Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
eldomisie
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eldomisie » 14.07.2015 00:05

Czy w Czechach za winięte można płacić w euro czy wymagana jest płatność w koronach? :papa:
Rafal G-ce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal G-ce » 14.07.2015 02:21

walp napisał(a):
Rafal G-ce napisał(a):Debetowa, wbrew mylnie sugerującej nazwy nie uprawnia do debetu na koncie, tylko jest zwykłą kartą "płaską" do konta.

W pewnych przypadkach (jeśli posiadamy przyznany przez bank debet albo tzw. kredyt odnawialny) możemy skorzystać ze środków większych niż te, zgromadzone na koncie.

Pewnie, że tak, tylko że wtedy nie korzystasz z debetu karty, tylko debetu konta. Korzystasz wtedy z środków udostępnionych w ramach konta.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.07.2015 05:14

Rafal G-ce napisał(a):
walp napisał(a):
Rafal G-ce napisał(a):Debetowa, wbrew mylnie sugerującej nazwy nie uprawnia do debetu na koncie, tylko jest zwykłą kartą "płaską" do konta.

W pewnych przypadkach (jeśli posiadamy przyznany przez bank debet albo tzw. kredyt odnawialny) możemy skorzystać ze środków większych niż te, zgromadzone na koncie.

Pewnie, że tak, tylko że wtedy nie korzystasz z debetu karty, tylko debetu konta. Korzystasz wtedy z środków udostępnionych w ramach konta.

Dokładnie. To jest ta zasadnicza różnica. :wink:
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 15.07.2015 12:19

Dzisiaj zamówiłam winiety w tolltickets :-) Zobaczymy kiedy dojdzie :oczko_usmiech: Koszt wysyłki 2,2EU.
Czeska miesięczna 16,50EU
2xaustriacka 10-dniowa 17,4EU.

Zamówiłam, bo o ile czeską spokojnie mogę kupić na Shellu w Bohuminie, to za austriacką jednak nieźle sobie życzą ;-) , a ponieważ jedziemy przez Znojmo, więc też nie ma możliwości zakupu po austriackiej stronie w cenie nominalnej :roll:

Jak dojdą, to się pochwalę :-)
an_a
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) an_a » 16.07.2015 15:36

Czy przygraniczne punkty sprzedaży winiet nocą są otwarte? Szczególnie interesuje mnie Austria i Słowenia.
Jak jest z lpg w nocy? I lepiej zatankować w Czechach czy w Austrii?
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 17.07.2015 12:07

an_a napisał(a):Czy przygraniczne punkty sprzedaży winiet nocą są otwarte? Szczególnie interesuje mnie Austria i Słowenia.

W Austrii jedne są czynne inne nie-zależy którędy się jedzie, a jakoś kryształowe kule nam się pogubiły :oczko_usmiech:
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 17.07.2015 12:16

Też serdecznie witam!
an_a napisał(a):Czy przygraniczne punkty sprzedaży winiet nocą są otwarte?

Tak są no chyba że właśnie są zamkniete.
an_a napisał(a):Szczególnie interesuje mnie Austria i Słowenia.

Ciekawe kraje więc rozumiem zainteresowanie.
an_a napisał(a): Jak jest z lpg w nocy?

Różnie jak jest stacja otwarta to jest a jak nie to nie.
an_a napisał(a):I lepiej zatankować w Czechach czy w Austrii?

Tam gdzie taniej.

To tyle odpowiedzi udzielonej w stylu pytania.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 17.07.2015 12:53

Drugi post w tym temacie (na pierwszej stronie) pokazuje bardzo dokładnie gdzie kupić winety.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 17.07.2015 13:27

Koenig napisał(a):Drugi post w tym temacie (na pierwszej stronie) pokazuje bardzo dokładnie gdzie kupić winety.

taaak, jeśli nie przekracza się granicy w Znojmo :wink:
numenius
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 17.07.2015 15:02

Jakby kogoś interesowało, to komplet winiet umożliwiający 2-tygodniowy pobyt (Czechy, Austria, Słowenia)
w PZM-ocie wczoraj kupiłem za 346,50zł. Przepłaca się zatem około 80zł w stosunku do cen nominalnych. To jest oczywiście wada takiego rozwiązania. Ma ono jednak też zalety. Każdy zatem wybiera, jak i gdzie chce kupić.
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 17.07.2015 16:45

eldomisie napisał(a):Czy w Czechach za winięte można płacić w euro czy wymagana jest płatność w koronach? :papa:

najprosciej jest zaplacić kartą, po co w ogole brac gotówke na wakacje, nie kumam... przecież wszędzie są bankomaty.
Otworzylem dzis konto w Getin Banku specjalnie na wyjazd bo mają jako jedyni karte debetową/bankomatową Visa bez żadnych opłat przy transakcjach bezgotówkowych i co wazne przy wypłatach ze wszystkich bankomatów poza granicami kraju a przewalutowanie idzie bezpośrednio z kun na PLN z pominięciem euro. Ponadto założenie konta, karta, itp, wszystko za 0 złotych, po powrocie z wakacji zamykam konto i po kłopocie bo mój bank (BZ WBK) ma swoich klientów gdzieś i pobiera prowizję (tylko przy karcie kredytowej nie ma prowizji ale ja nie mam zamiaru z kredytowej korzystać, więc wolałem otworzyć na miesiąc konto w innym banku). Mam wygodę bo nie biorę gotówki i nie płace idiotycznych prowizji za transakcje zagraniczne. A na wyciągu kurs jest praktycznie taki jak kantorowy kuna-->PLN
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 17.07.2015 17:54

Informacja :!:
Stacja paliw Schell w Zabreh-u (po lewej jadąc w stronę Mohelnic) z winietami teraz jest czynna 6-22 (wcześniej 24h) :!:
Ale kilkaset metrów dalej z prawej strony Slovnaf czynny jest 24h. :)
tolek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tolek1 » 18.07.2015 08:59

biokd napisał(a):
eldomisie napisał(a):Czy w Czechach za winięte można płacić w euro czy wymagana jest płatność w koronach? :papa:

najprosciej jest zaplacić kartą, po co w ogole brac gotówke na wakacje, nie kumam... przecież wszędzie są bankomaty.
Otworzylem dzis konto w Getin Banku specjalnie na wyjazd bo mają jako jedyni karte debetową/bankomatową Visa bez żadnych opłat przy transakcjach bezgotówkowych i co wazne przy wypłatach ze wszystkich bankomatów poza granicami kraju a przewalutowanie idzie bezpośrednio z kun na PLN z pominięciem euro. Ponadto założenie konta, karta, itp, wszystko za 0 złotych, po powrocie z wakacji zamykam konto i po kłopocie bo mój bank (BZ WBK) ma swoich klientów gdzieś i pobiera prowizję (tylko przy karcie kredytowej nie ma prowizji ale ja nie mam zamiaru z kredytowej korzystać, więc wolałem otworzyć na miesiąc konto w innym banku). Mam wygodę bo nie biorę gotówki i nie płace idiotycznych prowizji za transakcje zagraniczne. A na wyciągu kurs jest praktycznie taki jak kantorowy kuna-->PLN

Hm. Coś mi tu nie pasuje. Piszesz, że dzisiaj otworzyłeś konto, a już wiesz, że na wyciągu kurs jest praktycznie jak kantorowy. Co masz na celu pisząc tę reklamę banku? Subiektywnie uważam, że troszkę po prostu kłamiesz. Ale pewnie się czepiam. Chociaż przyznam w 100% tobie rację, że płacenie kartą jest (było) bardzo wygodne od kiedy mój bank wprowadził dodatkowe prowizje.
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 18.07.2015 09:07

Tak miałem na wyciągu 2 lata temu jak jeszcze byłem klientem Kredyt Banku gdzie warunki miałem takie same jak teraz Getin bank (a BZ WBK tych warunków nie zachował po fuzji) stąd pisze o wyciągu wiec tu mam na myśli ze wyciąg będzie tak samo wyglądał w Getin banku jak było w przypadku kredyt banku bo wiem jakie warunki ma teraz Getin bank (czyli zero prowizji) stąd mam pewność że wyciągi będą właśnie takie. A jeśli jest to oferta bardzo korzystna to czemu jej nie reklamować i nie polecać? Po co ludzie maja przepłacać? A ze wykonałem pewien ruch i poświęciłem czas na obdzwonienie kilkunastu banków i tylko jeden ma idealne warunki dla podróżujących to dziele się tym.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 20.07.2015 10:08

an_a napisał(a):Czy przygraniczne punkty sprzedaży winiet nocą są otwarte? Szczególnie interesuje mnie Austria i Słowenia.

Jeśli jedziesz przez Mikulov to zaraz po przekroczeniu granicy Austrii po prawej jest budynek ROADHOUSE taki z żółtym dużym szyldem. Tam kupisz na Austrię i Słowenie w cenach nominalnych - czczynne 24h.
LPG w Czechach od 14,50 do 16,90koron. Najdrożej w samym Mikulovie na Shellu. Austria Loipersdorf 0,799 eu, Słowenia 0,623 eu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 57
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone