Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bober
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bober » 20.01.2015 20:04

Czy ktoś zna aktualne ceny winiet na 2015r. Czechy, Austria i Słowenia interesują mnie winiety miesięczne gdyż wybieram się na 2 tygodnie.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.01.2015 20:13

czechy-austria-ceny-winiet-na-2013-t39684.html

W Austrii nie ma miesięcznych. W Słowenii 7dni 15 euro, miesiąc - 30euro
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.01.2015 20:18

Oczywiście jak się kupuje w Austrii austriackie i słoweńskie, w Czechach czeskie, w Słowenii słoweńskie i austriackie :wink:

Pozostałe ceny są baaardzo mocno wolne, w budce w Polsce potrafią policzyć za winietkę austriacką wartą 8,70 euro 60 złotych :wink: :?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 20.01.2015 20:21

bober napisał(a):Czy ktoś zna aktualne ceny winiet na 2015r. Czechy, Austria i Słowenia interesują mnie winiety miesięczne gdyż wybieram się na 2 tygodnie.

Słoweńskie, (tygodniowa albo miesięczna) austriackie (10-dniowa albo 2-miesięczna), czeskie (10-dniowa albo miesięczna).
Nie biorąc pod uwagę rocznych.
sezamek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 21.01.2015 21:24

dids76 napisał(a):
Damis napisał(a):będe mógł dojechac te pare kilometrów na nastepną stacje bez winiety np tak jak w twoim przypadku?

Spokojnie kupisz na OMV w Wilfersdorf
http://goo.gl/maps/bakXp

Czy stacja OMV w Wilfersdorf jest całodobowa. Ja będę w tej okolicy ok. 4.00 rano.
Czy można płacić kartą?
Czy zdarzają się na tej stacji ogromne kolejki za winietami?
Czy bywały takie sytuacje, że nie było najpopularnieszych winiet 10 dniowych?

Proszę także o odpowiedzi w kontekście stacji Shell pomiędzy Gorzyczkami, a Ostrawą, na autostradzie D1, pierwszej za granicą po czeskiej stronie. Myślę, iż na tej stacji będę ok. 1.00 w nocy.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.01.2015 21:37

sezamek1 napisał(a):
dids76 napisał(a):
Damis napisał(a):będe mógł dojechac te pare kilometrów na nastepną stacje bez winiety np tak jak w twoim przypadku?

Spokojnie kupisz na OMV w Wilfersdorf
http://goo.gl/maps/bakXp

Czy stacja OMV w Wilfersdorf jest całodobowa. Ja będę w tej okolicy ok. 4.00 rano.

Tak
Czy można płacić kartą?

TAK
Czy zdarzają się na tej stacji ogromne kolejki za winietami?

Większych jak kilka osób nie widziałem
Czy bywały takie sytuacje, że nie było najpopularnieszych winiet 10 dniowych?

Proszę także o odpowiedzi w kontekście stacji Shell pomiędzy Gorzyczkami, a Ostrawą, na autostradzie D1, pierwszej za granicą po czeskiej stronie. Myślę, iż na tej stacji będę ok. 1.00 w nocy.

Dla stacji Shell, dwie pierwsze odpowiedzi tak jak przy stacji OMV w Wilfersdorf.
Trzecia -też jak z OMV, chociaż krążyły po forum legendy o dwugodzinnych kolejkach (musiał by być korek za Bohumin :oczko_usmiech: )
Czwarta - Podobno zdarzyło się że nie było któregoś rodzaju winiet, ale raczej chyba miesięcznych, bo te bardziej się opłacają przy wyjeździe. Mnie na szczęście się to nie zdarzyło.

Edit. O 1 w nocy powinno być tam pusto. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.01.2015 22:38

Jest, tak jak napisał dids :D

Ja bym się nie stresował na zapas 8)
Jak mogą czegoś nie mieć w Wilfersdorf, to chyba tylko słoweńskiej winiety 8)
Tą kupisz koło Graz, tam na 100% będzie przy autostradzie na stacjach benzynowych

Ja bym kupił trochę waluty i płacił za winietki w Boguminie w czeskich koronach, a w Austrii w euro.
Drobne są czasem potrzebne, choćby na WC czy żeby coś kupić do jedzenia :roll:

Czasem to może być wkurzające, środek nocy, a tu brakuje drobnych do ubikacji :wink:
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 22.01.2015 11:24

Ja polecam zakup w PZM. W zeszłym roku za CZ - 1 mies, A - 2 x 10 dniowa, SLO - 1 mies. zapłaciłem ok. 330 PLN. Fakt jest drożej ale jadąc w sierpniu nie miałem kłopotu z kupnem tej właściwej (co jak wiecie czasami się zdarza). Kolejny plus to "przełożenie" części wydatków wakacyjnych na inny, spokojniejszy termin. Minusem jest ryzyko wynikające ze zmiany planów wakacyjnych (winiety przychodzą przedziurkowane w wyznaczonym w zamówieniu terminie) ale to taka sama sytuacja jak z rezerwacją i zaliczką w pensjonacie. Ja w tym roku także kupie winiety przed wakacjami.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 22.01.2015 11:43

Crocodyl napisał(a):Ja polecam zakup w PZM. W zeszłym roku za CZ - 1 mies, A - 2 x 10 dniowa, SLO - 1 mies. zapłaciłem ok. 330 PLN.

W tym roku za te winiety zapłacisz 338,5 PLN. Pewnie, że nożna.

Tylko jest wielu, którzy starają się minimalizować koszty. Jadą objazdem M-L-P, a winiety na A oraz CZ
kupują na trasie i wtedy koszty wynoszą ok. 140 PLN. Taka wersja light :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 22.01.2015 11:51

Crocodyl napisał(a):Ja polecam zakup w PZM. W zeszłym roku za CZ - 1 mies, A - 2 x 10 dniowa, SLO - 1 mies. zapłaciłem ok. 330 PLN. Fakt jest drożej ale jadąc w sierpniu nie miałem kłopotu z kupnem tej właściwej (co jak wiecie czasami się zdarza). Kolejny plus to "przełożenie" części wydatków wakacyjnych na inny, spokojniejszy termin. Minusem jest ryzyko wynikające ze zmiany planów wakacyjnych (winiety przychodzą przedziurkowane w wyznaczonym w zamówieniu terminie) ale to taka sama sytuacja jak z rezerwacją i zaliczką w pensjonacie. Ja w tym roku także kupie winiety przed wakacjami.

Ja dziękuję za takie polecenie :)
Czechy miesięczna - 66,52 płatne kartą na pierwszym Shelu (w PZM 82,50), Austria 2x10 = 17 eu wg kursu po 4,17zł = 70,89 (PZM 100,00zł)
Słowenie objeżdżamy - wersja autostradowa jest krótsza o jakieś 7 km i za to bulić 15eu w jedną stronę - dzięki :papa: , ale nawet gdybym kupiła winietę za eu to komplet wyniósłby mnie 262,51zł (Cz, A, SL)
Prawie 70 zł różnicy.
Zamiast przekładać wydatki na spokojniejszy okres lepiej odłożyć tę kasę do skarbonki na potem.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 22.01.2015 12:02

Crocodyl napisał(a):Ja polecam zakup w PZM.

Ależ broń Cię Panie Boże przed tymi zdzierusami.

Jadąc "ładnych" parę razy trasą, zawsze, z uwagi na bezpieczeństwo, wybieram opcję obejmującą jak najwięcej autostrad, i nigdy nie miałem żadnych problemów z zakupem, w Czechach oraz Austrii, odpowiednich winiet.

A największym "problemem", z jakim do tej pory się "borykałem" to były, bodajże dwie lub trzy osoby w kolejce przede mną. Dokładnie już nie pamiętam.

A nawiązując do tematu zdzierstwa, to podobnie jest z ekologicznymi plakietkami 'Umweltzone" obowiązującymi w Niemczech.

U nas można je kupić. I owszem. Lecz za kilkadziesiąt złotych.

Natomiast na stronie miasta Berlina, tę samą plakietkę kupiłem za cenę 6,00 euro obejmującą również koszt dostawy do Polski, tj za cenę co najmniej o 200% niższą.

Z tą dostawą to było również moje mega pozytywne "rozczarowanie" ze względu na to, iż przedmiotową plakietkę kupiłem i zapłaciłem z nią w piątek i w związku z tym spodziewałem się przesyłki gdzieś po upływie około tygodnia góra dwóch.

Jakież było moje zdumienie kiedy to w najbliższy wtorek, tj. po upływie 4 dni, w tym 2 tzw. "świątecznych lub weekendowych" jak kto woli, w mojej skrzynce pocztowej znalazłem, nadaną w Berlinie kopertę, zawierającą zakupiona plakietkę, fakturę oraz podziękowania za dokonanie zakupu właśnie u nich.

Bez żadnych kosztów dodatkowych, marż oraz innych dupereli mających na celu wyciągnięcie jak największej kasy od klienta. :papa:
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 22.01.2015 13:02

Crocodyl napisał(a):Ja polecam zakup w PZM. W zeszłym roku za CZ - 1 mies, A - 2 x 10 dniowa, SLO - 1 mies. zapłaciłem ok. 330 PLN. Fakt jest drożej ale jadąc w sierpniu nie miałem kłopotu z kupnem tej właściwej (co jak wiecie czasami się zdarza). Kolejny plus to "przełożenie" części wydatków wakacyjnych na inny, spokojniejszy termin.

To już lepiej skorzystać z Tolltickets.

oplaty-za-autostrady-i-drogi-ekspresowe-t17828.html
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 22.01.2015 13:02

Też kupuję w PZM. Co to kto lubi, jednemu szkoda 70zł innemu nie ;)
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 22.01.2015 13:56

Człowiek się stara a tu .... tajfun prawie. Nie zamierzałem aż tak rozgrzewać dyskusji. Ale cóż trzeba się pogodzić z tym faktem i żyć dalej z piętnem PZMowca :(
walp napisał(a):Tylko jest wielu, którzy starają się minimalizować koszty. Jadą objazdem M-L-P, a winiety na A oraz CZ
kupują na trasie i wtedy koszty wynoszą ok. 140 PLN. Taka wersja light

Zgadzam się, że koszty są ważne ale nie najważniejsze. Płacąc więcej (sam przez nikogo nie przymuszany) "kupuje" czas i spokój. Wiadomo koszty winiet wynikają z celu podróży i wybranej trasy. W moim przypadku celem w tym roku jest Kvarner wiec przejadę całą SLO.
gusia-s napisał(a):Zamiast przekładać wydatki na spokojniejszy okres lepiej odłożyć tę kasę do skarbonki na potem.

Do skarbonki Guldeny też trafią.
Pozdrawiam wszystkich a tych najbardziej zdegustowanych moim poleceniem szczególnie :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 22.01.2015 14:25

Crocodyl napisał(a):Człowiek się stara a tu .... tajfun prawie. Nie zamierzałem aż tak rozgrzewać dyskusji. Ale cóż trzeba się pogodzić z tym faktem i żyć dalej z piętnem PZMowca :(

E tam, zaraz napiętnowany. :D

Różne szkoły są. Jeden zabiera ze sobą browce i słoiki, kręci objazdami, a drugi ma inne priorytety.
Komuś będzie zależało na czasie i świętym spokoju - kupi winiety wcześniej, inny skorzysta z wersji light
Zawsze warto wymienić doświadczenia. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone