Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 29.07.2024 11:29

roykssop napisał(a):
Bartek81 napisał(a):Hej, czy Autopay pobiera opłatę za zakup winiet poprzez ich aplikacje ?

Austriacka jest bez opłaty manipulacyjnej ale po dość niekorzystnym kursie.
Czeska, Słowacka, Słoweńska i Węgierska za 15zł opłatą manipulacyjną.

Dlatego korzystamy z oficjalnych stron operatorów dróg. Wszystko na naszym forum jest opisane.
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 29.07.2024 11:36

na oficjalnych stronach płacimy tylko za faktyczny koszt winiety. Ja z uwagi na przebieg trasy korzystam z następujących :
1. Czechy - SFDI
2. Austria - ASFiNAG
3. Słowenia - DARS
Wystarczy wyszukać w necie i kupić taką winietę jaką potrzebujemy..... :mg:
Vladislana
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vladislana » 01.08.2024 09:53

Czy możesz dać mi link lub poradę?
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 01.08.2024 09:56

Vladislana napisał(a):Czy możesz dać mi link lub poradę?

Serio pytasz ??
Siedem razy CRO i nie kupowałeś/kupowałaś winiety?
ZAQ_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAQ_12 » 01.08.2024 09:57

skrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skrzys » 01.08.2024 19:35

Kochani, zamroczyło mnie czy w Austri winieta jedniodniowa jest w danym dniu kalendarzowym czy na 24h? Jak wjadę do austri powiedzmy ok. 23 a wyjeżdzać będę około 2 w nocy to muszę kupić dwie winiety jedniodniowe? Nie kupowałem nigdy jedniodniowej zawsze dwie 10-dniowe. Oświeccie mnie bo zgłupiałem
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.08.2024 19:45

skrzys napisał(a):Kochani, zamroczyło mnie czy w Austri winieta jedniodniowa jest w danym dniu kalendarzowym czy na 24h? Jak wjadę do austri powiedzmy ok. 23 a wyjeżdzać będę około 2 w nocy to muszę kupić dwie winiety jedniodniowe? Nie kupowałem nigdy jedniodniowej zawsze dwie 10-dniowe. Oświeccie mnie bo zgłupiałem

Jak kupisz ją w tym dniu co jedziesz w austrii to jest ważna od wykupienia do 23.59 tego dnia. Czyli nie 24h. Jak kupujesz na przyszłość to wtedy 24h.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 01.08.2024 19:54

skrzys napisał(a):Kochani, zamroczyło mnie czy w Austri winieta jedniodniowa jest w danym dniu kalendarzowym czy na 24h? Jak wjadę do austri powiedzmy ok. 23 a wyjeżdzać będę około 2 w nocy to muszę kupić dwie winiety jedniodniowe? Nie kupowałem nigdy jedniodniowej zawsze dwie 10-dniowe. Oświeccie mnie bo zgłupiałem

Obowiązuje na cały dzień od 0:00 do 23:59

Przy zakupie masz podaną informację.
Zerknij poniżej.
https://shop.asfinag.at/pl/maut-produkt ... 4/?year=24
skrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skrzys » 01.08.2024 20:02

empire13 napisał(a):

Obowiązuje na cały dzień od 0:00 do 23:59

Przy zakupie masz podaną informację.
Zerknij poniżej.
https://shop.asfinag.at/pl/maut-produkt ... 4/?year=24

Dzięki, czuję się mądrzejszy :-)
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 01.08.2024 20:12

roykssop napisał(a):
Bartek81 napisał(a):Hej, czy Autopay pobiera opłatę za zakup winiet poprzez ich aplikacje ?

Austriacka jest bez opłaty manipulacyjnej ale po dość niekorzystnym kursie.
Czeska, Słowacka, Słoweńska i Węgierska za 15zł opłatą manipulacyjną.

Dzięki :piwo:
Adam'ss
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam'ss » 15.08.2024 21:15

To i ja dorzucę swoje doświadczenie, jadę z okolic Warszawy, od 10 lat jeździmy ogólnie biorąc trasą przez Brno, Wiedeń, Zagrzeb i dalej. Wcześniej zdarzało się przemieszczać przez Słowację i Węgry, ale z niej zrezygnowaliśmy.
Winiety kupujemy w czasie jazdy:
CZ: pierwsza stacja benzynowa przed Ostrawą (po prawej stronie na zakręcie), można kupić na stacji lub od tego roku w automacie na parkingu.
Austria: kupujemy winiety niedaleko za znakiem granicy Austrii, po prawej stronie duży szyld Viniette, koszt taki jak na oficjalnej stronie. Nie kupujemy winiety przez internet, bo zgodnie z prawem UE istnieje możliwość odwołania transakcji zawartej na odległość w ciągu 14 dni. Praktycznie oznacza zakup winiety przynajmniej 14 dni przed wyjazdem. A u nas jest różnie, tzn. w tym roku rezerwację kwatery zrobiliśmy 5 dni przed wyjazdem.
SLO: jedziemy objazdem bez winiety.

Jak napisałem, daje to nam luz wyjazdowy i jednocześnie brak stresu winietowego.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 15.08.2024 21:21

Adam'ss napisał(a):To i ja dorzucę swoje doświadczenie, jadę z okolic Warszawy, od 10 lat jeździmy ogólnie biorąc trasą przez Brno, Wiedeń, Zagrzeb i dalej. Wcześniej zdarzało się przemieszczać przez Słowację i Węgry, ale z niej zrezygnowaliśmy.
Winiety kupujemy w czasie jazdy:
CZ: pierwsza stacja benzynowa przed Ostrawą (po prawej stronie na zakręcie), można kupić na stacji lub od tego roku w automacie na parkingu.
Austria: kupujemy winiety niedaleko za znakiem granicy Austrii, po prawej stronie duży szyld Viniette, koszt taki jak na oficjalnej stronie. Nie kupujemy winiety przez internet, bo zgodnie z prawem UE istnieje możliwość odwołania transakcji zawartej na odległość w ciągu 14 dni. Praktycznie oznacza zakup winiety przynajmniej 14 dni przed wyjazdem. A u nas jest różnie, tzn. w tym roku rezerwację kwatery zrobiliśmy 5 dni przed wyjazdem.
SLO: jedziemy objazdem bez winiety.

Jak napisałem, daje to nam luz wyjazdowy i jednocześnie brak stresu winietowego.

W Austrii 18 dni. Chodzi o prawa konsumenckie.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.08.2024 08:34

Adam'ss napisał(a):To i ja dorzucę swoje doświadczenie,
(...)

Fajnie, że podzieliłeś się swoimi spostrzeżeniami :idea:

Ja luz i brak stresu winietowego pojmuję - jak spore grono tutaj - odwrotnie, kupuję winiety wcześniej na wszystkie kraje przejazdu i już o tym po drodze nie myślę.
Kupowanie winiet po drodze praktykowałem, jak nie były dostępne w necie lub nie chciałem być uwiązany drogą, którą czasem zmienialiśmy w trakcie przejazdu.
A temat 18dni już nie stanowi problemu przy moim pojeździe i preferowanej długości terminu winiety.
Ostatnio edytowano 16.08.2024 08:38 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.08.2024 08:38

Marlowe1994 napisał(a):W Austrii 18 dni. Chodzi o prawa konsumenckie.
Było 18 dni. Od grudnia ubiegłego roku znieśli ten przepis dla winiet jedno i dziesięciodniowych. Pozostał dla winiet dwumiesięcznych i rocznych.
Ja kupuję najczęściej na oficjalnych stronach dzień przed wyjazdem, wtedy mam 99% pewności że nic się nie zmieni :sm:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 16.08.2024 08:54

dids76 napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):W Austrii 18 dni. Chodzi o prawa konsumenckie.
Było 18 dni. Od grudnia ubiegłego roku znieśli ten przepis dla winiet jedno i dziesięciodniowych. Pozostał dla winiet dwumiesięcznych i rocznych.
Ja kupuję najczęściej na oficjalnych stronach dzień przed wyjazdem, wtedy mam 99% pewności że nic się nie zmieni :sm:

Oczywiście, odnosiłem się tylko do ilości dni a nie do rodzaju winiety.
Kupuję winiety elektroniczne w necie na oficjalnych stronach. Teraz jeśli chodzi o Austrię, tym bardziej gdy zniesiono ten 18to dniowy termin, choć nie było przecież problemu zaznaczyć że jest się przedsiębiorcą i kupić z dnia na dzień.
Pamiętam jak na przytaczanej tu stacji przed Ostrawą i ja kupowałem przyklejane winiety gdzie wpisywało się długopisem nr rejestracyjny. I gdzie niektórzy przyklejali winietę od zewnątrz :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 287
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies