tolek1 napisał(a):biokd napisał(a):eldomisie napisał(a):Czy w Czechach za winięte można płacić w euro czy wymagana jest płatność w koronach?
najprosciej jest zaplacić kartą, po co w ogole brac gotówke na wakacje, nie kumam... przecież wszędzie są bankomaty.
Otworzylem dzis konto w Getin Banku specjalnie na wyjazd bo mają jako jedyni karte debetową/bankomatową Visa bez żadnych opłat przy transakcjach bezgotówkowych i co wazne przy wypłatach ze wszystkich bankomatów poza granicami kraju a przewalutowanie idzie bezpośrednio z kun na PLN z pominięciem euro. Ponadto założenie konta, karta, itp, wszystko za 0 złotych, po powrocie z wakacji zamykam konto i po kłopocie bo mój bank (BZ WBK) ma swoich klientów gdzieś i pobiera prowizję (tylko przy karcie kredytowej nie ma prowizji ale ja nie mam zamiaru z kredytowej korzystać, więc wolałem otworzyć na miesiąc konto w innym banku). Mam wygodę bo nie biorę gotówki i nie płace idiotycznych prowizji za transakcje zagraniczne. A na wyciągu kurs jest praktycznie taki jak kantorowy kuna-->PLN
Hm. Coś mi tu nie pasuje. Piszesz, że dzisiaj otworzyłeś konto, a już wiesz, że na wyciągu kurs jest praktycznie jak kantorowy. Co masz na celu pisząc tę reklamę banku? Subiektywnie uważam, że troszkę po prostu kłamiesz. Ale pewnie się czepiam. Chociaż przyznam w 100% tobie rację, że płacenie kartą jest (było) bardzo wygodne od kiedy mój bank wprowadził dodatkowe prowizje.biokd napisał(a):Tak miałem na wyciągu 2 lata temu jak jeszcze byłem klientem Kredyt Banku gdzie warunki miałem takie same jak teraz Getin bank (a BZ WBK tych warunków nie zachował po fuzji) stąd pisze o wyciągu wiec tu mam na myśli ze wyciąg będzie tak samo wyglądał w Getin banku jak było w przypadku kredyt banku bo wiem jakie warunki ma teraz Getin bank (czyli zero prowizji) stąd mam pewność że wyciągi będą właśnie takie. A jeśli jest to oferta bardzo korzystna to czemu jej nie reklamować i nie polecać? Po co ludzie maja przepłacać? A ze wykonałem pewien ruch i poświęciłem czas na obdzwonienie kilkunastu banków i tylko jeden ma idealne warunki dla podróżujących to dziele się tym.
No i teraz mogę potwierdzić patrząc na wyciąg ze wypłacając z bankomatu 1200 kun z konta ściągnęli mi 650,05 PLN bez żadnych dodatkowych opłat czyli kuna wychodzi kantorowo 0.54 zl. Żeby nie było że ściemniam. I tym samym potwierdzam ze płatność kartą się opłaca tylko trzeba wszystko posprawdzac przed wyjazdem a tu jak widać najlepiej się sprawdza Getin bank bo póki co nie zapłaciłem u nich ani grosza za otwarcie i prowadzenie konta dlatego polecam:)