Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 06.07.2020 10:38

firemantom napisał(a):
elka21 napisał(a):
firemantom napisał(a):Sorry ale było pisane gdzie kupić jadąc do Chorwacji. Pokaz mi gdzie jest napisane dokładnie w którym miejscu kupić slowenska na powrocie...

A, chociażby tu, zaraz po przejechaniu granicy.
https://www.google.pl/maps/@46.2769284, ... 6656?hl=pl

Dziękuję Ci bardzo za konkretną pomoc. Kilkanaście stron wstecz znam już prawie na pamięć. Ech... Jeszcze raz wielkie dzięki. W Chorwacji gorąco, w Makarskiej jakby ruch trochę większy ale okoliczne miejscowości w miarę spokojnie i tłumów nie ma

Spokojnie można jechać do najbliższej stacji w Słowenii, po przekroczeniu granicy z Chorwacji. W zeszłym roku też myślałem że ten punkt zaraz za przejściem granicznym jest czynny, ale nie był.
BS Podlehnik - Petrol
Stanošina 35, 2286 Podlehnik, Słowenia
+386 2 788 40 00
https://maps.app.goo.gl/HhWabPHGUNoM8vou7
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.07.2020 11:40

Radson88 napisał(a):Witajcie Koleżanki i Koledzy.

W przyszłym tygodniu pierwszy raz wyjeżdżam do Chorwacji (Split) :)
Mam do was pytanie. Czy po kupnie wszystkich winiet w PL mogę je wszystkie trzy od razu przed wyjazdem nakleić na szybę? Czy trzeba je naklejać po kolei po przekraczaniu poszczególnych granic? Wybaczcie za totalny brak wiedzy ale to pierwsze wakacje samochodem...

Tak, jeżeli masz "zwykłe" naklejane winiety to możesz je od razu nakleić.
Radson88
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radson88 » 06.07.2020 13:49

Janusz Bajcer napisał(a):Jeśli jedziesz przez Słowację i Węgry, nic na szybę nie naklejasz.
W tych krajach są winiety elektroniczne.
W Chorwacji płacisz za odcinki autostrad na bramkach.

Jadę przez Czechy, Austrię i Słowenię.
Radson88
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radson88 » 06.07.2020 14:37

dids76 napisał(a):

Mam do was pytanie. Czy po kupnie wszystkich winiet w PL mogę je wszystkie trzy od razu przed wyjazdem nakleić na szybę? Czy trzeba je naklejać po kolei po przekraczaniu poszczególnych granic? Wybaczcie za totalny brak wiedzy ale to pierwsze wakacje samochodem...

Wszystkie na raz mogę nakleić ? :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.07.2020 14:53

Radson88 napisał(a):
dids76 napisał(a):

Tak, chociaż teoretycznie w Austrii możesz mieć tylko aktualną. Czyli jeżeli na Austrię masz dwie 10-cio dniowe to na drogę do przyklejasz jedną, zrywasz ją po terminie jej ważności i przyklejasz drugą aktualną. Ale jeszcze nie słyszałem żeby w Austrii ktoś się przyczepił do tego że masz ich dwie winiety.
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 06.07.2020 15:08

Kazdy "kraj"ma swoje miejsce na szybie
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 06.07.2020 16:55

dids76 napisał(a):
Radson88 napisał(a):
dids76 napisał(a):

Tak, chociaż teoretycznie w Austrii możesz mieć tylko aktualną. Czyli jeżeli na Austrię masz dwie 10-cio dniowe to na drogę do przyklejasz jedną, zrywasz ją po terminie jej ważności i przyklejasz drugą aktualną. Ale jeszcze nie słyszałem żeby w Austrii ktoś się przyczepił do tego że masz ich dwie winiety.

Otóż to, o ile pominiemy sensowność zakupu winiet w Polsce, ale to już pod inny na forum wątek podchodzi ;)
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 06.07.2020 17:09

dids76 napisał(a):Tak, chociaż teoretycznie w Austrii możesz mieć tylko aktualną. Czyli jeżeli na Austrię masz dwie 10-cio dniowe to na drogę do przyklejasz jedną, zrywasz ją po terminie jej ważności i przyklejasz drugą aktualną. Ale jeszcze nie słyszałem żeby w Austrii ktoś się przyczepił do tego że masz ich dwie winiety.

Zgadza się. Ja zawsze wracam z dwiema winietami na szybkie, odklejam je dopiero w domu. Nigdy nie miałem z tego powodu problemów.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2020 18:41

maxredaktor napisał(a):
dids76 napisał(a):Tak, chociaż teoretycznie w Austrii możesz mieć tylko aktualną. Czyli jeżeli na Austrię masz dwie 10-cio dniowe to na drogę do przyklejasz jedną, zrywasz ją po terminie jej ważności i przyklejasz drugą aktualną. Ale jeszcze nie słyszałem żeby w Austrii ktoś się przyczepił do tego że masz ich dwie winiety.

Zgadza się. Ja zawsze wracam z dwiema winietami na szybkie, odklejam je dopiero w domu. Nigdy nie miałem z tego powodu problemów.

Nie wiem, jak gdzie indziej ale w Czechach i Austrii na szybie ma być tylko aktualna winieta i jest na to przepis - trochę martwy - w obu krajach. Generalnie to tylko raz widziałem czeskiego gliniarza w akcji, jak jednemu kolekcjonerowi winiet kazał odklejać te nieaktualne bo raczej są mu niepotrzebne a tylko zasłaniają widok - no chyba, że je zbiera ale to nepatří na sklo a radši do zásobníku známek :mrgreen:
firemantom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) firemantom » 07.07.2020 21:19

faziolot napisał(a):
firemantom napisał(a):
elka21 napisał(a):
firemantom napisał(a):Sorry ale było pisane gdzie kupić jadąc do Chorwacji. Pokaz mi gdzie jest napisane dokładnie w którym miejscu kupić slowenska na powrocie...

Dziękuję Ci bardzo za konkretną pomoc. Kilkanaście stron wstecz znam już prawie na pamięć. Ech... Jeszcze raz wielkie dzięki. W Chorwacji gorąco, w Makarskiej jakby ruch trochę większy ale okoliczne miejscowości w miarę spokojnie i tłumów nie ma

Spokojnie można jechać do najbliższej stacji w Słowenii, po przekroczeniu granicy z Chorwacji. W zeszłym roku też myślałem że ten punkt zaraz za przejściem granicznym jest czynny, ale nie był.
BS Podlehnik - Petrol
+386 2 788 40 00

Właśnie miałem pisać co w sytuacji gdy ten punkt będzie zamknięty bo pewnie w nocy tak jest. Spory kawałek wtedy trzeba śmigać bez winiety. Może Ci się akurat udało. Ma ktoś może jeszcze jakieś doswiadczenie w tym temacie? Czyli zakup slowenskiej winiety w drodze powrotnej.
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 08.07.2020 11:03

firemantom napisał(a):
faziolot napisał(a):
firemantom napisał(a):
elka21 napisał(a):

BS Podlehnik - Petrol
+386 2 788 40 00

Właśnie miałem pisać co w sytuacji gdy ten punkt będzie zamknięty bo pewnie w nocy tak jest. Spory kawałek wtedy trzeba śmigać bez winiety. Może Ci się akurat udało. Ma ktoś może jeszcze jakieś doswiadczenie w tym temacie? Czyli zakup slowenskiej winiety w drodze powrotnej.

Nie jechałem w nocy i byłem nastawiony na zakup winiety na granicy. Natomiast tak na 99% są znaki, że najbliższy punkt z winietami jest na stacji benzynowej ileś tam km. Na mapie na dars.si stoi, że ten odcinek nie jest vignette-free. A może w zeszłym roku tymczasowo zamknęli ze względu na roboty związane z uruchomieniem autostrady od granicy? Nie mam pojęcia. Ktoś potwierdzi jak to jest?
kaliszanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaliszanka » 08.07.2020 12:45

Zawsze kupowaliśmy winietę przed wyjazdem z PL. Tak pewnie zrobimy w przypadku Czech i Austrii. Jak jest teraz ze Słoweńską winietą,kupię ja na ostatniej stacji w Austrii czy lepiej gdzieś na początku Słowenii? Zawsze omijaliśmy płatną droge,ale chyba teraz nie ma co ryzykować. Jaki jest koszt winiety? (Czy o to muszę pytać gdzie indziej?) I czy winietą dotycząca Słowenii jest tylko siedmiodniowa, a później już miesięczna?
sajmer
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sajmer » 08.07.2020 12:53

Winieta na Słowenię 7 dni a potem miesięczna za 30EU , Austrię można wykupić elektroniczną. Ja zawsze na Słowenię kupowałem na ostatniej stacji w Austrii.
Czeską na 1 stacji już po czeskiej stronie.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.07.2020 12:53

kaliszanka napisał(a):Zawsze kupowaliśmy winietę przed wyjazdem z PL. Tak pewnie zrobimy w przypadku Czech i Austrii. Jak jest teraz ze Słoweńską winietą,kupię ja na ostatniej stacji w Austrii czy lepiej gdzieś na początku Słowenii? Zawsze omijaliśmy płatną droge,ale chyba teraz nie ma co ryzykować. Jaki jest koszt winiety? (Czy o to muszę pytać gdzie indziej?) I czy winietą dotycząca Słowenii jest tylko siedmiodniowa, a później już miesięczna?

Winiet u nas raczej nie opłaca sie kupować :wink: Czeską w Czechach a Austriacką i Słoweńską w Austrii.
Słoweńska jest na 7 dni lub miesiąc, koszt 15 i 30 euro. :papa:
kaliszanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaliszanka » 08.07.2020 12:55

To rzeczywiście różnica spora,jeżeli chodzi o zakup winiet za granicą, a w PL. A dla porównania znasz ceny Czeskiej i Austryjackiej na 10 dni
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 222
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone