Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 03.02.2022 20:01

Przecież są w Europie takie kraje, w których wyjazdy na narty czy inne 'imprezy sportowe' są rozliczane służbowo.
Również wszelkie koszty związane z samochodem - nie tylko paliwo, ale także opłaty za różne mauty, myjnie, parkingi...
Dlatego nikt po drodze pytać nie będzie czy jedziesz służbowo czy prywatnie.
Masz 'bilet' - jedziesz.
sebasp
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebasp » 25.04.2022 15:12

Czy podróżując busem przez Czechy Austrię Słowenię Chorwacje do 3,5t zarejestrowanym na 8 osób trzeba kupić jakąś "niestandardową" Winietę?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.04.2022 15:30

sebasp napisał(a):Czy podróżując busem przez Czechy Austrię Słowenię Chorwacje do 3,5t zarejestrowanym na 8 osób trzeba kupić jakąś "niestandardową" Winietę?

W Słowenii winieta uzależniona jest od wysokości auta nad przednią osią.
https://evinjeta.dars.si/pl/lista-zmierzonych-pojazdow
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 25.04.2022 15:40

A i w Chorwacji cena też zależy od wysokości "całkowitej" auta.
W zeszłym roku w Rupie, "panienka z okienka" poprosiła mnie o dowód rejestracyjny celem sprawdzenia wpisanej wysokości.
I... bingo.
Mam wpisane "1881-1940" czyli istnieje możliwość przekroczenia 190cm, więc policzono mi wyższą taryfę.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 25.04.2022 16:10

sebasp napisał(a):Czy podróżując busem przez Czechy Austrię Słowenię Chorwacje do 3,5t zarejestrowanym na 8 osób trzeba kupić jakąś "niestandardową" Winietę?

Jeśli rozpatrujesz trasę przez Węgry to za busa powyżej 7 osób też liczą drożej.
Mimo to taka trasa (przy wyższym busie) wychodzi ponad 2x taniej.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 25.04.2022 16:21

W Chorwacji opłata za autostradę jest uzależniona od wysokości - od 1900 mm wpadasz w drugą kategorię. Sprawdź wysokość w świadectwie homologacji i jeśli łapiesz się wg danych technicznych na niższą opłatę - proponuję mieć je ze sobą, sprawdzają na bramkach.
sebasp
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebasp » 25.04.2022 16:59

W Słowenii winieta uzależniona jest od wysokości auta nad przednią osią.
Czyli jak sprawdzam swoje auto Toyota Proace Verso i nie ma nic na jego temat to opłacam 2A ( Słowenia) ?

W dowodzie rejestracyjnym jest podana wysokość ? Z internetu wyczytałem że wysokość jego to 1910 mm.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 25.04.2022 17:12

sebasp napisał(a):Czyli jak sprawdzam swoje auto Toyota Proace Verso i nie ma nic na jego temat to opłacam 2A ( Słowenia)?
To to samo, co Citroen Jumpy czy Peugeot Expert.
Nie ma ich co prawda (teraz) na liście, ale są (były w zeszłym roku) w kategorii 2B
sebasp napisał(a):W dowodzie rejestracyjnym jest podana wysokość ?
Nie wiem jak w polskim dowodzie, w niemieckim są podane wszystkie wymiary.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 25.04.2022 17:25

sebasp napisał(a):W Słowenii winieta uzależniona jest od wysokości auta nad przednią osią.
Czyli jak sprawdzam swoje auto Toyota Proace Verso i nie ma nic na jego temat to opłacam 2A ( Słowenia) ?

W dowodzie rejestracyjnym jest podana wysokość ? Z internetu wyczytałem że wysokość jego to 1910 mm.

Nie masz tej informacji w dowodzie rejestracyjnym. Masz to tylko w świadectwie homologacji pod pozycją siedem. Do wysokości 1899 masz kategorię pierwszą.
A że poszczególne modele mają różną wysokość w zależności od wersji nie sugeruje się internetem tylko świadectwem homologacji Twojego egzemplarza.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 25.04.2022 17:45

sebasp napisał(a):W Słowenii winieta uzależniona jest od wysokości auta nad przednią osią.

Na zeszłorocznej liście (plik - Seznam izmerjenih vozil_Lista zmierzonych pojazdów_PL) jedyne Toyoty na 2B to Hiace i Dyna.
Nie wiadomo na ile ta lista jest kompletna.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 25.04.2022 18:52

No i doczytałem.
Ta nowa lista (Słowenia) obowiązuje od 01.03.2022.
I Citroen Jumpy (a co za tym idzie - Peugeot Traveller/Expert, Toyota Proace) jest teraz w kategorii 2A.
dars.si napisał(a):Smaller combined / commercial vehicles belonging under category 2A are: Citroen Jumpy, Hyundai H1, Mercedes
Viano and Mercedes Vito.
sebasp
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebasp » 26.04.2022 09:33

Czy winiety na Czechy Austrię i Słowenię można kupić przez internet w dniu wyjazdu ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.04.2022 10:07

Można.
sebasp
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebasp » 26.04.2022 17:17

Płacąc kartą kredytową przez internet winiety na Czechy Słowenię są po zaakceptowaniu płatności automatycznie ważne.
Na Austrię jest zapis że dopiero po 18 dniach od zakupu. Czyli wynika z tego że w dniu wyjazdu winietę na Austrię mogę kupić tylko na stacji benzynowej ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.04.2022 17:26

sebasp napisał(a):Płacąc kartą kredytową przez internet winiety na Czechy Słowenię są po zaakceptowaniu płatności automatycznie ważne.
Na Austrię jest zapis że dopiero po 18 dniach od zakupu. Czyli wynika z tego że w dniu wyjazdu winietę na Austrię mogę kupić tylko na stacji benzynowej ?

Przeczytaj pierwszy post na poprzedniej stronie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 257
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone