Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 03.06.2015 10:14

karol-73 napisał(a):Wg cennika winiety.com.pl na chwile obecną za czeską miesięczną 83,50 zł a za dwie 10-cio dniowe austriackie 103,00 zł + koszt wysyłki 7 zł. Łącznie 193,50 zł. Chyba sporo?

Chyba? Cóż-czy sporo czy nie to pojęcie względne ;)
Ale biorąc pod uwagę, że w Czechach winieta miesięczna kosztuje 440 Koron (czyli około 66zł) a austriacka chyba 8,70€ to za dwie sztuki wychodzi nieco ponad 72zł czyli łącznie: niecałe 140zł. Czy to duża różnica-odpowiedz sobie sam, bo nie chcę nic sugerować ;)
Twoje pieniądze, Twój wybór (dodam tylko, że kupuję winiety w kraju ich obowiązywania w cenie nominalnej płacąc kartą).
ana89
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ana89 » 03.06.2015 10:20

Ja mam takie pytanie bo mąż panikuje, że nie ma jeszcze winiet...Ja mu tłumaczę kupimy po drodze bo taniej wyjdzie itd. ale widzę, że Go ten brak "gryzie" . Wyruszamy 21.06(niedziela) około godziny 2-3 w nocy w Austrii będziemy koło 6 rano czy wtedy bez problemu znajdę miejsce gdzie kupię winiety na Austrię i Słowenię ? Bo w Czechach w nocy na stacji chyba bez problemu ?
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 03.06.2015 10:23

karol-73 napisał(a):Wg cennika winiety.com.pl na chwile obecną za czeską miesięczną 83,50 zł a za dwie 10-cio dniowe austriackie 103,00 zł + koszt wysyłki 7 zł. Łącznie 193,50 zł. Chyba sporo?

Widać, że to ta sama "liga" co PZM. :lol: Jak wynika z poprzednich postów i mojego tegorocznego (subiektywnego) doświadczenia, jeśli kupować winiety przed wyjazdem to tylko tollticket. Ja kupiłem, dostałem po 4 dniach i mam spokój.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.06.2015 10:32

ana89 napisał(a):Ja mam takie pytanie bo mąż panikuje, że nie ma jeszcze winiet...Ja mu tłumaczę kupimy po drodze bo taniej wyjdzie itd. ale widzę, że Go ten brak "gryzie" . Wyruszamy 21.06(niedziela) około godziny 2-3 w nocy w Austrii będziemy koło 6 rano czy wtedy bez problemu znajdę miejsce gdzie kupię winiety na Austrię i Słowenię ? Bo w Czechach w nocy na stacji chyba bez problemu ?

Nie ma problemu z kupieniem w Czechach na Shellu otwarte cała dobę i w Austrii na OMV w Wielfersdorf tez otwarte cała dobę.
Jak mąż się boi i czeska winietę to zróbcie sobie wycieczkę do Zoo w Ostravie lub aqaparku w Bohuminie i przy okazji kupicie winietę. Z Wodzisławia macie rzut beretem :oczko_usmiech: :mrgreen:
karol-73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol-73 » 03.06.2015 10:33

Crocodyl napisał(a):

Widać, że to ta sama "liga" co PZM. :lol: Jak wynika z poprzednich postów i mojego tegorocznego (subiektywnego) doświadczenia, jeśli kupować winiety przed wyjazdem to tylko tollticket. Ja kupiłem, dostałem po 4 dniach i mam spokój.

Nie było problemu z zamówieniem i dostawa do domu? Z tego co tam wyczytałem to koszt dostawy 2,60 euro. A jaka forma zapłaty? Przelew czy przy odbiorze?
karol-73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol-73 » 03.06.2015 10:42

karol-73 napisał(a):
Crocodyl napisał(a):

Nie było problemu z zamówieniem i dostawa do domu? Z tego co tam wyczytałem to koszt dostawy 2,60 euro. A jaka forma zapłaty? Przelew czy przy odbiorze?

Jednak źle doczytałem. Koszt przesyłki do Polski to 6.10 euro
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 03.06.2015 10:49

karol-73 napisał(a):Nie było problemu z zamówieniem i dostawa do domu?

Najmniejszego problemu. Zakładasz swoje konto na ich stronie, czekasz na aktywacje konta (info na email), wybierasz winiety jakie kupujesz, określasz terminy od kiedy winiety mają być ważne oraz termin wysyłki i płacisz. Ja płaciłem za pomocą karty kredytowej ale (we wcześniejszych wpisach) ktoś pisał także o karcie bankomatowej. Koszt przesyłki dolicza się do rachunku. Dostawa także bezproblemowa. O płatności przy odbiorze nie wiem ale wątpię czy jest możliwa.
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 03.06.2015 10:55

karol-73 napisał(a): Koszt przesyłki do Polski to 6.10 euro

Tak ale tylko w przypadku listu expresowego :!: . Sama wysyłka 2,2 E, możesz ale nie musisz dokupić opcje listu poleconego za 2,6 E.
karol-73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol-73 » 03.06.2015 10:57

Crocodyl napisał(a):
karol-73 napisał(a):Nie było problemu z zamówieniem i dostawa do domu?

Najmniejszego problemu. Zakładasz swoje konto na ich stronie, czekasz na aktywacje konta (info na email), wybierasz winiety jakie kupujesz, określasz terminy od kiedy winiety mają być ważne oraz termin wysyłki i płacisz. Ja płaciłem za pomocą karty kredytowej ale (we wcześniejszych wpisach) ktoś pisał także o karcie bankomatowej. Koszt przesyłki dolicza się do rachunku. Dostawa także bezproblemowa. O płatności przy odbiorze nie wiem ale wątpię czy jest możliwa.

Dzięki za odpowiedź. jeszcze mam troszkę czasu więc na pewno wezmę to pod uwagę.
karol-73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol-73 » 03.06.2015 10:59

Crocodyl napisał(a):

Tak ale tylko w przypadku listu expresowego :!: . Sama wysyłka 2,2 E, możesz ale nie musisz dokupić opcje listu poleconego za 2,6 E.

Rozumiem, że płacąc kartą samo się przewalutuje na euro?
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 03.06.2015 11:05

Tak. Wpisujesz dane z karty: nr karty, właściciel, data ważności, 3-cyfrowy nr. z odwrotu itd, płacisz a bank sam dokona przewalutowania i obciąży Twoje konto kwotą w PLN.
karol-73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol-73 » 03.06.2015 11:25

:)
Załączniki:
hvala.jpg
tomkarol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomkarol » 03.06.2015 13:48

Witam. 26.05.2015r. zamówiłem na tolltickets.com winietkę miesięczną na Czechy i dwie 10 dniowe na Austrię. Dziś tzn. 03.06.2015r. listonosz dostarczył przesyłkę. Rejestracja na stronie banalnie prosta. Zamówienie opłaciłem kartą kredytową. Razem z doliczoną przesyłką 2,2E ściągnęło mi z karty 148zł. Dla mnie za wygodę warto przepłacić te 8 zł.
karol-73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol-73 » 03.06.2015 13:53

tomkarol napisał(a):Witam. 26.05.2015r. zamówiłem na tolltickets.com winietkę miesięczną na Czechy i dwie 10 dniowe na Austrię. Dziś tzn. 03.06.2015r. listonosz dostarczył przesyłkę. Rejestracja na stronie banalnie prosta. Zamówienie opłaciłem kartą kredytową. Razem z doliczoną przesyłką 2,2E ściągnęło mi z karty 148zł. Dla mnie za wygodę warto przepłacić te 8 zł.

Już wiem w jaki sposób zakupię winiety. Przy kupnie winietek dla całej ekipy (4 rodzinki) koszt będzie jeszcze mniejszy.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 03.06.2015 13:54

Crocodyl napisał(a):

Za 2.2 e wysłali mi to poleconym 4 dni szło. Listonoszka tak się D.P przejęła ze nie wciepla do skrzynki gdzie mam zgodę na polecone a przyszła do domu a na pytanie po co przyszła powiedziała ze to przecież z Dojtszlandu pewnie eurasy:-) na kopercie był znaczek czy wydruk już nie pamiętam właśnie chyba za 2.6e czyli biorą mniej niż sami płaca. Zapłaciłem zwykłą karta debetowa tylko musi mieć możliwość płatności przez internet ( Moja domyślnie miała limit 0 ale na stronie banku można zmienić) przy przeplacaniu 2.2e niezależnie od ilości winiet bo mozna kupić np ze znajomymi jest to praktycznie cena taka sama jak kupując w kraju docelowym.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 42
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone