Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 22.07.2020 22:11

pääkäyttäjä napisał(a):
ruwado napisał(a):A ile więcej sobie liczą za CZ w tym roku?

Nominalnie (partner kupuje po innej cenie niż sprzedaż do klienta), za resztę to przelicz sobie z euro na korony przy założeniu najdrozszego kursu walut i powinno Ci plusminus wyjść ile na EuroOil albo gdziekolwiek przed granicą.

Tak, da się płacić kartą.

Ostatni raz w Šentilj byłem dwa lata temu i jak ma dużą stację przystało, akceptowali karty.

Pisaliśmy w tym samym momencie.....

Dzięki, czyli i na A1 i w Sentilj - karta i ceny nominalne.

O to mi chodziło.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2020 22:19

Za dużo kombinujesz... Nie liczą po cenie nominalnej a na nią ma wpływ po jakim kursie sobie to wycenią. ÚAMK wycenia słoweńską winietę na 900 Kč za miesięczną i 450 Kč za siedmiodniową. Austriacką zaś ma 268 Kč za dziesięciodniową i 781 Kč za dwumiesięczną. Ile sobie EuroOil policzy - nie wiem ale niech ceny automobilklubu będą wyznacznikiem.
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 22.07.2020 22:24

Nie kombinuję:
- chcę kupić winietę CZ na pierwszej stacji w CZ na 1 - EuroOil - płacić w koronach czeskich
- chcę kupić winietę SLO w Sentilj - płacić w EURO

I w tych dwóch miejscach kartą wielowalutową. I mam nadzieję, że w obydwu miejscach będzie po cenie nominalnej.

Tylko tyle.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2020 23:17

Kombinujesz - odniosłem się do pierwszego posta z tej strony. W Czechach winieta kosztuje odpowiednio 310, 440 i 1500 Kč. Ile Twój bank Cię za to skasuje, to już inna para "spreadu".
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 23.07.2020 06:58

No właśnie, różnica w cenie między 10-cio dniową a miesięczną to około 20zł. Chyba tym razem kupię miesięczną, bo podejrzewam, że nie zdążę wyjechać z Czech przed terminem upływu ważności winiety - a raczej dopiero wjadę do Czech już w 11-tym dniu :) Nie ma się więc co wygłupiać :D
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 23.07.2020 09:07

ruwado napisał(a):Nie kombinuję:
- chcę kupić winietę CZ na pierwszej stacji w CZ na 1 - EuroOil - płacić w koronach czeskich
- chcę kupić winietę SLO w Sentilj - płacić w EURO

I w tych dwóch miejscach kartą wielowalutową. I mam nadzieję, że w obydwu miejscach będzie po cenie nominalnej.

Tylko tyle.

Wiem, że jest moda na karty wielowalutowe, ale widzę, że czasem więcej z nimi obaw niż korzyści.
Trzeba było kupić w kantorze 500 koron i 30 euro i miałbyś spokojną głowę.

Nie chcę nawet myśleć co zrobisz jeśli jakiś terminal zawiedzie ;)
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 23.07.2020 10:21

Nie mam obaw - już korzystałem w zeszłym roku. Tylko tym razem kupuję winiety po drodze, a nie na tolltickets. Do końca niewiadoma z wyjazdem. Tak jak pisałem. Walutę mam na koncie. PLN, KCZ, EUR i HRK. Chcę tylko mieć pewność, że zapłacę kartą.

Zawsze mam trochę gotówki, ale to HRK i EUR, w razie W. Ale to zapas w obie strony.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 23.07.2020 10:33

ruwado napisał(a):...

Zawsze mam trochę gotówki, ale to HRK i EUR, w razie W. Ale to zapas w obie strony.

Weź do kieszeni korony na czeską winietę i temat kompletny.
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 23.07.2020 11:44

Kupuję na Orlenie w Międzylesiu za 200 stówki korony a winietkę na stacjiBenzina w Kralikach.
To najlepszy wariant na trudne covidowe czasy i dla portfela .
Przy zakupie miesięcznej to różnica jest istotna = 90 zł a 440 kc, pozostałe korony zawsze się przydają na zakupy lub konsumpcję w tym kraju. :D :D

Ed.
W kraju autostrady nigdy nie spotkałem innej ceny niż oficjalna w tym kraju.
Tylko u nas w PZMOT , na stacjach czy kantorach jest drożyzna jeśli chodzi o winietki innych państw.
Ostatnio edytowano 23.07.2020 15:34 przez Bodek1, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.07.2020 12:14

Gdzie za winiety w Czechach placi się czechosłowackimi koronami (Kčs) jeszcze? :oczko_usmiech: Nie zrozumcie mnie zle i nie bierzcie tego za mocno do siebie ale jak nie znacie nazwy waluty kraju a kupno winiety na zagranicznej stacji to jak budowa wahadłowca to moze jednak faktycznie kupić winiety w PL i olać fakt, że drogo bo wygoda kosztuje? :mrgreen:

Upalne peace.
Lukaszo86
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lukaszo86 » 23.07.2020 13:25

Witam,
pytanie o winietę na Austrię jadąc ze Słowacji przez Bratysławę.

1 sierpnia startujemy z Krakowa do Chorwacji trasą przez Chyżne, Wiedeń Maribor, Zagrzeb i dalej. O ile e-winietkę słowacką kupię na stacji w Trstenie to chciałem prosić o poradę na Austrię. Mamy plan wyjechać ok. godz. 19-20 z Krakowa (jedziemy na 2 auta z małymi dziećmi, więc jak będą spać to dobrze). Do Austrii dojedziemy po północy, gdzie wszystkie stacje będą zamknięte i jedyną opcją kupno winiety w Kitsee na granicy w automacie.
Ale zastanawiam się nad zakupem przez internet na stronie sklepu asfinag. Mam działalność gospodarczą, więc wybiorę opcję zakupu na firmę i karencja 18 dni mnie nie dotknie. Przelew chcę zrobić z konta walutowego, więc na kursie też nie zbiednieje (ewentualnie koszt SEPA).

Chciałem zapytać, czy ktoś już robił taki zakup przelewem internetowym i w miarę szybko dostał potwierdzenie? Nie chcę przepłacać na winietkach u polskiego pośrednika, bo wolę dziecku sladoleda za to kupić ;-)

pozdrawiam.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.07.2020 13:31

Lukaszo86 napisał(a):Witam,
pytanie o winietę na Austrię jadąc ze Słowacji przez Bratysławę.

1 sierpnia startujemy z Krakowa do Chorwacji trasą przez Chyżne, Wiedeń Maribor, Zagrzeb i dalej. O ile e-winietkę słowacką kupię na stacji w Trstenie to chciałem prosić o poradę na Austrię. Mamy plan wyjechać ok. godz. 19-20 z Krakowa (jedziemy na 2 auta z małymi dziećmi, więc jak będą spać to dobrze). Do Austrii dojedziemy po północy, gdzie wszystkie stacje będą zamknięte i jedyną opcją kupno winiety w Kitsee na granicy w automacie.
Ale zastanawiam się nad zakupem przez internet na stronie sklepu asfinag. Mam działalność gospodarczą, więc wybiorę opcję zakupu na firmę i karencja 18 dni mnie nie dotknie. Przelew chcę zrobić z konta walutowego, więc na kursie też nie zbiednieje (ewentualnie koszt SEPA).

Chciałem zapytać, czy ktoś już robił taki zakup przelewem internetowym i w miarę szybko dostał potwierdzenie? Nie chcę przepłacać na winietkach u polskiego pośrednika, bo wolę dziecku sladoleda za to kupić ;-)

pozdrawiam.

Czemu słowackiej winiety nie chcesz kupić na stronie e-znamka, tylko na stacji?
Winietę austriacką ( słowacką i węgierską również) kupuję przez internet zawsze płacę płacę kartą. Potwierdzenie przychodziło mi natychmiast, nigdy nie miałem problemów.
Lukaszo86
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lukaszo86 » 23.07.2020 13:40

dids76 napisał(a):Czemu słowackiej winiety nie chcesz kupić na stronie e-znamka, tylko na stacji?
Winietę austriacką ( słowacką i węgierską również) kupuję przez internet zawsze płacę płacę kartą. Potwierdzenie przychodziło mi natychmiast, nigdy nie miałem problemów.

W sumie czemu nie ale w Chyżnym będziemy o normalnej godzinie, więc rozprostowanie się na chwilę jest wskazane ;-) Ale dzięki za radę ze Słowacją, pomyślę nad tym.

Bardziej mi teraz zależy na info o Austrii, bo jak patrzę na mapę punktów to w nocy słabo z dostępnością winiety :-/

-edit-
przed chwilą kupiłem winietę na SK przez eznamkę po kursie 4,575 zł. Dzięki, przynajmniej jeden kraj na razie mam z głowy ;-)
Ostatnio edytowano 23.07.2020 13:51 przez Lukaszo86, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.07.2020 13:50

Lukaszo86 napisał(a):
dids76 napisał(a):Czemu słowackiej winiety nie chcesz kupić na stronie e-znamka, tylko na stacji?

W sumie czemu nie ale w Chyżnym będziemy o normalnej godzinie, więc rozprostowanie się na chwilę jest wskazane ;-) Ale dzięki za radę ze Słowacją, pomyślę nad tym.

Bardziej mi teraz zależy na info o Austrii, bo jak patrzę na mapę punktów to w nocy słabo z dostępnością winiety :-/

Jak masz własną działalność to kupuj na ASFINAG jako przedsiębiorca, karencja Cię wtedy nie obowiązuje a zakup jest bardzo prosty.
Lukaszo86
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lukaszo86 » 23.07.2020 13:57

dids76 napisał(a):Jak masz własną działalność to kupuj na ASFINAG jako przedsiębiorca, karencja Cię wtedy nie obowiązuje a zakup jest bardzo prosty.

Czyli na spokojnie mogę robić przelew SEPA austriakom za winietę. Dzięki bardzo za pomoc. Zaraz działam.
pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 229
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone