Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 23.01.2015 22:07

Cieszynianie mają dość rozjezdzania im miasta przez Czechów - klientów obecnej Castoramy. :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2015 22:21

bzyq74 napisał(a):Cieszynianie mają dość rozjezdzania im miasta przez Czechów - klientów obecnej Castoramy. :mrgreen:

Fałszywy trop :roll:

Kończy się okres dzierżawy działki przez Castoramę, gdzie obecnie jest ich market i od wiosny tam będzie Leroy Merlin, przebił Holendrów.

Teren dawnego przejścia leży odłogiem od 2007, kiedy zniknęły kontrole na granicy.
Już dawno temu powinien być zamieniony w park handlowy...

Czesi i Polacy z Zaolzia twierdzą, że nie robią zakupów w Ostrawie nie tylko z powodu wyższych cen, ale przede wszystkim dlatego, że do Polski mają bliżej, szybciej i wygodniej :!: 8)

Choć niektóre rzeczy są tańsze w Czechach, np. firmowa odzież, sprzęt sportowy,
mniejszy popyt, większe promocje :wink:
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 02.02.2015 09:52

Czy ma ktoś ochotę pozbierać trochę ten temat do kupy? :) Przyznam się, że trochę się pogubiłem.
Czy dobrze wyczytałem?
Dla tradycyjnej trasy A1 z Polski - przez Czechy, Austrię i Słowenię pewne punkty zakupu winiet mamy:

1. winiety czeskie
a) MOP Mszana tuz przed granicą z Czechami ( podobno bandyckie ceny),
b) Stacja Shell za granicą (całodobowa) trzeba zjechać z trasy D1 czy leży tuż przy trasie? można prosić o współrzędne?)

2. winiety austriackie
a) Budki na przejście granicznym w Drasenhofen (całodobowe?)
b) stacja paliw OMV w Wilfersdorf przed wjazdem na autostradę (całodobowa)
c) sklep Roadhouse B7 za Mikulovem (całodobowy, lokalizacji nie znam)
d) żółty sklep ( całodobowy? lokalizacji nie znam)

3. winiety słoweńskie
a) Zajazd i stacja benzynowa Gralla, przed granica za Slowenia, autostrada Graz-Maribor ( całodobowa?)
b) granica austriacko - słoweńska w Sentilj (całodobowo ?)

Wybaczcie, jeśli pominąłem jakieś punkty ale nie śledziłem tematu od początku, cofnąłem się do połowy roku 2014. Zależy mi na punktach całodobowych bo ja będę miał podróż nocną.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.02.2015 10:15

Ceny z MOP Rowień (drożej niż PZM-ot ;) ) http://www.a1.travel.pl/
Shell w Bohuminie jest przy samej autostradzie http://goo.gl/maps/pjaek
Winiety Słoweńskie możesz też kupić na OMV w Wilfersdorf
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.02.2015 10:45

Slavko1974 napisał(a):3. winiety słoweńskie
a) Zajazd i stacja benzynowa Gralla, przed granica za Slowenia, autostrada Graz-Maribor ( całodobowa?)
b) granica austriacko - słoweńska w Sentilj (całodobowo ?)

Stacje Gralla oraz Petrol BS Šentilj są całodobowe.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 02.02.2015 11:22

Moje punkty zaopatrzeniowe jak niżej :)

Slavko1974 napisał(a):1. winiety czeskie
b) Stacja Shell za granicą (całodobowa) trzeba zjechać z trasy D1 czy leży tuż przy trasie? można prosić o współrzędne?)

Shell przy trasie, płatność kartą

Slavko1974 napisał(a):2. winiety austriackie
c) sklep Roadhouse B7 za Mikulovem (całodobowy, lokalizacji nie znam)

Roadhouse płatność kartą
Roadhouse.jpg

Slavko1974 napisał(a):3. winiety słoweńskie

Nie potwierdzę i nie zaprzeczę bo nie kupowałam ale chyba w tym roku się przyda :)
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 02.02.2015 11:38

dids76 napisał(a):Ceny z MOP Rowień (drożej niż PZM-ot ;) ) http://www.a1.travel.pl/

Czyli jednak pazerność liczy się, w naszym kraju, na pierwszym miejscu. Bez nakładania, co najmniej, 100% dodatkowej marży, ani rusz. Niestety. :evil:

A już miałem nadzieję, że wraca normalność, gdyż pojawiały się głosy, że gdzieś sprzedają winiety w cenach nominalnych. :(

Chyba jednak miał rację klasyk mówiąc, iż : "...Polska to chory kraj...".

Nie wierzę bowiem aby detalistom również sprzedawano te winiety w cenie nominalnej. Na pewno mogą kupić je taniej, w ramach prowizji od sprzedaży detalicznej. :roll:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 02.02.2015 12:24

lechocz napisał(a):A już miałem nadzieję, że wraca normalność, gdyż pojawiały się głosy, że gdzieś sprzedają winiety w cenach nominalnych. :(

Te głosy dotyczyły MOP w Mszanie ale tylko głosy, nikt jeszcze nie potwierdził.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 02.02.2015 12:35

gusia-s napisał(a):
lechocz napisał(a):A już miałem nadzieję, że wraca normalność, gdyż pojawiały się głosy, że gdzieś sprzedają winiety w cenach nominalnych. :(

To, mówisz, iż jeszcze możemy liczyć na "pierwszą jaskółkę" zwiastująca powrót normalności w naszym kraju, w którym, jak dotąd, nie liczy się nic oprócz mamony? Przynajmniej do czasu potwierdzenia, dotychczas niepewnych, doniesień z MOP w Mszanie.

Ufff, już mi troszeczkę ulżyło. :mrgreen: :papa:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.02.2015 12:58

Starałem się ostatnio Sprawdzić ceny Winiet na MOP Mszana, najprawdopodobniej są w budynku stacji/restauracji. Niestety tam nie dotarłem, ale liczę w najbliższym czasie będę tam znów przejeżdżał to sprawdzę.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 02.02.2015 13:58

lechocz napisał(a):
gusia-s napisał(a):

To, mówisz, iż jeszcze możemy liczyć na "pierwszą jaskółkę" ...

Jednak w tym wątku 5 stron wcześniej pisano:
ołowiany napisał(a):
Nefer napisał(a):
z_byszek napisał(a):Wydaje mi się, iż nikt do tej pory nie pisał o nowym punkcie , gdzie można kupić winiety po stronie polskiej na autostradzie A1 jadąc w kierunku Ostrawy. Jest to kantor zlokalizowany na nowej stacji BP, na tyle co otwartym MOP Mszana. Jest to w chwili obecnej ostatnia stacja benzynowa przed granicą.

Tak, potwierdzam, 31 lipca też tam zakupiłem miesięczną czeską za 71 zł. Mnie akurat obsługiwała Czeszka, która wszystkim klientom, czy tego potrzebowali, czy nie, tłumaczyła, gdzie trzeba nakleić winietę, gdzie wpisać numer rejestracyjny samochodu itp.

Austriacka tygodniowa 10 E lub 50 zł.

kojacek napisał(a):
ołowiany napisał(a):Austriacka tygodniowa 10 E lub 50 zł.

Tygodniowa? Raczej 10 dniowa...

Nefer napisał(a):Czeska winieta była w cenie nominalnej, czy to płacąc w koronach, czy w złotówkach. A rzeczywiście austriacka była z marżą (po 10 euro), dlatego ją kupowałem po przekroczeniu granicy czesko-austriackiej.

Tak było zaraz po otwarciu MOP Mszana, może coś się zmieniło :?:

Edit: jeszcze znalazłam taką informację
Ostatnio edytowano 02.02.2015 14:03 przez gusia-s, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.02.2015 14:00

dids76 napisał(a):Starałem się ostatnio Sprawdzić ceny Winiet na MOP Mszana, najprawdopodobniej są w budynku stacji/restauracji. Niestety tam nie dotarłem, ale liczę w najbliższym czasie będę tam znów przejeżdżał to sprawdzę.

Będę tamtędy jechał 7go lutego bo lecę do Austrii na deskę. Sprawdzę i powiem co i jak tylko wybrańcom, na PW :) :)
piotr. z
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr. z » 02.02.2015 20:58

Winiety na Czechy i Austrię dorwałem na Shell-u w Bohuminie- przypadek, po prostu jakiś gościu poprosił o obie winiety a ja czekałem aż się tankowanie dokona i usłyszałem. W 2013 winiety austriackie kupowałem na przejściu granicznym za Mikulovem po stronie austriackiej.
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 11.02.2015 18:06

W sierpniu 2014 roku pisałem o kantorze zlokalizowanym w budynku stacji BP na MOP Mszana.
BYłem tam dosłownie w pierwszych dniach funkcjonowania tego kantoru i rzeczywiście winiety
czeskie były w nominalnych cenach. Później ktoś pisał, że ceny wzrosły.
Teraz mam aktualne informacje, gdyż byłem tam 30 stycznia w drodze do Austrii.
Kantor jest czynny całą dobę. Prowadzony jest przez Czechów. Zlokalizowany jest w budynku
stacji BP w rejonie toalet, ale pracownicy BP nie mają z nim nic współnego.
A ceny są inne niż były pół roku temu.
Za winietę czeską 10 dniową trzeba zapłacić 310 koron - czyli normalnie. Ale jak chcesz zapłaćić
w złotówkach to już wychodzi im aż 55 złotych. Można płacić eurosami, ale przelicznik również złodziejski.
Za winietę 10 dniową na Austrię chcą 11 euro a cena nominalna to 8,70 euro. Różnica dość spora.
Tak więc jeżeli ktoś kupuje, tak jak ja, tylko winietę czeską to najlepiej płacić koronami.
Jest też możliwość płacenia kartą, ale tego nie przerabiałem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.02.2015 19:30

Gdyby ktoś planował kupić winietkę w Cieszynie-Boguszowicach, na samej granicy, to raczej nie jest to już dobry pomysł :!: :roll:

Trwa rozbiórka budynków dawnego przejścia granicznego Cieszyn-Boguszowice :!:

Dzisiejsze fotki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Gdyby ktoś potrzebował czeskiej winietki, to
jest ona do kupienia w cenie nominalnej na stacji benzynowej Slovnaft w Czeskim Cieszynie :!:
https://www.google.pl/maps/place/Slovna ... 52c971a7b6

A dawniej w Cieszynie było tak: :roll:
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone