Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Phobos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Phobos » 24.06.2015 12:02

Chciałbym się przywitać, bo mimo iż zaglądam na to forum od 2009 roku, dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować.
Powoli planuję trasę kolejnego wyjazdu do Chorwacji i w związku z tym mam pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi na forum. Granice POL-CZE przekraczam w Boboszowie i kieruję się na Ołomuniec. Ostatnim razem w tych okolicach byłem wieczorem, więc nie było problemu z kupnem winiety przed Mohelnicami. Tym razem przez Czechy będziemy jechać w nocy. I pytanie brzmi, gdzie w nocy na tej trasie kupić winietę? Tuż przed wjazdem na ekspresówke jest Benzina czynna przez całą dobę. Jednak to już ostatni gwizdek i wolałbym, nie stresować się aż do tego miejsca. Niestety znane mi na tej trasie stacje, nie są czynne w nocy. Czy w takim razie próbować jeszcze przed granicą? Tuż przed Międzylesiem jest całodobowy Orlen. Ktoś wie, jak to tam wygląda cenowo? Zawsze zostaje tolltickets.com. Jest na tym forum trochę pozytywnych opinii o tej stronie.
Czekam na ewentualne podpowiedzi i pozdrawiam.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 24.06.2015 13:01

Witamy. Winiety do kupienia - zajrzyj na mój post o stacjach paliw wydzielone-z-faq-dojazd-z-zachodniej-polski-do-chorwacji-t32834-1905.html?
Na Orlenie przed Międzylesiem ceny winiet z bardzo dużą prowizją-nie opłaca się :!: Na tolltickets kupowałem kilka razy. Sprawne zakupy. :idea:
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 24.06.2015 13:46

Spotkałem Rodaka, który na którejś z granic kupił winietę, schował ją do portfelika i pojechał dalej. Daleko nie zajechał bo jak tylko przejechał bramki to go zatrzymali do kontroli. 150 euro zapłacił za brak winiety naklejonej na szybie.
Wydawałoby się to niemożliwe ale tacy się zdarzają więc pamiętajcie o nalepieniu jej we właściwym miejscu. Samo posiadanie winiety to za mało.
Phobos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Phobos » 24.06.2015 14:00

Wielkie dzięki endryu. Nim zarejestrowałem się i napisałem tego posta, oglądałem obie polecone przez Ciebie stacje na google street view, jednak na totemach brak informacji o godzinach otwarcia. Podobnie na czeskiej stronie Shell. Za to na stronie Slovnaftu, nie odpalała mapka. Ale teraz już wiem, że do wjazdu na ekspresówkę są cztery całodobowe stacje, czyli pewnie na jednej z nich uda się kupić winietkę, więc nie ma stresu. Jeszcze raz dzięki.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 27.06.2015 16:50

kobrat napisał(a):zreszta jakbys znal jezyki, to bys sobie zadzwonil i spytal sie , co ja uczynilem !!! ale po co ??? zamet siac , wprowadzac w blad , i pokazywac statystyki - tylko tyle potrafisz

na Opolszczyźnie znać niemiecki to żaden wyczyn:p bez urazy, pewnie wyssany z mlekiem matki:)
na prawdę trzeba znać kilka języków żeby kupić winietę?:)
umca81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) umca81 » 29.06.2015 16:30

Witam

Dziś w bohumin o 14 brak winiet 30 dni
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2015 16:45

Jak zabrakło na Shellu w Boguminie, to się kupuje na OMV w Ostrawie
https://www.google.pl/maps/place/OMV+%C ... 0e406c529c
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.06.2015 19:02

Jeśli ktoś jedzie w dzień a boi się że na Shellu nie będzie winiet może zjechać zjazdem na Bohumin https://goo.gl/maps/UDSNY i kupić wiiety na stacji Transeurope http://www.transeurope.cz/website/mainmenu/mainpage/
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 03.07.2015 15:53

Szanowni forumowicze. Chodzi o zakup winiety austria. Wjeżdżam od strony słowenii do mureck ok. 5 rano. Są 2 tanksztele po drodze do a9 ale czy całodobowe i czy przyjmują karty płatnicze?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2015 17:05

Najprościej kupić od razu 2 winiety austriackie :!:

A co do stacji w Mureck, to o 5 rano Austriacy w małym miasteczku śpią :roll:
Otwierają o 5,30 tą stację
http://www.tupalo.at/mureck/tankstelle-susanne-pein-e-u

Ale wcześniej kupisz na granicy chorwacko-słoweńskiej, po słoweńskiej stronie :!:

Tylko nie próbuj wjechać bez winietki na autostradę austriacką, ta przyjemność kosztuje 120 euro :?
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 03.07.2015 17:28

umca81 napisał(a):Witam

Ja przejeżdżałem tego samego dnia ok. 20tej. Winietek miesięcznych nie było. Wjechałem najbliższym zjazdem do Ostravy i kupiłem na jakiejś najbliższej stacji (Lukoil). Dziesięć minut to zajęło :) .
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 04.07.2015 00:11

witia napisał(a):
umca81 napisał(a):Witam

Ja przejeżdżałem tego samego dnia ok. 20tej. Winietek miesięcznych nie było. Wjechałem najbliższym zjazdem do Ostravy i kupiłem na jakiejś najbliższej stacji (Lukoil). Dziesięć minut to zajęło :) .

I prawidłowo-grunt to nie panikować :D
Ostrawa to spore miasto, tam jest trochę stacji benzynowych.
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 04.07.2015 14:12

Zaraz po przekroczeniu granicy hr-slo po stronie słoweńskiej miejscowość podlehnik stacja petrol całodobowa - można kupić winietę na austrię po cenie nominalnej i zapłacic kartą. Przetestowane 12 godz.temu.
Czeki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Czeki » 05.07.2015 07:09

W Cieszynie bez kolejek po nominalnej cenie, bez problemu płatność kartą.
Winiety to kupienia na stacji paliw Slovnaft
https://www.google.pl/maps/@49.758603,1 ... 56!6m1!1e1
Pierwsze rondo w Czechach drugi zjazd, 150 metrów dalej w prawo i za kilka sekund widać stacje.
Polecam sprawdzone w 2013.
W tym roku również tam zakup winiet czeskich. :papa:
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 05.07.2015 08:48

jadąc prosto kawałek dalej jest shell:) mi tam żona kupiła:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 54
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone