Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adam'ss
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam'ss » 16.08.2024 11:22

Zgadza się, dla jedno i dziesięciodniowych nie trzeba kupować wcześniej. Zwyczajowo zostaję jednak przy swojej opcji. To samo dotyczy hoteli na nocleg. Rezerwujemy je w trakcie jazdy, bo tak naprawdę nie wiemy jak daleko dojedziemy. :-)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 19.08.2024 11:26

Adam'ss napisał(a): ... Winiety kupujemy w czasie jazdy:
CZ: pierwsza stacja benzynowa przed Ostrawą (po prawej stronie na zakręcie) ... w automacie na parkingu.
Austria: kupujemy winiety niedaleko za znakiem granicy Austrii, po prawej stronie duży szyld Viniette, koszt taki jak na oficjalnej stronie ...
SLO: jedziemy objazdem bez winiety.

Jak napisałem, daje to nam luz wyjazdowy i jednocześnie brak stresu winietowego.

Też kupuję na trasie, gdyż nigdy nie wiem kiedy i jak dokładnie pojadę :)

Słowenia rok temu w budce na przejściu granicznym

Chyba wyjeżdżamy w przyszły czwartek i chyba stałą trasą, więc z pewnością winiety będę kupować na trasie w budach :)
samsung133
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) samsung133 » 29.10.2024 15:44

Ja osobiście wszystkie winiety do Chorwacji kupiłem na stronie winietymax.pl
Wszystko w jednym miejscu i święty spokój :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.10.2024 15:55

samsung133 napisał(a):Wszystko w jednym miejscu i święty spokój :)

No i wszystko o jakieś 50% drożej. :verryhappy:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.10.2024 17:27

Kto biednemu zabroni bogato żyć?
Jak to mówią... :)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 30.10.2024 19:14

samsung133 napisał(a):Ja osobiście wszystkie winiety do Chorwacji kupiłem na stronie winietymax.pl

Dokładnie tak jak napisał Dids - wszystkie winiety ze sporym narzutem. Tak samo jak u każdego pośrednika, tyle, że ten jest chyba najdroższy!!.

Już tyle razy był tu podawane oficjalne strony każdego kraju, gdzie kupuje się winiety po cenach nominalnych, bez żadnych marży, nie przepłacając i nie nabijając kasy cwaniakom.

Zamiast 5 minut na stronie pośrednika trzeba spędzić jakieś 6-7 minut na oficjalnych. Rzeczywiście, różnica kolosalna!

Podpowiedź: po zakupie na oficjalnych też jest święty spokój. A nawet "świętszy", bo o wiele tańszy :verryhappy:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 31.10.2024 08:19

samsung133 napisał(a):Ja osobiście wszystkie winiety do Chorwacji kupiłem na stronie winietymax.pl

Ja nie lubię dorabiać pośredników, gdy nie jest to konieczne. Liczyłeś ile przepłaciłeś, czy dla "świętego spokoju" wolisz tego nie wiedzieć?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 31.10.2024 08:24

piotrulex napisał(a):
Adam'ss napisał(a): ... Winiety kupujemy w czasie jazdy:
CZ: pierwsza stacja benzynowa przed Ostrawą (po prawej stronie na zakręcie) ... w automacie na parkingu.
Austria: kupujemy winiety niedaleko za znakiem granicy Austrii, po prawej stronie duży szyld Viniette, koszt taki jak na oficjalnej stronie ...
SLO: jedziemy objazdem bez winiety.

Jak napisałem, daje to nam luz wyjazdowy i jednocześnie brak stresu winietowego.

Też kupuję na trasie, gdyż nigdy nie wiem kiedy i jak dokładnie pojadę :)

Słowenia rok temu w budce na przejściu granicznym

Chyba wyjeżdżamy w przyszły czwartek i chyba stałą trasą, więc z pewnością winiety będę kupować na trasie w budach :)

Pojechaliśmy, wróciliśmy. Kupowane jak zwykle stacjonarnie po drodze w cenach nominalnych

Czechy w automacie na pierwszej stacji w CZ - 2 minuty
Austria non stop w tej samej budzie na przejściu granicznym - 3 minuty
Słowenia znów w okienku dawnego pogranicznika, skrajne prawe - 2 minuty
Powrót
Słowenia w budzie campingowej przy granicy - 3 minuty - rok temu wjeżdżałem głębiej na parking i tu się chwilkę naszukałem, a wystarczyło patrzeć na znaki :)
Ostatnio edytowano 31.10.2024 08:59 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 31.10.2024 08:47

Śmieszy mnie nazywanie pośredników cwaniakami. Po prostu praca jak inna. Ktoś chce to skorzysta a wszystko kosztuje tyle ile ktoś za to zapłaci. Codziennie kupujemy u pośredników, paliwo, kartofle czy masę innych rzeczy. Ale ja to jestem cwaniak bo nie kupuję u cwaniaka :lol:
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 31.10.2024 09:24

Marlowe1994 napisał(a):Śmieszy mnie nazywanie pośredników cwaniakami. Po prostu praca jak inna. Ktoś chce to skorzysta a wszystko kosztuje tyle ile ktoś za to zapłaci. Codziennie kupujemy u pośredników, paliwo, kartofle czy masę innych rzeczy. Ale ja to jestem cwaniak bo nie kupuję u cwaniaka :lol:

Problem w tym, że niektórzy chcą zarobić na nas więcej niż "ustawa przewiduje". Oczywiście zgoda, że każdy kto czymś handluje zarabia na tym. Ale bez jaj. W tym roku wkurzyłem się na naszych "bratanków". U Słowaków winieta ma swoją cenę i tyle płacę. Natomiast u Węgrów na stronie ich oficjalnej nagle pojawia się dodatkowa opłata. Bez jakiegokolwiek uzasadnienia. Nazywa się opłata. Nie to żeby mnie nie było stać na 20 PLN. Ale podstępne to w pewnym sensie jest.

Co do tematu wątku.
https://eznamka.sk/pl
https://pl.autovignet.hu/
https://edalnice.cz/pl/index.html#/validation
https://www.bg-vignette.com/pl/e-winiet ... truj/bg/2/

PS: Bocian jak Ty żyjesz to my też żyjemy. :D Pozdrav.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 31.10.2024 09:53

Marlowe1994 napisał(a):Śmieszy mnie nazywanie pośredników cwaniakami. Po prostu praca jak inna. Ktoś chce to skorzysta a wszystko kosztuje tyle ile ktoś za to zapłaci. Codziennie kupujemy u pośredników, paliwo, kartofle czy masę innych rzeczy. Ale ja to jestem cwaniak bo nie kupuję u cwaniaka :lol:

Masz rację, dlatego ja nikogo tu cwaniakiem nie nazywam :)

Tylko, że paliwo w zasadzie musisz kupić u pośrednika, no i chyba nie płacisz za nie 10zł zamiast 6,50zł, aby kupić w jednym miejscu z ziemniakami i mieć "święty spokój" :lol:
Ostatnio edytowano 31.10.2024 10:35 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 31.10.2024 10:25

Każdy ma wybór, kupuje bezpośrednio albo u posrednika. Nie pasuje u pośrednika, to nie kupuję. Są produkty które musimy kupować u pośrednika ale jest masa rzeczy które moglibyśmy kupować u producenta a jednak dla wygody, świętego spokoju, oszczędności czasu, kupujemy gdzie bliżej, wygodniej itp. Akurat winieta nie jest takim towarem bo czy na stronie firmowej czy pośrednika, to w sumie ta sama robota. Ale nazywanie kogoś kto zarabia na pośrednictwie cwaniakiem jest nadużyciem. Wyjątkiem może być sytuacja gdzie brak jest konkurencji a cena windowana jest specjalnie.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 31.10.2024 11:10

Mnie natomiast śmieszy pisanie postów tylko po to, żeby się na siłę do kogoś czy czegoś przyj...
No, ale widać dla niektórych jest to najważniejszy (o ile nie jedyny) powód pobytu na tym forum...

I to niezmiennie od lat....
Niezależnie od nicku...
Zbigniew74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 31.10.2024 12:02

romuald22 napisał(a):

Problem w tym, że niektórzy chcą zarobić na nas więcej niż "ustawa przewiduje". Oczywiście zgoda, że każdy kto czymś handluje zarabia na tym. Ale bez jaj. W tym roku wkurzyłem się na naszych "bratanków". U Słowaków winieta ma swoją cenę i tyle płacę. Natomiast u Węgrów na stronie ich oficjalnej nagle pojawia się dodatkowa opłata. Bez jakiegokolwiek uzasadnienia. Nazywa się opłata. Nie to żeby mnie nie było stać na 20 PLN. Ale podstępne to w pewnym sensie jest.

Co do tematu wątku.
https://eznamka.sk/pl
https://pl.autovignet.hu/
https://edalnice.cz/pl/index.html#/validation
https://www.bg-vignette.com/pl/e-winiet ... truj/bg/2/

PS: Bocian jak Ty żyjesz to my też żyjemy. :D Pozdrav.

Podana przez Ciebie strona węgierska to pośrednik, prawidłową oficjalną stronę podaję poniżej:

https://nemzetiutdij.hu/pl
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 31.10.2024 13:21

marekkowalak napisał(a):

Mnie natomiast śmieszy pisanie postów tylko po to, żeby się na siłę do kogoś czy czegoś przyj...
No, ale widać dla niektórych jest to najważniejszy (o ile nie jedyny) powód pobytu na tym forum...

I to niezmiennie od lat....
Niezależnie od nicku...

A coś merytorycznie umiesz czy tylko martyrologia i udawanie świętego? Poza tym deklarowałeś nie odpisywanie na moje posty :lol:
Cwaniak ma pejoratywny wydźwięk, to obrażanie wielu uczciwych ludzi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 288
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone