napisał(a) Użytkownik usunięty » 03.04.2020 07:06
zag napisał(a):Skoro formalnie tak, na przejściu można kupić winietę i jak sam napisałeś cytuję "Masz ją kupić na pierwszym możliwym miejscu" i "nikt tego nie robi" to metr za granicą bez winiety płaci się karę, wątpliwości kolegi "Andzik" są jak najbardziej zasadne.
Swoim wpisem zasiałeś tylko niepotrzebny chaos.
Nigdy nie widziałem, aby ktoś tam dostał karę za to, że nie kupił winiety na przejściu a zrobił to na Petrolu oddalonym o jakieś 500 m od terminalu. W kioskach prawie nikogo tam nie ma a jak raz bezwiednie chciałem kupić tam winietę, to mnie koleś pogonił machnięciem ręki. Za to i owszem, na pierwszym węźle często wystaje DARS albo policja i sprawdzają winiety.
Formalnie wjeżdżając na słoweńska autostradę już masz mieć winietę. Nie chce mi się po raz n-ty wklejać maila od DARS, że pomimo tego, trzeba kupić winietę ASAP to lepiej to zrobić na stacji benzynowej bo ludzie chcący kupić ją na przejściu, blokują ruch na granicy.
Winietę to mi kontrolowali w Słowenii nie raz ale nigdy na przejściu granicznym. Weź się ogarnij i nie wciskaj komuś, że wprowadzam chaos. Jak się boisz, to kup se winietę wysyłkowo a nie siejecie panikę, że kary wlepiają na granicy
DARS ma tego świadomość i doskonale zdają sobie sprawę z tego, co by się działo gdyby karali ludzi zaraz po przekroczeniu granicy.