Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.06.2015 23:41

tomkarol napisał(a):\ U mnie dochodzi jeszcze słabiutka znjomość języka. Jak zamawiałem winietę w Austrii to aż ręce bolały. Hee. Dlatego szczerze mogę polecić tolltickets.

Nie no sorry, to mnie zawsze bawi szczególne z czeskim. Nie wiem jak Lednice, ale ja od dziecka słucham j.czeskiego w telewizji lub radio (radio cas rock polecam wszystkim ;) ) i nie ma problemu z porozumieniem się za czeską granicą ( w czym zapewne mi pomaga mój śląski) Z Czechami nie ma żadnego problemu z porozumieniem. To samo dotyczy stacji na wjeździe do Austrii, tam 90% Klientów to Polacy lub Czesi chcący kupić winiety, więc z obsługą się dogadamy bez problemu :oczko_usmiech: :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2015 07:25

Żeby Czech nie zrozumiał to, co się do niego mówi po polsku, to musi nie chcieć zrozumieć :wink:
Raczej się nie zdarza,
a w Boguminie, na całym Zaolziu dużo ludzi mówi "po naszymu", po śląsku :wink:
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 04.06.2015 07:35

walp napisał(a):
maciej1969 napisał(a):A dlaczego w przypadku Słowenii nie można wybrać początku obowiązywania winietki? https://www.tolltickets.com/shop/shoppi ... e-DE&mnu=c

To dotyczy tylko winiety miesięcznej, zgodnie z informacją na stronie:
Szczególna regulacja dot. winiet miesięcznych
Słoweński operator winiet DARS informuje, że zgodnie z aktualnie obowiązującą regulacją w zakresie opłaty za przejazd pierwszym dniem ważności winiety miesięcznej dla samochodów osobowych i 6-miesięcznej winiety dla motocykli musi być dzień zakupienia winiety! W celu zapobieżenia nieporozumieniom na wypadek kontroli winiet, polecamy zawsze mieć przy sobie naszego zaświadczenia dostawy winiety. W tym zaświaczeniu dostawy wykazane są jednoznacznie dzień dostawy, numer seryjny winiety i cena.

Dzięki walp, Dzięki Crocodyl, Dzięki Andrzej3777 !!!
Nie zrozumiałem tego wyjaśnienia w oryginale ( słabo znam niemiecki), ale teraz wszystko jest jasne i od razu wiem jak rozwiązać te niedogodność (2winietki x 15E). Dziękuję za szybka odpowiedź i pozdrawiam :papa:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.06.2015 07:54

maciej1969 napisał(a):Nie zrozumiałem tego wyjaśnienia w oryginale ( słabo znam niemiecki), ale teraz wszystko jest jasne i od razu wiem jak rozwiązać te niedogodność (2winietki x 15E). Dziękuję za szybka odpowiedź i pozdrawiam :papa:

Tego typu strony, mają zazwyczaj kilka wersji językowych, tolltickets.com również. Odpowiedni język wybierasz, klikając na flagę na górze strony. Masz do wyboru 7, w tym polski. :wink:
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 04.06.2015 08:20

Lednice napisał(a):Ja raz widziałem auto, gdzie było z 10 przyklejonych winietek :wink:
...
Stare winietki po prostu utrudniają widoczność i to jest główny powód, żeby je skasować z szyby :wink:

No nie tylko utrudniają widoczność ale mogą "załatwić" dodatkowe koszty. To na potwierdzenie mojej tezy:
CZ.PNG

A.PNG
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 04.06.2015 08:35

Może skutkować mandatem ale nie musi ;) :D Bardziej ich obchodzi czy jest aktualna, choć wiadomo - zależy na kogo się trafi :mrgreen:
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 04.06.2015 08:45

Lechoo napisał(a):Może skutkować mandatem ale nie musi ;) :D ... - zależy na kogo się trafi :mrgreen:

Masz racje ale z tymi starymi winietami jest moim zdaniem jak z wyposażeniem samochodu. Niby wyposażenie ma być zgodne z wymogami kraju rejestracji (wg. Konwencji Wiedeńskiej z 1968r.) ale jak trafisz na upierdliwca to wydatek gotowy. Jak znasz biegle język Goethego to powalczysz dłużej :wink: ale pewności że się obronisz nie masz. Lepiej "dmuchać na zimne", kosztuje tylko kilka minut pracy co przy rozgrzanej chorwackim słońcem przedniej szybie jest raczej proste.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2015 08:53

Oczywiście, że lepiej zeskrobać starą winietkę 8)
Tylko czasami z powodu lenistwa się nie zeskrobało :wink:

Kilka razy byłem zatrzymywany w Czechach do rutynowej kontroli drogowej i nikogo nie obchodziło to, że na szybie jest przyklejona stara winietka 8)
Ani razu nikt się do tego nie przyczepił
Ich interesuje tylko ważna winietka na przejazd :!:
Jej brak albo sfałszowanie to są srogie kary :!: 8)
15 000 koron :?
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 04.06.2015 09:00

wystarczy zagiąć róg na około 2mm i odklejenie zajmuje sekundę.... :)
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 04.06.2015 09:19

Odklejają się łatwo ale są też zbieracze, którzy na szybie mają po kilkanaście winiet (nawet sprzed roku czy dwóch) - niech każdy wie, że był za granicą :roll:
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 04.06.2015 09:34

Lednice napisał(a):Ich interesuje tylko ważna winietka na przejazd :!:

Pamiętać należy o wpisaniu nr. rejestracyjnego na winiecie i kuponie kontrolnym, który także podlega kontroli.

Lechoo napisał(a):są też zbieracze, którzy na szybie mają po kilkanaście winiet (nawet sprzed roku czy dwóch) - niech każdy wie, że był za granicą

Takie "klasery" strasznie mnie osłabiają, szczególnie z winietami sprzed kilku lat. Ale kto bogatemu :?: zabroni ... robić z siebie "filatelistę".
ilona1972
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilona1972 » 04.06.2015 10:08

kojacek napisał(a):
ilona1972 napisał(a):Przyklejam winiety przed wyjazdem i jadę i nie muszę się martwić gdzie po drodze kupić winiety . Zatrzymuję się tam gdzie mi pasuje a nie gdzie muszę. Spokój i wygoda - bezcenne ! Polecam wszystkim niezdecydowanym.

Zależy kiedy jedziesz i czy masz pewny termin urlopu. Bo co zrobisz, jeśli w pracy przesuną Ci urlop np o tydzień? :roll:

Na szczęście nie mam takiego problemu :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2015 15:43

Crocodyl napisał(a):
Lechoo napisał(a):są też zbieracze, którzy na szybie mają po kilkanaście winiet (nawet sprzed roku czy dwóch) - niech każdy wie, że był za granicą

Takie "klasery" strasznie mnie osłabiają, szczególnie z winietami sprzed kilku lat. Ale kto bogatemu :?: zabroni ... robić z siebie "filatelistę".

"Klasery" wyglądają okropnie :?
Ja przeważnie jak odklejam starą winietę, to przyklejam nową :wink:
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 04.06.2015 19:22

Lednice napisał(a):Ja przeważnie jak odklejam starą winietę, to przyklejam nową :wink:

:lol: :lol: :lol:
Mała_Mi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mała_Mi » 05.06.2015 09:11

My jak jechaliśmy w Maju, to winietke słowacką kupiliśmy tuż za przejściem granicznym Mosty u Jablunkova. Kolejki po winietki żadne, ale za to korek zaczynający się już przed granicą czesko-słowacką. Staliśmy ponad dwie godziny, bo w Svrčinovec'u był remont torów, i ruch wahadłowy. Absolutna katastrofa. Kleliśmy na czym świat stoi, że jednak się nie zdecydowaliśmy na autostradę czeską. W drodze powrotnej już tego błedu nie popełnilismy. Winietkę kupiliśmy na Węgrzech, na stacji benzynowej jakieś 50 km od granicy ze Słowacją. Daliśmy chyba 4000 HUF, czyli około 60 PLN. Drogo (przeplaciliśmy chyba z 15 PLN), ale nie musieliśmy już szukać potem.

Winietkę węgierską kupiliśmy przez internet (niech żyje e-matrica!) na stronie virpay.hu. Doliczają opłate manipulacyjną w wysokości chyba 100 HUF (1,5 PLN), więc nie jest źle, i cała stronka jest też po angielsku. A my się cieszyliśmy, bo na granicy w Rajce kontrolowali. Na początku myśleliśmy, że to celnicy, ale nie, panowie stali, i wychwytywali autka bez matric...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 44
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone