ciechan napisał(a):Witam,
gdzie kupię winiet na Słowację po przekroczeniu granicy w Zwardoń?
www eznamka sk - dzisiaj kupiłem - 30 dniowa kosztuje 61,10 PLN (14 Euro)
truedomel napisał(a):Mam pytanie, czy slowency sprawdzają winiety za pomocą wideorejestratorow? Pytam bo z rozpędu przykleilem ich winietę po zlej stronie, tzn od strony pasażera na dole, zamiast u góry po stronie kierowcy, no i teraz myślę czy mogę spodziewać się jakiegoś miłosnego listu od nich. Czy tak przyklejona winieta jest w ogóle ważna wg nich?
kropkaPl napisał(a):Witam. Gdzie kupie winiete na Austrie wracajac z Cro przez Mureck?
dids76 napisał(a):kropkaPl napisał(a):Witam. Gdzie kupie winiete na Austrie wracajac z Cro przez Mureck?
W dzień nie będzie problemu, są stacje benzynowe w Mureck i przed samą A9 jest Temmel Tankstelle. Po 22 może być problem. Spróbuj kupić jeszcze w Slowenìi np w Ptuj.
Ps. Ja kupuję zawsze dwie winiety w drodze do Chorwacji i nie ma problemu.
jotusia napisał(a):dids76 napisał(a):kropkaPl napisał(a):Witam. Gdzie kupie winiete na Austrie wracajac z Cro przez Mureck?
W dzień nie będzie problemu, są stacje benzynowe w Mureck i przed samą A9 jest Temmel Tankstelle. Po 22 może być problem. Spróbuj kupić jeszcze w Slowenìi np w Ptuj.
Po 22 niestety w Mureck już się nie kupi. Przerobiliśmy to na powrocie, czekamy teraz na mandat.
jotusia napisał(a):dids76 napisał(a):kropkaPl napisał(a):Witam. Gdzie kupie winiete na Austrie wracajac z Cro przez Mureck?
Po 22 niestety w Mureck już się nie kupi. Przerobiliśmy to na powrocie, czekamy teraz na mandat.
pääkäyttäjä napisał(a):jotusia napisał(a):dids76 napisał(a):kropkaPl napisał(a):Witam. Gdzie kupie winiete na Austrie wracajac z Cro przez Mureck?
Ale co - złapali Was? Słowenia i Austria nie prowadzą wideonadzoru... no chyba, że to tzw. videomaut.
pääkäyttäjä napisał(a):No, nie do końca tak jest - monitoring AVK nie jest wszędzie, najczęściej to mobilna (z furgonetki) kontrola Asfinag a kamery nad drogą to w większości monitoring ruchu drogowego. Tzw. AVK zmienia swoją lokalizację Nawet jak Was coś nagrało a potem kupiliście winietę, to raczej nie ma się co bać - masz kupić winietę najszybciej, jak to możliwe, ewentualnie zapłacić ludziom z Asfinag jak Was złapią
jotusia napisał(a):pääkäyttäjä napisał(a):No, nie do końca tak jest - monitoring AVK nie jest wszędzie, najczęściej to mobilna (z furgonetki) kontrola Asfinag a kamery nad drogą to w większości monitoring ruchu drogowego. Tzw. AVK zmienia swoją lokalizację Nawet jak Was coś nagrało a potem kupiliście winietę, to raczej nie ma się co bać - masz kupić winietę najszybciej, jak to możliwe, ewentualnie zapłacić ludziom z Asfinag jak Was złapią
To pocieszające, dzięki za wyjaśnienie, jest szansa, że się upiekło, z resztą nie tylko nam (w Mureck co chwilę ktoś podjeżdżał pod zamkniętą stację po winietę i odbijał się od drzwi).
biagggio napisał(a):A dostał ktoś manadat za " nie manie" winiety gdzieś na początku kraju, np. jeszcze przed Shellem jadąc ze SLO w kierunku Grazu? Zawsze mi się wydawało, może naiwnie, że do pierwszej porządnej stacji na autostradzie dają kierowcom amnestię.
Zresztą okaże się w tym roku jak będzie, bo na Słowację kupiłem trochę dalej niż na granicy. Zobaczymy ......
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi