma problemu z dogadaniem, a 10 minut przerwy na trasie nikogo nie zbawi :oczko_usmiech: :mrgreen:
wiekusz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiekusz » 08.08.2015 22:59

Lednice napisał(a):W porównaniu do kupna winiet w tolltickets, które jest NAJPROSTSZĄ RZECZĄ i najpewniejszą :wink: ,

Żadne tolltickets, nie słuchaj go!!!. Najprostsze i najpewniejsze to kupić tak jak dids doradza. Wjeżdżasz do kraju gdzie potrzebujesz winietkę i kupujesz na najbliższej stacji benzynowej. Prosto, tanio i pewnie.

Miłego odpoczynku.
pawers
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawers » 08.08.2015 23:18

Jadąc trasą CZ-A-S zawsze na pierwszej stacji Shell w CZ po przekroczeniu granicy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2015 23:44

wiekusz napisał(a):

Żadne tolltickets, nie słuchaj go!!!.

Wiekusz, puknij się w swoją pustą główkę :?

Jeden lubi tak, drugi tak.

Jak ktoś chce mieć winietki kupione przed wyjazdem i zapłacić za nie cenę nominalną, to kupuje w tolltickets
Jak nie chce, to kupuje po drodze, austriacką w Austrii, czeską w Czechach, itp.
Zapłaci tyle samo pierwszy i drugi :!:
wiekusz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiekusz » 08.08.2015 23:53

Lednice napisał(a):
wiekusz napisał(a):

Żadne tolltickets, nie słuchaj go!!!.

Wiekusz, puknij się w swoją pustą główkę :?

Jeden lubi tak, drugi tak.

Jak ktoś chce mieć winietki kupione przed wyjazdem i zapłacić za nie cenę nominalną, to kupuje w tolltickets
Jak nie chce, to kupuje po drodze, austriacką w Austrii, czeską w Czechach, itp.
Zapłaci tyle samo pierwszy i drugi :!:

Wszystko zależy czy główka przed wyjazdem pełna czy "tolltlednicowa" Wybór należy do Was.

Z doświadczenia wielu cromaniaków: jechać i kupować zaraz za granicą! Tanio, szybko i bezpiecznie.
Miłego odpoczynku.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2015 00:03

Wielu ludzi nie chce myśleć o winietkach w podróży, tylko je kupuje wcześniej za TYLE SAMO w tolltickets, nie przepłaca :!:

To jest kwestia gustu, a nie wezwań w stylu: "nie słuchaj go, nie kupuj" :?
wiekusz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiekusz » 09.08.2015 00:15

Lednice napisał(a):Wielu ludzi nie chce myśleć o winietkach w podróży, tylko je kupuje wcześniej za TYLE SAMO w tolltickets, nie przepłaca :!:

To jest kwestia gustu, a nie wezwań w stylu: "nie słuchaj go, nie kupuj" :?

Lednice, nie piszemy tutaj o wezwaniach, gustach itp. tylko o podpowiedzi kolegom w doborze optymalnego (najtańszego) może, optymalnego rozwiązania w kwestii "Gdzie konkretnie kupić winietę"

Ja i kliku cromaniaków proponujemy aby kupować winiety zaraz po przekroczeniu granicy, jakoby opcja ta była najlepsza.
Czy taka będzie? Zobaczymy co napiszą po powrocie.
Rafal G-ce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal G-ce » 09.08.2015 00:38

pianchi napisał(a):Witam jeszcze raz.
Nie zamawiam na tollticket, bo boje się że nie dojdą.
Bardzo proszę jak teraz mogę kupić winiety, żeby przepłacić jak najmniej.
Czy w Mszanie są bardzo drogie?
Gdzie kupić w miarę najtaniej.
Od razu napiszę, że chciałbym wyjeżdżając z Polski mieć już winiety na Czechy i Austrię.
Pozdrawiam

Kur@@ chłopie straciłeś już dwa dni. Gdybyś posłuchał winiety byłyby spakowane, a przy dobrych wiatrach nawet w drodze. Moje dotarły w trzy dni.
Jeśli nie chcesz przepłacać to kupuj na granicach. Ale nie w Mszanie, tylko po odpowiedniej stronie granicy.
Chcesz mieć winietki już w Polsce? Po co? Na granicach dogadasz sie bez problemu, znajdziesz miejsca sprzedaży jeszcze łatwiej.
Jak się uprzesz i jesteś w stanie przepłacać to w PZMOT. Kupienie i przepłacanie w Mszanie jest dla mnie niepojęte. Jeśli jesteś w stanie zatrzymać się tam, to pewnie nic nie przeszkadza stanąć w innym miejscu?
Rafal G-ce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal G-ce » 09.08.2015 00:49

wiekusz napisał(a):
Lednice napisał(a):W porównaniu do kupna winiet w tolltickets, które jest NAJPROSTSZĄ RZECZĄ i najpewniejszą :wink: ,

Żadne tolltickets, nie słuchaj go!!!. Najprostsze i najpewniejsze to kupić tak jak dids doradza. Wjeżdżasz do kraju gdzie potrzebujesz winietkę i kupujesz na najbliższej stacji benzynowej. Prosto, tanio i pewnie.

Miłego odpoczynku.

Tak z ciekawości zapytam, dlaczego?
Byłem (tylko) trzy razy w Cro i zawsze kupowałem na granicach i zawsze w cenie nominalnej. Jednak za pierwszym wyjazdem miałem dylemat czy się dogadam, czy będą winietki, czy ogólnie to ogarnę. DAŁEM RADĘ. Kolejne razy to samo, ale nieraz stałem w długiej kolejce, w Austrii w drodze do Cro zaplaciłem 1E prowizji za płatność kartą a w drodze powrotnej w nocy na objeździe MLP na DWÓCH stacjach odmówiono mi sprzedaży winiety przy płatności kartą.
Teraz z LENISTWA i własnej wygody postanowiłem sprawdzić tolltickets. Jako że nie ufam nowym wynalazkom, a zwłaszcza nie ufam Niemcom 8) to liczyłem się ze stratą kasy, wysyłką błędnych winiet, lub dostarczeniem winiet z opóźnieniem, po czasie mojego wyjazdu. "Niestety" wbrew moim oczekiwaniom wszystko jest terminowo, zgodnie z zamówieniem i na czas. Winiety mam w domu, na granicach stanę lub nie w innej potrzebie niż winietka. Kosztował mnie ten komfort 2,2E.
marcello78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcello78 » 09.08.2015 09:05

Rafal G-ce napisał(a):
wiekusz napisał(a):

Miłego odpoczynku.

Tak z ciekawości zapytam, dlaczego?
Byłem (tylko) trzy razy w Cro i zawsze kupowałem na granicach i zawsze w cenie nominalnej. Jednak za pierwszym wyjazdem miałem dylemat czy się dogadam, czy będą winietki, czy ogólnie to ogarnę. DAŁEM RADĘ. Kolejne razy to samo, ale nieraz stałem w długiej kolejce, w Austrii w drodze do Cro zaplaciłem 1E prowizji za płatność kartą a w drodze powrotnej w nocy na objeździe MLP na DWÓCH stacjach odmówiono mi sprzedaży winiety przy płatności kartą.
Teraz z LENISTWA i własnej wygody postanowiłem sprawdzić tolltickets. Jako że nie ufam nowym wynalazkom, a zwłaszcza nie ufam Niemcom 8) to liczyłem się ze stratą kasy, wysyłką błędnych winiet, lub dostarczeniem winiet z opóźnieniem, po czasie mojego wyjazdu. "Niestety" wbrew moim oczekiwaniom wszystko jest terminowo, zgodnie z zamówieniem i na czas. Winiety mam w domu, na granicach stanę lub nie w innej potrzebie niż winietka. Kosztował mnie ten komfort 2,2E.

Jadę 3 raz do CRO w przyszłą sobotę z Wwy, poprzednie dwa razy kupowałem bez problemu na stacjach w poszczególnych krajach, tym razem bez problemu kupowałem na tolltickets, także jadąc tym razem nie będę się musiał specjalnie zatrzymywać na pierwszej stacji po winiety, a tam gdzie mi będzie pasowało. Jeżeli będę wyjeżdżał w przyszłym roku do CRO też na pewno kupię na tolltickets. Pzdr :papa:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.08.2015 09:43

Widzę, że temat wiecznie żywy i kontrowersyjny. Moim zdaniem, to jest najlepszy sposób na pozyskanie winiety:
wiekusz napisał(a):Wjeżdżasz do kraju gdzie potrzebujesz winietkę i kupujesz na najbliższej stacji benzynowej. Prosto, tanio i pewnie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2015 10:14

Czasem są pułapki i ten sposób nie przejdzie tak łatwo 8)

Np. jak ktoś w nocy pojedzie do Austrii przez Znojmo, to na granicy po austriackiej stronie winietki nie kupi :!: Wszystkie stacje benzynowe w odległości kilkudziesięciu kilometrów od granicy są pozamykane po 22 :!:

Generalnie w nocy w Austrii ogromna większość stacji benzynowych jest zamknięta :!:

Wjeżdżając do Austrii od strony Bawarii autostradą winietka obowiązuje od samej linii granicznej, a w Kufstein i w Schaerding winietki na samej granicy się nie kupi. :!:
Policja austriacka czasem stoi kilkaset metrów za granicą i kasuje Niemców czy innych jak za zboże, jak nie mają winietki 8)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.08.2015 10:39

A to trzeba wziąć te kwestie pod uwagę. :)

Z tego powodu, wjeżdżając do Austrii z Bawarii, winietę nabywałem w Niemczech. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2015 11:25

Przepłacanie za winietki z PZMocie czy w budkach w Mszanie nie ma specjalnie sensu,
skoro jest korzystna oferta tolltickets, to skorzystanie z niej ma sens. :wink:

Wcześniej czeską winietkę zawsze kupowałem kilka dni przed wyjazdem w Czechach, w cenie nominalnej, ale ja mieszkam prawie na granicy. Austriacką i słoweńską kupowałem w Austrii, co nie było skomplikowane. :wink:

Odradzanie kupna w tolltickets, jak winietki są tam w cenie nominalnej, jest trochę absurdalne 8)
Kupowanie po drodze w cenie nominalnej też głupie nie jest :wink:
Każdy robi, jak mu pasuje :wink:

Myślę, że problem winietek jest nieco za bardzo rozdmuchany :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 62
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone