Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2019 11:10

Nie, to nie jest prawda - w Polsce nie da się kupić winiet po nominalnych cenach (nie spotkałem się z tym).
Od jakiegoś czasu, prawie wszystkie winiety da się kupić w Antošovicach na EuroOil przy D1, zaraz po przejechaniu granicy polsko-czeskiej.
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 05.08.2019 13:42

dids76 napisał(a):
oldGIZMO napisał(a):OK

Czy możesz powiedzieć, jaki czas upłynął od złożenia reklamacji do jej realizacji ? oraz jak wygląda sprawa rozliczenia - zwrotu pieniędzy za winietę.

Ja nie składałem reklamacji, tylko zmieniałem datę od kiedy ma być ważna winieta. Zrobiłem to po zalogowaniu na swoje konto, bez oczekiwania zmieniło mi datę.

No to ja sprawdzam reklamację. Informacje przekażę …..
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 05.08.2019 13:48

pääkäyttäjä napisał(a):Nie, to nie jest prawda - w Polsce nie da się kupić winiet po nominalnych cenach (nie spotkałem się z tym).
Od jakiegoś czasu, prawie wszystkie winiety da się kupić w Antošovicach na EuroOil przy D1, zaraz po przejechaniu granicy polsko-czeskiej.

To, że da się kupić - ok. Pewnie czeska 440 koron. A słoweńska również po "normalnej" wartości ? … czyli 30 ojro
za miesięczną....

Kto wie czy się nie carne …. nie jest daleko ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2019 13:53

oldGIZMO napisał(a):
pääkäyttäjä napisał(a):Nie, to nie jest prawda - w Polsce nie da się kupić winiet po nominalnych cenach (nie spotkałem się z tym).

To, że da się kupić - ok. Pewnie czeska 440 koron. A słoweńska również po "normalnej" wartości ? … czyli 30 ojro
za miesięczną....

Kto wie czy się nie carne …. nie jest daleko ...

Winiety w PL są absurdalnie drogie - jak mieszkasz w pobliżu BP na Budowlanych to sam podjedź i zobacz ;)
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 06.08.2019 07:38

To, że winiety są w PL drogie - to wiem i nie mam zamiaru kupować w kraju.
Wystarczy przypomnieć, że koszt zakupu 10 dniowej na Austrię w PL= koszt dwóch dziesięciodniowych kupionych internetowo w ASFiNAG …..
… bo to = 79,18 zł. Ktoś tutaj podawał, że za jedną dziesięciodniową kupioną w PL życzono sobie ca 85, zł.
Ale podjadę na BP i zapytam dla świadomości … jest możliwość zakupu w Świerklanach, taka restauracja przy węźle autostradowym a także na MOP Knurów, oczywiście w kierunku na Ostrawę...

… a propos mojej reklamacji po zakupie 2 miesięcznej na Austrię, której koszt wyniósł 115,10 zł, została uwzględniona. Pozostaje czekać na zwrot pieniędzy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2019 07:51

Właśnie dzisiaj na BP w Katowicach uświadomiłem jednego gościa, żeby nie kupował tu winiet - zdążył przepłacic za miesięczną czeską. Konkluzja jest taka, że w Polsce winiety ludzie kupują nieświadomie albo z obawy, że sobie za granicą nie poradzą...
bolein
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bolein » 06.08.2019 08:06

Czy na tej stacji https://goo.gl/maps/zqkscaZSrqDwt5Ku5 kupie winiete słoweńska w normalnej cenie?
Czy winiete słoweńską kupie w Austrii gdzieś wcześniej po normalnej cenie? (np. tuż po przekroczeniu granicy w Mikulovie)?
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 06.08.2019 09:09

bolein napisał(a):Czy na tej stacji https://goo.gl/maps/zqkscaZSrqDwt5Ku5 kupie winiete słoweńska w normalnej cenie?
Czy winiete słoweńską kupie w Austrii gdzieś wcześniej po normalnej cenie? (np. tuż po przekroczeniu granicy w Mikulovie)?

Kupisz wszyatko po przekroczeniu granicy za Mikilovem
Budka Route B7
Ceny nominalne jak na winiecie
Ja tam kupuje zawsze na Austrie i na Słowenie.
O północy mają 10 min przerwy na raport fiskalny
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2019 09:10

bolein napisał(a):Czy na tej stacji https://goo.gl/maps/zqkscaZSrqDwt5Ku5 kupie winiete słoweńska w normalnej cenie?

Dlaczego słoweńskiej winiety nie kupisz po słoweńskiej stronie na Petrolu...? Cena w Czechach i Austrii może się trochę różnić od nominalnej.
bolein
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bolein » 06.08.2019 09:30

sito_zabrze napisał(a):Kupisz wszyatko po przekroczeniu granicy za Mikilovem
Budka Route B7

Rozumiem, że chodzi o tą stacje https://goo.gl/maps/SSJWkqXMy5AtvSPq6 ?

pääkäyttäjä napisał(a):Dlaczego słoweńskiej winiety nie kupisz po słoweńskiej stronie na Petrolu...? Cena w Czechach i Austrii może się trochę różnić od nominalnej.

Bo:
1.Musiałbym wjechać na autostradę słoweńską nie mając jeszcze winiety, a to jak zapewne wiesz grozi mandatem
2.Ewentualnie zjechać z autostrady w Austrii i wjechać przez petrol w Słowenii (szkoda mi czasu na zjeżdżanie z autostrady jeśli nie ma takiej potrzeby)
3.Wolę kupić wszystko zatrzymując się tylko raz. Nie jestem fanem robienia przystanków, które w łatwy sposób mogę wyeliminować.
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 06.08.2019 09:35

sito_zabrze napisał(a):

Kupisz wszyatko po przekroczeniu granicy za Mikilovem
Budka Route B7

lub.....gdy w Route B7 jest kolejka (poznać to po dużej liczbie aut na parkingu) podjezdżasz bez zatrzymywania 150m dalej na stację BP , kupujesz winiety na AT+SLO w cenie nominalnej i po 3 min jedziesz dalej . Nie zapomnij kupić winiety na AT na powrót .... :wink:
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 06.08.2019 10:48

Kontynuując; ceny winiet na BP w Rybniku.... i w innych miastach zapewne też …

Czechy: 10 dniowa - 74,00 zł.; 30 dniowa- 97,00 zł.
Austria: 10 dniowa- 66,00 zł.; 2 miesięczna - 150 zł.
Słowenia: Segment A: 7 dniowa- 93,00 zł.; 30 dniowa - 166,50 zł. ( dla segmentu A, czyli do 3,5 t i oś przednia poniżej 1,3 m)
Segment B : 7 dniowa - 203,50 zł.; 30 dniowa - 385,50 zł.
Przy węźle w Świerklanach, w restauracji już nie sprzedają pomimo reklamy ale obok jest szyld i taka psia budka. Funkcjonuje po telefonicznym powiadomieniu szefa; deklaruje, że w ciągu 15 min. przybędzie. Tel. 532 844 440. Kto ciekaw niechaj telefonuje.
Wybór należy do Ciebie drogi Cromaniaku :) Pozdrav.
KKM
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) KKM » 06.08.2019 12:35

bolein napisał(a):Bo:
1.Musiałbym wjechać na autostradę słoweńską nie mając jeszcze winiety, a to jak zapewne wiesz grozi mandatem

Hej, a nie jest tak, że jak nie masz winiety to możesz zjechać pierwszym zjazdem po przekroczeniu granicy słoweńskiej? Wg map google zjazd z autostrady jest 100 m za przejściem. Ten sam zjazd prowadzi do stacji Petrol, o której pisano wyżej.
Nie jechałem jeszcze tą autostradą, dlatego pytam.
bolein
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bolein » 06.08.2019 13:17

KKM napisał(a):
bolein napisał(a):Bo:

Hej, a nie jest tak, że jak nie masz winiety to możesz zjechać pierwszym zjazdem po przekroczeniu granicy słoweńskiej? Wg map google zjazd z autostrady jest 100 m za przejściem. Ten sam zjazd prowadzi do stacji Petrol, o której pisano wyżej.
Nie jechałem jeszcze tą autostradą, dlatego pytam.

Nie wydaje mi się.
Czechy np. zrobili darmowy odcinek od granicy z Polską, podejrzewam, że właśnie po to, żeby móc kupić bezpiecznie winietę zanim droga będzie płatna. W każdym razie wolę tego nie sprawdzać osobiście :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2019 13:19

bolein napisał(a):
Bo:

Nie jest to prawda, nie grozi mandatem. Na tyle razy, ile byłem w Słowenii i korzystałem z tego przejścia, zawsze kupowałem winietę w tym miejscu. Za to winietę kontrolowali mi zawsze na zjeździe.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 203
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone