Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 26.05.2015 13:14

vtec11 napisał(a):ale jak wypiszecie wniosek urlopowy i wam go zatwierdza, to pracodawca może nas cmoknac ewentualnie oddac poniesione koszta.

Kod: Zaznacz cały
Przerwanie urlopu pracownika reguluje art. 167 kodeksu pracy, który przyznaje pracodawcy uprawnienie do odwołania pracownika z urlopu, gdy wystąpiły okoliczności nieprzewidziane w chwili rozpoczynania urlopu oraz gdy obecność pracownika w zaistniałej sytuacji jest konieczna. Ważne jest, aby obie przesłanki zostały spełnione razem oraz to, że okoliczności odwołania zaistniały zarówno w trakcie urlopu jak również w momencie jego rozpoczynania, których nie można było przewidzieć. Odwołanie pracownika z urlopu jest możliwe, jeżeli pracodawca zna miejsce pobytu pracownika i może się z nim skontaktować. Pracownik nie ma jednak obowiązku podawania pracodawcy miejsca swojego pobytu, więc próby skontaktowania się leżą po stronie pracodawcy. Tylko w wyjątkowych sytuacjach pracodawca może domagać się udzielenia takich informacji powołując się na dbałość o dobro zakładu pracy.

Odwołanie z urlopu traktowane jest jako polecenie i pracownik zobowiązany jest do podporządkowania się decyzji o odwołaniu, nawet jeżeli pracodawca nie podał przyczyny odwołania z urlopu bądź według pracownika odwołanie jest nieuzasadnione. Niezastosowanie się do polecenia pracodawcy i niestawiennictwo w pracy może skutkować pociągnięciem pracownika do odpowiedzialności za nieusprawiedliwione opuszczenie miejsca pracy.

żródło kadry.info

Pozdrów pracodawcę jak cię cmoknie. :D
vtec11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vtec11 » 26.05.2015 13:29

Pozdrowie a wy siedzcie w robicie caly rok i wypisujcie pesymistyczne wersje po forach.
Aha i nie pijcie alkoholu na wakacjach bo w kazdym momecie szef moze zadzwonic i was wsadzic w auto;)

A na poważnie, jeżeli ktos może zakuć przez tollticets to polecam, szybka dostawa i nie ma zdzierstwa jak w pzmot.
Dla mnie tez wygoda ze nie musze zatrzymywac i szukac winiet tym bardziej ze Cro zwiedzam pierwszy raz.
Pzdr
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 26.05.2015 13:48

vtec11 napisał(a):Pozdrowie a wy siedzcie w robicie caly rok i wypisujcie pesymistyczne wersje po forach.
Aha i nie pijcie alkoholu na wakacjach bo w kazdym momecie szef moze zadzwonic i was wsadzic w auto;)

A na poważnie, jeżeli ktos może zakuć przez tollticets to polecam, szybka dostawa i nie ma zdzierstwa jak w pzmot.
Dla mnie tez wygoda ze nie musze zatrzymywac i szukac winiet tym bardziej ze Cro zwiedzam pierwszy raz.
Pzdr

Mi raczej chodziło o to, że jeśli dla kogoś problemem jest kupno winiety po drodze to czym może się okazać jakaś nieprzewidziana sytuacja w pracy, która opóźni wyjazd o jeden czy kilka dni? I już to widzę, jak się boksujecie z pracodawcą o to, że Wam dał urlop nie od poniedziałku tylko np od środy, bo coś wypadło.
W sytuacji, gdybym miał zarezerwowany nocleg i uiszczoną zaliczkę nie byłoby problemu-zwrot należy się i już. W zasadzie za winiety też powinien być zwrot. Tylko mogłoby się okazać, że więcej byłoby przy tym zachodu niż to warte.
Widzisz-dla Ciebie to wygoda a dla mnie jedna z oznak wyjazdu-kupuję winietę czeską, za ~3 godziny-austriacką... ;) taki "rytuał wakacyjny" :D
Poza tym zawsze na parkingu można zobaczyć kogoś, kto jakieś dziwne rzeczy robi z winietą (nakleja na przedniej szybie ale na zewnątrz, lub od środka, ale na bocznej).
Wiem, że to po części zmusza mnie do zatrzymania się w tym czy innym miejscu, ale nie przeszkadza mi to-przynajmniej mam powód aby się zatrzymać po tych kilku godzinach jazdy.
A znalezienie miejsca zakupu jadąc jedną z częstszych tras (A1, Ostrava...Brno, Wiedeń) nie jest trudne, jadąc pierwszy raz też kupowałem winiety podczas jazdy. Ale co kto lubi.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 26.05.2015 14:09

Czy nie można po prostu w tym wątku rozpisać możliwości zakupu winiet w stylu:
1. w kraju tu i tu ...
1. w kraju przelotowym tu i tu ...
2. w pzm po tyle
3. w tollticets po tyle

koniec kropka i zamknąć tego tasiemca.
Mam wrażenie, że niektórzy wpadają tu, zerkną na 3-4 ostatnie posty i odnowa 125 raz pada pytanie gdzie kupić w Czechach czy Austrii.
Ludzie czytajcie choćby to co zostało napisane w tym roku.
vtec11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vtec11 » 26.05.2015 14:16

No i dokładnie sedno sprawy, każdy wybiera najlepszą dla siebie opcję. Po co stawiac milion pyatań a jak nie dadzą urlopu to co zrobicie?
Probleme dla mnie nie jest kupno w trasie, bo na forum jest wszystko opsane ale też tu temu znalazlem tollticets i dla mnie byla fajna opcja.
Mam urlop pewny, nie mam z tym problemu kupilem wcześniej, zaliczke też zaplacilem wczesniej.
Jakbym miał jechac w cimno i ruchomy urlop kupiłbym tak jak Ty w trasie.
Moze nawet teraz się okaże, że stawałem na stacjach na których mógłbym kupić i nastepnyn razem jak wybiore Cro tak zrobie.
gusia-s napisał(a):Czy nie można po prostu w tym wątku rozpisać możliwości zakupu winiet w stylu:
1. w kraju tu i tu ...
1. w kraju przelotowym tu i tu ...
2. w pzm po tyle
3. w tollticets po tyle

koniec kropka i zamknąć tego tasiemca.
Mam wrażenie, że niektórzy wpadają tu, zerkną na 3-4 ostatnie posty i odnowa 125 raz pada pytanie gdzie kupić w Czechach czy Austrii.
Ludzie czytajcie choćby to co zostało napisane w tym roku.

Popieram :lol:
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 26.05.2015 14:51

Skoro już wiemy gdzie kupić winiety to ja jeszcze mam jedno ostrzeżenie. W ubiegłym roku kupowałem winiety w Austrii na Austrię i Słowenię. Na którejś sprzedawca dziurkował datę ważności. Rzuciłem okiem na dziurki i okazało się, że zrobił to źle. Winieta była już nieważna. Wymienił mi na inną ale miły nie był. Bądźcie czujni.
black_lord
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) black_lord » 29.05.2015 13:43

ilona1972 napisał(a):Ja wszystkim niepewnym polecam zamówić przez tolltickets. Sama niedawno miałam problem gdzie najlepiej kupić i nie wiedziałam czy po drodze czy zamówić. Ponieważ jadę pierwszy raz postawiłam na wygodę i po przeczytaniu tego wątku zamówiłam przez tolltickets. Super sprawa , zamówiłam w zeszłym tygodniu w czwartek a winiety miałam już we wtorek w normalnej cenie. Jedyny koszt to przesyłka 2,20 E za list polecony. Uważam że to jest mało jeśli jeszcze jedzie się na dwa auta tak jak my lub więcej to koszt jest już całkiem mały. Przyklejam winiety przed wyjazdem i jadę i nie muszę się martwić gdzie po drodze kupić winiety . Zatrzymuję się tam gdzie mi pasuje a nie gdzie muszę. Spokój i wygoda - bezcenne ! Polecam wszystkim niezdecydowanym.

Genialny jest ten tolltickets.
Rzeczywiście szybko i bezproblemowo
... ale trzeba pamiętać, że to rozwiązanie dla posiadaczy kart kredytowych.
karol-73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol-73 » 29.05.2015 14:01

Kupował ktoś ostatnio winietki w Mszanie?
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 29.05.2015 14:06

karol-73 napisał(a):Kupował ktoś ostatnio winietki w Mszanie?

Pewnie nikogo nie było na to stać :mrgreen:
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać tak przy piątku pod koniec dnia ;)
karol-73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol-73 » 29.05.2015 14:11

Sugerujesz że jest tam bardzo drogo?
karol-73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol-73 » 29.05.2015 14:14

kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 29.05.2015 14:49

karol-73 napisał(a):https://www.cro.pl/czechy-austria-ceny-winiet-na-2013-t39684-375.html

A czy później nic się nie zmieniło?
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 29.05.2015 16:17

black_lord napisał(a):Genialny jest ten tolltickets.

Chyba debetowych ;) Raczej każdy ma kartę do konta bankowego :mrgreen:
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 29.05.2015 17:02

Lechoo napisał(a):
black_lord napisał(a):Genialny jest ten tolltickets.

Chyba debetowych ;) Raczej każdy ma kartę do konta bankowego :mrgreen:

W tolltickets można płacić kartą debetową, kredytową (jeżeli nie przekroczyliśmy limitu) :mrgreen:
Ogólnie można płacić kartą płatniczą :lol: :lol: :lol:
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 29.05.2015 19:06

Tak tak ale pisanie, że rozwiązanie dla posiadaczy kart kredytowych może mylić ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 40
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone