Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
black_lord
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) black_lord » 23.05.2015 14:52

MOP MSZANA

Orientuje się ktoś, czy na MOP MSZANA można kupić winiety i zapłacić EURO w gotówce?
Pytam, bo w złotówka w Polsce są kiepskie przeliczniki Euro<->PLN.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.05.2015 14:58

black_lord napisał(a):MOP MSZANA

Orientuje się ktoś, czy na MOP MSZANA można kupić winiety i zapłacić EURO w gotówce?
Pytam, bo w złotówka w Polsce są kiepskie przeliczniki Euro<->PLN.

Można było kpić, o czym pisałem tutaj: czechy-austria-ceny-winiet-na-2013-t39684-375.html
I to w dosyć fajnych cenach. Ktoś pisała że w kantorze już nie są dostępne i można tylko kupić po zbójeckich cenach na BP. Zapewne w podobnych na na BP w Raciborzu :? czechy-austria-ceny-winiet-na-2013-t39684-390.html
black_lord
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) black_lord » 23.05.2015 16:59

dids76 napisał(a):Można było kpić, o czym pisałem tutaj: czechy-austria-ceny-winiet-na-2013-t39684-375.html
I to w dosyć fajnych cenach. Ktoś pisała że w kantorze już nie są dostępne i można tylko kupić po zbójeckich cenach na BP. Zapewne w podobnych na na BP w Raciborzu :? czechy-austria-ceny-winiet-na-2013-t39684-390.html

Na BP można płacić tylko w złotówkach?

A da się w ogóle gdzieś między Pyrzowicami a Mszaną kupić winiety
w innym miejscu niż MOP Mszana?
Może trzeba zjechać do miasta na Gorzyczki lub Mszanę? :?:

Podobno tu są winiety:
https://www.google.pl/maps/place/Wodzis ... a1684c8e58
a może to kto potwierdzić, bo znalazłem to w artykule sprzed 2 lat:
http://www.nowiny.pl/egazeta/nowiny-wod ... zanie.html
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2015 17:36

Kup na tolltickets i nie będziesz musiał się zastanawiać.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 23.05.2015 18:39

Lednice napisał(a):Jak się ma pecha i jest duża kolejka do kasy na stacji benzynowej, to się straci z 5 minut 8)
Razem z 10 :wink:
Czynność przyklejenia winietki zajmuje 1 minutę 8)

Ale rozumiem, że się nie chce kupować po drodze 8)

Za Czeska zeszłego roku stałem 40 minut w weekend majowy. Zresztą sam przed zakupem pytałem o czas jaki może być potrzebny w wakacje w piątek bo słyszałem ze się tak stoi bo to jedyna stacja bez konieczności zjazdu z autostrady
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2015 20:39

paulr napisał(a):Za Czeska zeszłego roku stałem 40 minut w weekend majowy.

Mogło się zdarzyć na Shellu w Boguminie, ale to już był kataklizm :?
Dyrier
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dyrier » 23.05.2015 21:33

Witam,
W ubiegłym roku jechaliśmy z rodziną do Chorwacji granicę przekraczaliśmy w Cieszynie. Kilka km przez przejściem jest stacja BP. Tam można kupić winietę na Czechy, Austrie i Słowenię, ale winietę Słoweńską kupiłem w Austrii przed granicą ze Słowenią i było o ok. 50 zł taniej.
Nie polecam wyjazdu z Polski w piątek, ponieważ jest zmiana turnusu i bardzo dużo osób w tym czasie jedzie. Do granicy Chorwackiej tego nie widać a przy wjeździe do Chorwacji to lepiej nie mówić. Staliśmy w korku 25 km, w upale ok. 35 stopni. Zjechaliśmy z autostrady i pojechaliśmy na przejście między Słowenia a Chorwacją w miejscowości Warażdin, 50km dalej ale nie staliśmy w korkach i nie traciliśmy czasu. Do Chorwacji najlepiej jechać w poniedziałek.
W Chorwacji najlepiej płacić moim zdaniem tam gdzie można kartą, ponieważ spotkałem się , że tam gdzie płaciłem Kunami to nie zawsze wydają resztę tyle ile powinni. Dobrze wziąć euro , ale nie wymieniać w pierwszym lepszym kantorze, ponieważ jest spora różnica, a niektóre kantory pobierają prowizję.
Greg3136
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg3136 » 23.05.2015 21:43

Czy przekraczając granicę w Gorzyczkach można tam kupić winietę na Czechy?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.05.2015 21:44

Greg3136 napisał(a):Czy przekraczając granicę w Gorzyczkach można tam kupić winietę na Czechy?

Nie ma tam granicy w starym znaczeniu tego słowa. Jest tylko info, że już jesteś w Czechach.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.05.2015 21:57

Greg3136 napisał(a):Czy przekraczając granicę w Gorzyczkach można tam kupić winietę na Czechy?

Nie, bo na A1 nie ma granicy, są tylko tablice informujące że jesteś w Czeskiej Republice. Kupisz na Shellu w Bohuminie, o czym już tu kilkakrotnie pisano :oczko_usmiech:
Greg3136
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg3136 » 23.05.2015 21:59

dids76 Dziękuję za info.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.05.2015 22:08

black_lord napisał(a):A da się w ogóle gdzieś między Pyrzowicami a Mszaną kupić winiety
w innym miejscu niż MOP Mszana?
Może trzeba zjechać do miasta na Gorzyczki lub Mszanę? :?:

Na MOP Rowień też jest budka z winietami, niestety nie wiem jakie ceny :?
Czeską kup w Czechach na Shellu, a Austriacką na OMV w Wielfersdorf :wink:
black_lord
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) black_lord » 24.05.2015 07:57

A między granicą POL-CZ a stacją Shell w Bohuminie łapie kiedykolwiek czeska policja za brak winiet?
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 24.05.2015 08:25

Nigdy. Bo płatna w Czechach jest za ostatnim zjazdem na ostrave.
ilona1972
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilona1972 » 24.05.2015 10:21

Ja wszystkim niepewnym polecam zamówić przez tolltickets. Sama niedawno miałam problem gdzie najlepiej kupić i nie wiedziałam czy po drodze czy zamówić. Ponieważ jadę pierwszy raz postawiłam na wygodę i po przeczytaniu tego wątku zamówiłam przez tolltickets. Super sprawa , zamówiłam w zeszłym tygodniu w czwartek a winiety miałam już we wtorek w normalnej cenie. Jedyny koszt to przesyłka 2,20 E za list polecony. Uważam że to jest mało jeśli jeszcze jedzie się na dwa auta tak jak my lub więcej to koszt jest już całkiem mały. Przyklejam winiety przed wyjazdem i jadę i nie muszę się martwić gdzie po drodze kupić winiety . Zatrzymuję się tam gdzie mi pasuje a nie gdzie muszę. Spokój i wygoda - bezcenne ! Polecam wszystkim niezdecydowanym.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 38
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone