walp napisał(a):Rafal G-ce napisał(a):Debetowa, wbrew mylnie sugerującej nazwy nie uprawnia do debetu na koncie, tylko jest zwykłą kartą "płaską" do konta.
W pewnych przypadkach (jeśli posiadamy przyznany przez bank debet albo tzw. kredyt odnawialny) możemy skorzystać ze środków większych niż te, zgromadzone na koncie.
Rafal G-ce napisał(a):walp napisał(a):Rafal G-ce napisał(a):Debetowa, wbrew mylnie sugerującej nazwy nie uprawnia do debetu na koncie, tylko jest zwykłą kartą "płaską" do konta.
W pewnych przypadkach (jeśli posiadamy przyznany przez bank debet albo tzw. kredyt odnawialny) możemy skorzystać ze środków większych niż te, zgromadzone na koncie.
Pewnie, że tak, tylko że wtedy nie korzystasz z debetu karty, tylko debetu konta. Korzystasz wtedy z środków udostępnionych w ramach konta.
an_a napisał(a):Czy przygraniczne punkty sprzedaży winiet nocą są otwarte? Szczególnie interesuje mnie Austria i Słowenia.
Jak jest z lpg w nocy? I lepiej zatankować w Czechach czy w Austrii?
an_a napisał(a):Czy przygraniczne punkty sprzedaży winiet nocą są otwarte?
an_a napisał(a):Szczególnie interesuje mnie Austria i Słowenia.
an_a napisał(a): Jak jest z lpg w nocy?
an_a napisał(a):I lepiej zatankować w Czechach czy w Austrii?
eldomisie napisał(a):Czy w Czechach za winięte można płacić w euro czy wymagana jest płatność w koronach?
biokd napisał(a):eldomisie napisał(a):Czy w Czechach za winięte można płacić w euro czy wymagana jest płatność w koronach?
najprosciej jest zaplacić kartą, po co w ogole brac gotówke na wakacje, nie kumam... przecież wszędzie są bankomaty.
Otworzylem dzis konto w Getin Banku specjalnie na wyjazd bo mają jako jedyni karte debetową/bankomatową Visa bez żadnych opłat przy transakcjach bezgotówkowych i co wazne przy wypłatach ze wszystkich bankomatów poza granicami kraju a przewalutowanie idzie bezpośrednio z kun na PLN z pominięciem euro. Ponadto założenie konta, karta, itp, wszystko za 0 złotych, po powrocie z wakacji zamykam konto i po kłopocie bo mój bank (BZ WBK) ma swoich klientów gdzieś i pobiera prowizję (tylko przy karcie kredytowej nie ma prowizji ale ja nie mam zamiaru z kredytowej korzystać, więc wolałem otworzyć na miesiąc konto w innym banku). Mam wygodę bo nie biorę gotówki i nie płace idiotycznych prowizji za transakcje zagraniczne. A na wyciągu kurs jest praktycznie taki jak kantorowy kuna-->PLN
an_a napisał(a):Czy przygraniczne punkty sprzedaży winiet nocą są otwarte? Szczególnie interesuje mnie Austria i Słowenia.
Jak jest z lpg w nocy? I lepiej zatankować w Czechach czy w Austrii?