Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2015 07:28

Nie orientujesz się może czy kartą kredytową wyszło by drożej czy taniej?
Tak z ciekawości pytam, bo oszczędność pewnie będzie żadna, ale dobrze było by wiedzieć co jest najkorzystniejsze.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 17.02.2015 09:43

a to już zależy od Twojej karty;-) sprawdź czy masz prowizję za przewalutowanie, jaka jest waluta rozliczeniowa karty i jaki jest aktualny kurs sprzedaży walut w Twoim banku - i możesz sobie sam wyliczyć
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 25.02.2015 19:49

czy próbował ktoś kupić winietę Słowacką na autostradę rozpoczynającą się za Preszowem?
czy "normalnie" na stacjach paliw w tymże mieście można kupić?
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 25.02.2015 20:17

Sol-Wagon napisał(a):czy próbował ktoś kupić winietę Słowacką na autostradę rozpoczynającą się za Preszowem?
czy "normalnie" na stacjach paliw w tymże mieście można kupić?

Najprościej na granicy. Gdziekolwiek, bo winiety obowiązują na wszystkie autostrady.

Albo w PZM.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 26.02.2015 17:40

na granicy mają drogo jak...:)
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 26.02.2015 19:09

Sol-Wagon napisał(a):na granicy mają drogo jak...:)

na granicy mają w obowiązującej wszędzie cenie, czyli 10 euro za 10-dniową, 14 euro za miesięczną

samochody do 3,5 tony
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 02.03.2015 11:53

Gdzie najlepiej kupić winietę miesięczną 440CK, jadąc przez Kłodzko-Boboszów? Podobno nie ma problemu na stacjach benzynowych w Kraliky, Cervena Voda i w Zabreh(Shell), czy ktoś może to potwierdzić? (zawsze przez Czechy jechałem bez winiety Boboszów-Svitavy-Brno-Rajhrad-Pohorelice-Milkulov, ale chcę spróbować z winietą przez Mohelnice-Olomouc-Brno-Breclav... może zaoszczędzę 30min...hehe
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 02.03.2015 19:23

Puk puk! może ktoś potwierdzi informacje o sprzedaży winiet na ww. stacjach benzynowych? Czy ktoś tam kupował?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2015 19:30

W Czechach na 99% mają te winiety na tych stacjach benzynowych :roll:
MUSZĄ je sprzedawać i to po cenach nominalnych.

Czasem może zabraknąć winiety najtańszej, ale miesięcznej :?: :roll:
Musiałbyś mieć wyjątkowego pecha. :?
Raczej niemożliwe.

Moim zdaniem nie tylko zaoszczędzisz co najmniej 30 minut,
ale też będziesz mniej zmęczony :D
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 02.03.2015 19:44

pytam, bo nie raz w Czechach spotkałem się z dziwnym zachowaniem np. w restauracjach (na drodze Svitavy-Brno)... raz nawet kelnerka nie przyjęła od nas zamówienia, bo nie rozumiała o co nam chodzi... (pokazywaliśmy jej z menu, co chcemy zamówić), przyszedł kelner, zrozumiał, ale próbował oszukać na rachunku - było to 20 lat temu. Winietę w Czechach kupowałem raz - w Zabreh w 2000 roku - nie było problemu z zakupem.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 02.03.2015 22:27

slavko.v napisał(a):Gdzie najlepiej kupić winietę miesięczną 440CK, jadąc przez Kłodzko-Boboszów? Podobno nie ma problemu na stacjach benzynowych w Kraliky, Cervena Voda i w Zabreh(Shell), czy ktoś może to potwierdzić? (zawsze przez Czechy jechałem bez winiety Boboszów-Svitavy-Brno-Rajhrad-Pohorelice-Milkulov, ale chcę spróbować z winietą przez Mohelnice-Olomouc-Brno-Breclav... może zaoszczędzę 30min...hehe

Kupowałem winiety miesięczne na stacji Benzina w Kralikach (czynna do 22-giej) http://www.firmy.cz/detail/435181-benzi ... y.html?l=1 płatność kartą bezproblemowo.
Kupowałem na Shell-u w Zabreh (czynna do 22-giej) http://www.firmy.cz/detail/453876-shell ... h.html?l=1 też kartą j/w.
W Zabreh są jeszcze inne stacje paliw.
W ubiegłym roku (początek sierpnia, wyjazd w piątek ok.17-tej z okolic Wrocławia) skusiłem się na przejazd bez winiet wymienioną przez Ciebie trasą i nie polecam. Oszczędność na winiecie tu się nie opłaca. Drogi lokalne, powolna jazda, wiele miast, miejscowości, wykopki drogowe, duże natężenie ruchu lokalnego, radary, lokalne mgły, itd. Przez to strata czasu i kumulowanie zmęczenia na dalszą trasę.
Zdecydowanie lepiej z winietą i od Brna A2 do zjazdu na Breclav. Dawne przejście graniczne z Austrią puste (w Mikulovie z reguły sznurek aut) i dalej w Austrii drogą 47 do Wilfersdorf a tu na 7 na Wiedeń. I omijamy przykorkowany Poysdorf :mrgreen:
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 02.03.2015 22:36

Chyba zmienię przyzwyczajenia, kupię w Kralikach winietę i ruszę przez Mohelnice - Olomouc na Breclav (w Olomouc otwarto chyba obwodnicę!). Przekonałeś mnie. dzięki.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2015 22:42

W Ołomuńcu już dawno jest obwodnica :D

Z Mohelnice do Ołomuńca jest dość wąska dwupasmówka, ale jedzie się nieźle 8)

Ja nigdy nie spotkałem się z tym, żeby Czech mnie nie zrozumiał, a ja jego :wink:
Może dlatego, że mieszkam przy granicy, mam rodzinę w Czechach i znam sporo czeskich słówek :roll:

Po prostu mówię po polsku, on po czesku i wszyscy się rozumiemy :wink:

PS: tylko nie mów na stacji benzynowej, że szukasz winiety :wink: :wink: :wink:
Generalnie w Czechach niczego nie szukasz :wink:

http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article ... /686101986
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 02.03.2015 23:04

hej. dzięki na informacje... Ja w zasadzie dogadam się we wszystkich słowiańskich językach... z Czechami też bez problemu, ale trafiliśmy w Restaurace Motorest kelnerkę, która pewnie nas rozumiała, ale nie chciała obsłużyć... może miała zły dzień...
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 04.03.2015 08:35

Jeżeli ktoś będzie jechał przez Częstochowę, to 10 km za Częstochową na krajowej jedynce w miejscowości Poczesna przy drodze jest zawieszony na płocie wielki napis WINIETY 1 km, a po chwili przy samej drodze stoi drewniana budka, gdzie można kupić winiety na Czechy, Słowację i Austrię.. Niestety nie znam ani cen ani godzin otwarcia, bo nie chciało mi się zatrzymywać, ale jechałem tamtędy w niedzielę rano i było otwarte.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone