Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 20.04.2015 11:09

pitheron napisał(a):Jeszcz mnie naszły dwa pytania trochę OT (sorry):

- czy google wam pokazuje info o natężeniu ruchu poza PL? (może głupie pytanie, ale siedząc w PL nie widzę takiego info na mapie googla w odniesieniu np do Czech czy Austrii)

Kiedyś nie widziałem tych informacji ale teraz-widzę. Może nie wszędzie, ale trasa przez Czechy i Austrię jest dobrze widoczna. Słowenia to już brak informacji a w Chorwacji widać tylko kawałek od Zagrzebia w stroną Karlovaca i kawałki Zagrzeb-Slavonski Brod.
Widać też kilka miejsc na A1 w okolicach Senj-Gospić ale tylko po oddaleniu mapy (podziałka pokazuje 10mil/20km).
A odnośnie spania-jeśli nie parkingi przy autostradowych Raststation to jak pisali poprzednicy.
Mała_Mi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mała_Mi » 20.04.2015 11:36

Witam wszystkich. Prześledzilam cały wątek (i inne wątki na forum oraz w necie) i mam takie pytanie dot. winietki słowackiej.

Planujemy w Maju wypad nad Balaton, tą samą trasą, którą pod koniec Sierpnia będziey jechać do Cro, czytli A1 w kierunku Ostravy, potem dalej D2 na Brno i D2 przez Słowacje.

Nie przejmuje się winetka ba Czechy - do ostravy autostrada jest bezpłatna, no i jest opisywany w tym wątku MOP Mszana. Wegry też nie stanowia problemu ze wzgledu na mozliwość zakupienie e-matricy online. Słowacja za to mnie martwi. Chciałabym kupić winietkę w normalnej cenie (czyli raczej dopiero po stronie słowackiej), ale przejście graniczne jest autostradowe. Na Google mapach niby widać, że w starych budynkach granicznych są kioski/kantory/restauracje itp. i niby był szyld o tym, że sprzedają nalepky, ale zdjecia są z Sierpnia 2011, więc już swoje lata mają, i trochę sie obawiam, że są nieaktualne (zwłaszcza, że niektore stare przejścia już zostały zburzone).

Czy ktoś jechał ostatnio tą trasą i może coś na ten temat powiedzieć?

Z góry dziękuje za pomoc!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.04.2015 14:46

Na pewno tam sprzedają winietki, na granicy Czech i Słowacji :!: 8)

Tylko nie przegap granicy :wink:

Tylko po płacić za winietę czeską, skoro można zjechać z autostrady w Żorach i pojechać na Cieszyn, i potem na Żylinę :?: :roll:
Przez Czechy nie trzeba wtedy winiety :!:
Mała_Mi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mała_Mi » 20.04.2015 15:18

@Lednice: Czytalam juz nie lada horrory, więc wole sie upewnić ;)

A my długo zastanawialismy się, jaką trase wybrać, i zdecydowaliśmy, że jednak chcemy jechać ile się da autostradą. Może nie jest powalająco szybciej na tym odcinku, ale dla nas z doświadczenia wygodniej niż drogi krajowe :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.04.2015 16:57

Jak autostradami, to czemu nie przez Austrię :?: 8)

Jest najszybciej i najkrócej :roll:
Mała_Mi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mała_Mi » 20.04.2015 18:16

No, w tym wypadku akurat nie. Teraz będziemy lecieć nad Balaton - przez Austrie nie podrodze. Latem podobnie. Węgry nie są dla nas tylko krajem przelotowym, ale także jednym z głównych celi podróży :) więc ominięcie nie wchodzi w grę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.04.2015 18:38

A ha 8)

No to rozumiem :wink:

Mimo wszystko ja bym jednak pojechał na Cieszyn i Żylinę.
Ta droga nie jest zła, za to autostrada z Brna do Bratysławy to betonowe płyty i jedzie się mało komfortowo :roll:
Mała_Mi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mała_Mi » 21.04.2015 14:16

Mhm... Przyznam, że komentarz kolegi forumowicza nakłonił mnie to zgłebienia tematu płyt betonowych na tym odcinku trasy (nawet nie pomyślałam o możliwości takiego problemu 8O ), i ominięcie autostrady w Czechach zaczyna wyglądać na interesujacą, i chyba faktycznie bardziej komfortową opcje.

No a z tego, co czytałam, zakup winietki na Słowacje na tym przejściu to już dużo mniejszy problem :mrgreen:

Dziękuje za uwagi :)
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 22.04.2015 10:49

UWAGA, UWAGA
Na MOP Mszana nie kupicie tanich winietek w kantorze bo mają zakaz sprzedawania.
Na BP są Czeskie po 70 zł, Austriackie po 60 zł (zdzierstwo!).
Gregor35
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gregor35 » 27.04.2015 16:56

Witam. Wybieram się w tym roku do Cro. Droga będzie prowadzić Cieszyn (lub Zwardoń), Żylina, Bratysława, Wiedeń, Maribor i dalej w dół, aż do Szybenika. Gdzie najlepiej na tej trasie kupić winiety. Najpierw słowacką, a następnie austriacką?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2015 20:48

Gregor35 napisał(a):Witam. Wybieram się w tym roku do Cro. Droga będzie prowadzić Cieszyn (lub Zwardoń), Żylina, Bratysława, Wiedeń, Maribor i dalej w dół, aż do Szybenika. Gdzie najlepiej na tej trasie kupić winiety. Najpierw słowacką, a następnie austriacką?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Myślę, że przez Czechy byś miał szybciej :roll:

No, ale skoro lubisz Słowację, to
kupisz winietki tu:
https://www.google.pl/maps/place/%C5%9A ... d1c6970870
https://www.google.pl/maps/@49.4936,18. ... bCBqVQ!2e0

To jest dokładnie na granicy Czech i Słowacji, po słowackiej stronie są budki z winietami zaraz koło budynku dawnego przejścia granicznego :!: :!: :!:
Kawałek dalej jest stacja benzynowa, tam też powinni mieć winietki :roll:

Sprzedają winietki w euro po cenie nominalnej :!: :!: :!:

Z góry nigdy się nie dziękuje :wink:

Ktoś mógłby ci napisać głupoty, a ty byś go potem gonił z siekierą, a nie był wdzięczny :wink:
Ostatnio edytowano 27.04.2015 20:53 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Gregor35
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gregor35 » 28.04.2015 09:53

Masz rację z tym dziękowaniem HIHI. Czyli lepiej jest jadąc przez Czechy? Pytam bo jadę pierwszy raz ;)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.04.2015 09:55

Gregor35 napisał(a):Masz rację z tym dziękowaniem HIHI. Czyli lepiej jest jadąc przez Czechy? Pytam bo jadę pierwszy raz ;)

Zależy skąd ruszasz :wink: Ale jeśli planujesz dalej na Austrię i Słowenię, to jednak Trasa przez Czechy lepsza :wink:
Gregor35
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gregor35 » 28.04.2015 09:58

Ruszam z W-wy.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.04.2015 10:00

Gregor35 napisał(a):Ruszam z W-wy.

No to najlepsza trasa Częstochowa - Siewierz - Pyrzowice i dalej do Czech już autostradą
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone