Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 13.04.2015 21:10

ilona1972 napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):
ilona1972 napisał(a):Ale ze mnie osioł , przecież najprościej będzie zapłacić kartą :-))

Najprościej będzie zakupić po drodze, i zapłacić kartą lub gotówką :wink:

No niby tak , ale boję się że w nocy mogą być jakieś stacje pozamykane , albo braknie winiet tak jak już wyczytałam w tym wątku że takie sytuacje się zdarzają i wtedy będziemy krążyć i szukać. A w nocy z dziećmi to mi się nie uśmiecha,ale dziękuje za poradę. :)

Po drodze bez problemu kupicie winiety :)
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 14.04.2015 13:56

JackDaniels;) napisał(a):Najprościej będzie zakupić po drodze, i zapłacić kartą lub gotówką :wink:

Polemizowałbym ;) Od tego roku tollticket ma też czeskie winiety. Zamawiasz w 2 minuty, do domku dostajesz komplet winiet. Koszt extra ponad cenę winiety to około 2 euro. Przy rachunku np. na 40 euro raczej nie zdzierają. Kurs przy płatności kartą zależy głownie od banku, czy kupi się w necie czy na stacji nie ma to znaczenia.
Opcja idealna dla jadących z małymi dziećmi i wszystkich tych, którzy lubią robić postoje jak im pasuje, a nie jak jest konieczność. No i nie ma stresa że np. w weekend Czechom na ostatniej stacji "skończą" się tańsze winietki ;)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 14.04.2015 15:39

wielbiciel napisał(a):Winiety można też kupić w budce na terenie MOP Wieszowa (A1 Autostrada Bursztynowa).
Jest tam stacja Orlen oraz KFC, miejsce charakterystyczne za węzłem Zabrze-Pólnoc z wsokim "witaczem". To pierwsze miejsce na A1 gdzie można kupić winiety - ceny jak na MOP Mszana.
https://www.google.pl/maps/@50.3715934,18.7302739,15z

Nie polecam tego miejsca do zakupu winiety.
Dziś sprawdziłem cennik i za CZ lub A 10 dniową 15E lub 70zł to rozbój w biały dzień, szczególnie za A.
Jedyna zaleta że można płacić kartą.
ilona1972
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilona1972 » 14.04.2015 20:39

Lednice napisał(a):Pozamykane mogą niektóre być :D

Ale bez przesady 8)

Znam takie, co są otwarte 24 godziny i winietek tam nie zabraknie :wink:

Jaką trasą pojedziecie :?: :roll:

Wyjezdzamy z Gliwic na A1 przez Czechy, Austrię i objazdem Słowenię no i Chorwacja cel: Mimice :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.04.2015 21:18

Czeska na stacji Shell w Boguminie
https://www.google.pl/maps/search/shell ... a=!3m1!4b1

Austriacka na stacji OMV w Wilfersdorf
https://www.google.pl/maps/place/OMV+Ta ... 919c75a367
ilona1972
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilona1972 » 15.04.2015 16:33

Lednice napisał(a):Czeska na stacji Shell w Boguminie
https://www.google.pl/maps/search/shell ... a=!3m1!4b1

Austriacka na stacji OMV w Wilfersdorf
https://www.google.pl/maps/place/OMV+Ta ... 919c75a367

Dzięki :lol:
bartos79
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartos79 » 16.04.2015 14:57

Witajcie,
Mam pytanie czy orientuje się ktoś czy można kupić winietę węgierska na przejściu granicznym SK/H w Rajce?
Planuje tam być około północy i nie wiem(nie mogę nigdzie znaleźć informacji) czy kupie ja na tym przejściu.
W roku 2011 kupowałem jednak nie wiem jak jest teraz.
mario1969
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario1969 » 18.04.2015 14:20

bartos79 napisał(a):Witajcie,
Mam pytanie czy orientuje się ktoś czy można kupić winietę węgierska na przejściu granicznym SK/H w Rajce?
Planuje tam być około północy i nie wiem(nie mogę nigdzie znaleźć informacji) czy kupie ja na tym przejściu.

Na granicy w Rajce ostatnio sklepik z winietkami był zamknięty,możesz jechać do pierwszej stacji,można do niej jechać bez winietki.Czasami jest tam duży ruch ,ale w nocy powinno być spoko.Można też zjechać do miasta Rajka i tam jest stacja ok. 1,5km od zjazdu.Tam nie ma żadnej kolejki
pitheron
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitheron » 19.04.2015 08:57

piotrulex napisał(a):
croktoś napisał(a):... jak najbardziej polecam zakup austriackiej winietki w Austrii

Czeskiej w Czechach itd ale to taka raczej oczywista oczywistość :)

Wracając z HR od strony Zagrzebia przez kawałek Słowenii zaraz po przekroczeniu granicy HR-SLO jest budynek min z winietami. Tam płacąc chyba gotówką kupowałem winietę na A w nominalnej cenie

No właśnie się zastanawiałem czy kupować na wyjeździe z PL od razu dwie winiety na A czy drugą dopiero w drodze powrotnej (do teraz nie wiedziałem gdzie :-)). Zakładając, że Austriacy nie mają problemu z angielskim to chyba wygodniej kupić od razu dwie wjeżdżając od strony PL.
pitheron
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitheron » 19.04.2015 09:02

Jeszcz mnie naszły dwa pytania trochę OT (sorry):

- czy google wam pokazuje info o natężeniu ruchu poza PL? (może głupie pytanie, ale siedząc w PL nie widzę takiego info na mapie googla w odniesieniu np do Czech czy Austrii)

- czy łatwo znaleźć miejsce w Austrii w okolicach granicy ze Słowenią na godzinny postój na drzemkę? Będę jechał objazdem przez zjazd 226 na A9 i chodzi mi raczej o odcinek po zjeździe lub tuż przed.

Z góry dzięki i sorry za lekki OT.
madi-ad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) madi-ad » 19.04.2015 09:17

Jeśli chodzi o winiety ja kupuje w CZ na shellu zaraz za granica pakiecik na CZ I X2 AUS startując z Chorwacji naklejam i z głowy :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.04.2015 09:45

Ja kupuje zawsze w Czechach na Shellu czeską. Austriacką kupuję na OMV w Wielfersdorf, kupuje zawsze dwie na (tam i powrót). Powrotną kupuję tak żeby mi się "zazębiała" z końcem pierwszej, np pierwsza kończy się 10.07 to powrotną kupuję od 11.07. Jeśli trzeba by wcześniej wyjechać nie muszę kupować trzeciej :wink:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 19.04.2015 11:33

pitheron napisał(a): ...
- czy łatwo znaleźć miejsce w Austrii w okolicach granicy ze Słowenią na godzinny postój na drzemkę? Będę jechał objazdem przez zjazd 226 na A9 i chodzi mi raczej o odcinek po zjeździe lub tuż przed.

W Murecku możesz spokojnie się zatrzymać w centrum np. tu Po obu stronach są miejsca parkingowe. Zatrzymywaliśmy się tam raz w nocy i raz wczesnym rankiem. Było cicho i pusto.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.04.2015 11:38

gusia-s napisał(a):
pitheron napisał(a): ...

W Murecku możesz spokojnie się zatrzymać w centrum np. tu Po obu stronach są miejsca parkingowe. Zatrzymywaliśmy się tam raz w nocy i raz wczesnym rankiem. Było cicho i pusto.

Możesz też na stacji zaraz za zjazdem z autostrady. W nocy stacja zamknięta ( z tego co pamiętam to otwarta od 5:30 do 22:00), parking jest więc kimnąć się można. http://goo.gl/maps/fIJUv
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.04.2015 12:02

bartos79 napisał(a):Witajcie,

Kup przez internet.e-vinietka przyjdzie na e-maila.Bez stresu i przystanku.Płacisz kartą .Pobierają 100 forintów prowizji ale wynosi to 1,4.
stron jest kilka
autopalyamatrica.hu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone