Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 12.08.2019 22:24

piotrulex napisał(a):Ja zawsze kupuje na granicach wtedy i tylko to co potrzebuję

Cieszymy się że wszystko zawsze zaplanowane, obliczone, uszyte na wymiar. Super. Chodząca doskonałość.
Nawet w polisę nie patrzył tylko zapłacił 50EUR.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 12.08.2019 22:52

wikol napisał(a):
piotrulex napisał(a):Ja zawsze kupuje na granicach wtedy i tylko to co potrzebuję

Cieszymy się że wszystko zawsze zaplanowane, obliczone, uszyte na wymiar. Super. Chodząca doskonałość.
Nawet w polisę nie patrzył tylko zapłacił 50EUR.

haha

Właśnie dlatego kupuję na granicach to co mi akurat potrzebne, gdyż nic nie mam zaplanowane ;)

Nigdy nie wiem dokładnie kiedy, jak i gdzie pojedziemy

Ot, dlaczego nie kupuję wcześniej ;)

Zadziwiające, że bardziej Ciebie niż mnie, martwi fakt wydania moich 50E za awaryjne otwarcie auta przy zatrzaśniętych kluczykach bez czytania OWU polisy AC, których nie posiadam no i nie wykupienie polisy assistance na nowe auto objęte europejska gwarancją :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 13.08.2019 04:48

piotrulex napisał(a):nie wykupienie polisy assistance na nowe auto objęte europejska gwarancją :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

Gwarancja to pomoc przy awarii auta. Przyjeżdża laweta od producenta i holuje do ASO celem naprawy.
Assistance w ramach AC to inna bajka np. pomoc w innych zdarzeniach niż awaria np. holowanie w przypadku uszkodzenia auta itd.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 13.08.2019 07:40

mirus_1969 napisał(a):Chyba popełniłem gafę i kupiłem winiety tutaj http://www.tolltickets.com,na Czechy,Austrię i Słowację.Datę wysłania zaznaczyłem 1.08.2019.
Nie doczytałem że winietę na Austrię trzeba kupić co najmniej 18 dni przed wyjazdem,a wyjeżdżam 14.Podpowiecie co zrobić.Przesyłki nie mam
jeszcze,czy wyślą przed tymi rzeczonymi 18 dniami,i jak ewentualnie zrezygnować?

Z góry dziękuję.

Popełniłeś gafę ale nie odnośnie winiety Austriackiej.
Tak sądzę.
Zrobiłeś błąd odnośnie Słoweńskiej. Kupowałeś miesięczną?
Zaznaczyłeś winietę Słoweńską, że od kiedy ma być ważna?
Jak możemy przeczytać na Tolltickets w faq

"Ze względu na przepisy rządu słoweńskiego dozwolone jest wysyłanie 1-miesięcznej winiety od pierwszego dnia ważności. Dlatego należy również wziąć pod uwagę czas dostawy winiety. Jeśli potrzebujesz tylko winiety do transportu, możesz zamówić dwie 7-dniowe winiety. Możemy przesłać te winiety z wyprzedzeniem, dzięki czemu możesz wprowadzić żądane dni podróży podczas procesu składania zamówienia."

Dodatkowo serwis jak juz wysle winiety, przesyła na maila nr przesyłki. Wchodzisz na niemiecką pocztę i wiesz co się z nią dzieje.
mirus_1969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirus_1969 » 13.08.2019 09:32

wystarczy czytać ze zrozumieniem.
DominikI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DominikI » 13.08.2019 10:22

Cromaniacy próbuje kupić winietę przez tą stronę https://www.hungary-vignette.eu/
Jak chcę zaznaczyć odpowiednią datę to wyskakuje mi jakieś NaN NaN itd. Kupowalem w ubiegłym roku i było ok. Chodzi o winietę 10 dniowa. Spróbujcie wejść na ta stronę i dajcie proszę znać czy dzieje się to samo. Przypuszczam jakis błąd strony..
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 13.08.2019 10:28

DominikI napisał(a):Cromaniacy próbuje kupić winietę przez tą stronę https://www.hungary-vignette.eu/
Jak chcę zaznaczyć odpowiednią datę to wyskakuje mi jakieś NaN NaN itd. Kupowalem w ubiegłym roku i było ok. Chodzi o winietę 10 dniowa. Spróbujcie wejść na ta stronę i dajcie proszę znać czy dzieje się to samo. Przypuszczam jakis błąd strony..

Wszystko ok. Trzeba pogrzebać w przeglądarce.
DominikI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DominikI » 13.08.2019 12:06

Dzięki. Spróbowałem przez laptopa i zadziałało. Wcześniej telefon. Węgry zdrożały o 2 euro ;)
darkdivinity
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) darkdivinity » 13.08.2019 15:32

To się pochwalę,
Węgierska kupiona tutaj:
https://ematrica.nemzetiutdij.hu/
Cała płatność przeszła bez problemu, za miesięczną (jadę na 9 dni ale z jazdą mogę się nie wyrobić w 10 dni, nie będę sępił 20 zł ;)) wyszło coś koło 63 zł. Potwierdzenie odrazu na maila.
Słowacka tutaj:
https://eznamka.sk/pl/
Płatność jeszcze prostsza, wszystko po pl, winieta miesięczna równo 60 zł 37 gr (14 e), potwierdzenie wygenerowane odrazu oraz sms.
Nigdy więcej kupowania winiet w trasie :) Wszystkim polecam.
leszekh
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekh » 14.08.2019 10:44

Ja z rodziną jadę do Stinjan (obok Puli). Miałem mocne postanowienie jechać przez Czechy, Austrię i Słowenię, bo trasa przez Słowację i Węgry, mimo, że kilometrowo i kosztowo praktycznie taka sama, to jednak czasowo ponad godzinę dłużej (przynajmniej wg GM). Po krótkiej analizie uznałem, że olewam CZ-AU-SLO, bo w nosie mam stawanie po nocy na stacjach i szukanie winiet (będzie taka jak potrzebuję albo albo nie będzie, można płacić kartą albo nie...) - stracę tylko czas i nerwy. Winiety na SK i HU w 10 minut kupiłem przez neta, trasa mi znajoma (kilka razy jechałem nią do Makarskiej)... Nie mówiąc już o tym, że jakoś wolę dać zarobić Węgrom niż Austriakom. ;-)
Wieczny
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wieczny » 14.08.2019 18:36

Witam,
Ruszam za tydzień do Chorwacji trasa Czechy Austria Słowenia.
Winietki kupić w PZM czy szukać na granicach?
Jaka jest różnica w cenie?

Pozdrawiam
mirus_1969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirus_1969 » 14.08.2019 18:41

Ja dziś kupiłem tu; D1, 711 00 Antošovice, Czechy. 10 dniowe Czeska i austriacka 310 i 260 koron płatne kartą ,a Słoweńską na granicy 30 euro miesięczna.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.08.2019 19:23

Wieczny napisał(a):Witam,
Ruszam za tydzień do Chorwacji trasa Czechy Austria Słowenia.
Winietki kupić w PZM czy szukać na granicach?
Jaka jest różnica w cenie?

Pozdrawiam

Duża!
Czechy - miesięczna 440Kč
Austria - 10 dni - 9,20 euro
Słownia - 7dni 15 euro
Wieczny
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wieczny » 14.08.2019 19:27

A gdzie kupujesz? Na granicy czy pierwsza stacja?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.08.2019 19:42

Wieczny napisał(a):A gdzie kupujesz? Na granicy czy pierwsza stacja?

Czechy przy D1 po czeskiej stronie https://www.google.com/maps/uv?hl=pl&pb ... CnoECA8QBg , Austrię i Słowenię na granicy Cz/A w budce Route B7 https://www.google.com/maps/uv?hl=pl&pb ... FXoECA4QBg lub kawałek dalej na BP
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 206
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone