Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 21.07.2015 23:19

tolek1 napisał(a):
biokd napisał(a):
eldomisie napisał(a):Czy w Czechach za winięte można płacić w euro czy wymagana jest płatność w koronach? :papa:

najprosciej jest zaplacić kartą, po co w ogole brac gotówke na wakacje, nie kumam... przecież wszędzie są bankomaty.
Otworzylem dzis konto w Getin Banku specjalnie na wyjazd bo mają jako jedyni karte debetową/bankomatową Visa bez żadnych opłat przy transakcjach bezgotówkowych i co wazne przy wypłatach ze wszystkich bankomatów poza granicami kraju a przewalutowanie idzie bezpośrednio z kun na PLN z pominięciem euro. Ponadto założenie konta, karta, itp, wszystko za 0 złotych, po powrocie z wakacji zamykam konto i po kłopocie bo mój bank (BZ WBK) ma swoich klientów gdzieś i pobiera prowizję (tylko przy karcie kredytowej nie ma prowizji ale ja nie mam zamiaru z kredytowej korzystać, więc wolałem otworzyć na miesiąc konto w innym banku). Mam wygodę bo nie biorę gotówki i nie płace idiotycznych prowizji za transakcje zagraniczne. A na wyciągu kurs jest praktycznie taki jak kantorowy kuna-->PLN

Hm. Coś mi tu nie pasuje. Piszesz, że dzisiaj otworzyłeś konto, a już wiesz, że na wyciągu kurs jest praktycznie jak kantorowy. Co masz na celu pisząc tę reklamę banku? Subiektywnie uważam, że troszkę po prostu kłamiesz. Ale pewnie się czepiam. Chociaż przyznam w 100% tobie rację, że płacenie kartą jest (było) bardzo wygodne od kiedy mój bank wprowadził dodatkowe prowizje.

biokd napisał(a):Tak miałem na wyciągu 2 lata temu jak jeszcze byłem klientem Kredyt Banku gdzie warunki miałem takie same jak teraz Getin bank (a BZ WBK tych warunków nie zachował po fuzji) stąd pisze o wyciągu wiec tu mam na myśli ze wyciąg będzie tak samo wyglądał w Getin banku jak było w przypadku kredyt banku bo wiem jakie warunki ma teraz Getin bank (czyli zero prowizji) stąd mam pewność że wyciągi będą właśnie takie. A jeśli jest to oferta bardzo korzystna to czemu jej nie reklamować i nie polecać? Po co ludzie maja przepłacać? A ze wykonałem pewien ruch i poświęciłem czas na obdzwonienie kilkunastu banków i tylko jeden ma idealne warunki dla podróżujących to dziele się tym.

No i teraz mogę potwierdzić patrząc na wyciąg ze wypłacając z bankomatu 1200 kun z konta ściągnęli mi 650,05 PLN bez żadnych dodatkowych opłat czyli kuna wychodzi kantorowo 0.54 zl. Żeby nie było że ściemniam. I tym samym potwierdzam ze płatność kartą się opłaca tylko trzeba wszystko posprawdzac przed wyjazdem a tu jak widać najlepiej się sprawdza Getin bank bo póki co nie zapłaciłem u nich ani grosza za otwarcie i prowadzenie konta dlatego polecam:)
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 22.07.2015 10:42

viltob08 napisał(a):Dzisiaj zamówiłam winiety w tolltickets :-) Zobaczymy kiedy dojdzie :oczko_usmiech: Koszt wysyłki 2,2EU.
Czeska miesięczna 16,50EU
2xaustriacka 10-dniowa 17,4EU.

Zamówiłam, bo o ile czeską spokojnie mogę kupić na Shellu w Bohuminie, to za austriacką jednak nieźle sobie życzą ;-) , a ponieważ jedziemy przez Znojmo, więc też nie ma możliwości zakupu po austriackiej stronie w cenie nominalnej :roll:

Jak dojdą, to się pochwalę :-)

Dostałam :D wszystko w porządku, winiety przedziurkowane zgodnie z zamówieniem. :papa:
pilin
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilin » 23.07.2015 11:17

Witam! Czy ktoś się orientuje, gdzie kupię winietę na Węgrzech jadąc tą trasą https://www.google.pl/maps/dir/Barwinek ... 963631!5i1 ?
Zawsze jechaliśmy przez Koszyce i zakupu dokonywaliśmy na stacji w Forro.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.07.2015 11:43

Może tutaj >>> http://szaklista.hu/satoraljaujhely/benzin
Obok Tesco jest stacja Shell.
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 23.07.2015 11:52

viltob08 napisał(a):
viltob08 napisał(a):Dostałam :D

Moja żona też się cieszy jak dostanie :mrgreen:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 23.07.2015 19:26

może komuś się przyda:
na przejściu granicznym w Barwinku, bezpośrednio przy drodze głównej po prawej stronie, w okienku przy końcu budynku można zakupić winietę: słowacką, austriacką, węgierską i chyba nawet słoweńską...
słowacka i austriacka (10-dniowe) droższe od ceny nominalnej tylko o 1 EUR...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.07.2015 19:32

Sol-Wagon napisał(a):może komuś się przyda:
na przejściu granicznym w Barwinku, bezpośrednio przy drodze głównej po prawej stronie, w okienku przy końcu budynku można zakupić winietę: słowacką, austriacką, węgierską i chyba nawet słoweńską...

Czy aby na pewno węgierską e-winietę :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.07.2015 20:33

pilin napisał(a):Witam! Czy ktoś się orientuje, gdzie kupię winietę na Węgrzech jadąc tą trasą https://www.google.pl/maps/dir/Barwinek ... 963631!5i1 ?
Zawsze jechaliśmy przez Koszyce i zakupu dokonywaliśmy na stacji w Forro.

kup sobie z domu i po kłopocie
http://www.autopalyamatrica.hu/

dostaniesz wydruk
pilin
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilin » 23.07.2015 21:16

Janusz Bajcer napisał(a):Może tutaj >>> http://szaklista.hu/satoraljaujhely/benzin
Obok Tesco jest stacja Shell.

Dziękuję :)
lyda85
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lyda85 » 23.07.2015 21:41

witam jak kupie winietę węgierska na stronie autopalyamatrica to wydruk dostane na maila ?? muszę go miec przy sobie w razie kontroli ??
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 23.07.2015 21:52

lyda85 napisał(a):witam jak kupie winietę węgierska na stronie autopalyamatrica to wydruk dostane na maila ?? muszę go miec przy sobie w razie kontroli ??

Tak, dostaniesz maila z załącznikiem, który należy wydrukować i mieć ze sobą.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 24.07.2015 07:56

Janusz Bajcer napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):może komuś się przyda:

Czy aby na pewno węgierską e-winietę :?:

zdecydowanie tak...nawet jest informacja, że trzeba podać dowód rejestracyjny przy zakupie węgierskiej, dodatkowo samochody osobowe właśnie po to się tam zatrzymywały...
zaznaczam, że kupuje się ją "u słowaka"...może to ma znaczenie, że można...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.07.2015 09:22

OK - dzięki za odpowiedź.
lyda85
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lyda85 » 25.07.2015 11:49

jak długo trzeba czekac na wydruk po zakupie winiety na wegry przez strone autopalyamatrica.hu?
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 25.07.2015 22:53

a ja zrezygnowałem z kupna winiety w Tolltickets...
Winietę na Austrię, kupiłem z Drasenhofen - straciłem 3 min, ale rozprostowałem kości,
matrica na Węgry, kupiłem w Udvar - straciłem 4 min, ale jw.
winieta na Słowację, kupowałem przy okazji tankowania w Komarnie...
nie kupuję wcześniej winiet, bo w trakcie urlopu można zmienić plany, albo trzeba z różnych powodów zmienić plany i zakupioną winietę można wrzucić do kosza...
Wszystko zależy kiedy się jedzie na wakacje, bo w szczycie sezonu, mogą być kolejki w punktach sprzedaży winiet. Jechałem nad Jadran 28.06, wracałem 12.07
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone