Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 21.08.2014 22:21

:D zawsze kupujemy winetę na pierwszej stacji benzynowej przy wjeździe do innego kraju, właściwie tuż po przekroczeniu granicy, ale bywa i tak, że również wcześniej, czyli zanim przekroczymy granicę.

Wszystko zależy od sytuacji i ewentualnego zatankowania samochodu.

Powiem tak, z zakupem winet, nie ma najmniejszego problemu.
Marcin1971
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin1971 » 21.08.2014 22:56

Też tak robiłem do czasu jak w zeszłym roku wracając w maju z Cro, przeciągnęli wszystkich przez parking dosłownie 1km od granicy i sprawdzali każdemy winietkę skończyło się na 120Eur. Często tak robią w tym miejscu bo od taamtej pory byłem jeszcze 2 razy i było to samo. Pomny tego co się stało nie dałem już się złapać.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 22.08.2014 00:48

Winiety kupuję w okolicach granicy (Czechy-Shell, Austria-"żółty" sklep) a w drodze powrotnej austriacką winietę kupuję na granicy Cro-Slo. Oczywiście cena jest standardowa.
jarod
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarod » 22.08.2014 02:02

A czy da się kupić winietę w środku nocy wjeżdżając do Austrii w trasą Czeskie Budziejowice - Linz? Podkreślam że chodzi o noc.
Brutaka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 22.08.2014 05:15

jarod napisał(a):A czy da się kupić winietę w środku nocy wjeżdżając do Austrii w trasą Czeskie Budziejowice - Linz? Podkreślam że chodzi o noc.

Wjeżdżałem po północy, stacje są całodobowe (prywaciarze, których należy unikać zresztą też).
Kupisz bez problemu.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 22.08.2014 07:52

Marcin1971 napisał(a):Też tak robiłem do czasu jak w zeszłym roku wracając w maju z Cro, przeciągnęli wszystkich przez parking dosłownie 1km od granicy i sprawdzali każdemy winietkę skończyło się na 120Eur. Często tak robią w tym miejscu bo od taamtej pory byłem jeszcze 2 razy i było to samo. Pomny tego co się stało nie dałem już się złapać.

A w którym to miejscu??? bo wyjeżdżając z Cro od granicy to jest 15 km zwykłej drogi zanim wjedziesz na autostradę Słoweńską więc winieta nie potrzebna na odcinku 1 km od granicy.
Wjeżdżając do Austrii masz odrazu pkt-y sprzedaży winiet więc nie bardzo rozumiem.
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 22.08.2014 08:09

wjeżdżając do Austrii w nocy na przejściu Kleinhaugsdorf (Wiedeń -> Praga) nie ma niestety czynnej stacji paliw dopiero czynna jest po wjechaniu na A22 lecz tam własnie w zeszłym roku urządzili rzeź niewiniątek po 120 euro dlatego próbuję ustalić ewentualnie może gdzieś przeoczyłem takowy punkt sprzedaży winiet, wcześniej napisałem że są dostępne w Czechach na stacjach paliw po zawyżonych cenach na stacji na przejściu na przeciwko smoków łoją Polaków po 11,5 euro tylko proszę nie piście ze wszedzie się da kupić nie jest to mój pierwszy wyjazd jeżdżę co roku od 2006 r nigdy nie miałem problemów aż do zeszłego roku, a nie mam zamiaru przepłacać na winietach
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 22.08.2014 09:53

Archangel napisał(a):wjeżdżając do Austrii w nocy na przejściu Kleinhaugsdorf (Wiedeń -> Praga) nie ma niestety czynnej stacji paliw dopiero czynna jest po wjechaniu na A22 lecz tam własnie w zeszłym roku urządzili rzeź niewiniątek po 120 euro dlatego próbuję ustalić ewentualnie może gdzieś przeoczyłem takowy punkt sprzedaży winiet, wcześniej napisałem że są dostępne w Czechach na stacjach paliw po zawyżonych cenach na stacji na przejściu na przeciwko smoków łoją Polaków po 11,5 euro tylko proszę nie piście ze wszedzie się da kupić nie jest to mój pierwszy wyjazd jeżdżę co roku od 2006 r nigdy nie miałem problemów aż do zeszłego roku, a nie mam zamiaru przepłacać na winietach

Lepiej może zatem przepłacić te 3 euro niż zabulić mandat 120.
No niestety, jak się jedzie po odcinku płatnym bez winiety to już takim niewiniątkiem się nie jest :mrgreen: i można się spodziewać jak najbardziej zasłużonego mandatu.
Pamiętajmy, że na kierowcy spoczywa obowiązek zaopatrzenia się w winietę i nikt nie posłucha tłumaczenia, że ostatnia stacja "przed" była nieczynna lub nie miała winiet.
Wg mapy to na tej trasie odcinek płatny zaczyna się na S3 tuż za Hollabrunn a to jest ponad 20km od przejścia Kleinhaugsdorf.
Rzeczywiście wygląda na to, że na tym odcinku nic po trasie nie ma i w sytuacji kiedy na przejściu nieczynne ostatnią deską ratunku jest zjazd z trasy tuż przed odcinkiem płatnym i tam szukanie winiety.
tu jest Agip czynna 24h więc sądzę, że powinni mieć winiety z racji usytuowania stacji w zasadzie na wjeździe na płatną S3.
Zjechać, kupić i wjechać spowrotem. dojazd od przejścia
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2014 11:14

Przedwczoraj w drodze powrotnej zaczepili mnie Polaky (chyba pierwszaki) na parkingu obok McDonalda na wylocie z Wiednia w stronę Czech i pytali gdzie mogą kupić powrotną winietę na Austrię 8O 274 km bez winiety! masakra jakaś :mrgreen:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.08.2014 11:29

Ja żeby nie latać i szukać w drodze powrotnej winiety, kupuję jadąc do Chorwacji zaraz i na powrót. Mówię tylko sprzedawcy żeby w odpowiednim miejscu zrobił "dziurkę" :wink: . Nie ma problemu z kupnem dwóch winiet.
Przeważnie robię tak, że dzień od którego jest ważna druga winieta to następny dzień po tym do którego jest ważna pierwsza (czyli np pierwsza ważna do 23.08, to druga ważna od 24.08). Robię tak dlatego, że gdybym musiał nagle skrócić pobyt to nie muszę kupować kolejnej winiety, a dłużej niż 20 dni jeszcze nie byłem :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen:
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 22.08.2014 11:39

sądzę nie sądzę że może tam nie tam prosiłem o sprawdzone informacje typu ja kupiłem tam a tam a nie wskazywanie na mapie że tam jest stacja a pewna jesteś że jest całodobowa Agip bo większość stacji mają czynne do 22 tak jak Shell przy trasie
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 22.08.2014 11:57

a propo mądrych porad to jak już nie będzie innej możliwości to niestety trzeba będzie przepłacić u pepików na szczęście to mnie te 120 euro nie dotyczy bo zdążyłem zakupić winietę na tej stacji na A22 jak naklejałem to widziałem tą rzeź jak niektórzy mieli łzy w oczach, i ustawiona kolejka , tylko wkurza mnie to że w nocy nie ma nic czynnego po trasie a zjeżdżanie z trasy po nocy i poszukiwanie w ciemno czy będzie czynne czy nie, widziałem u panów z ichniej inspekcji mieli specjalnie stworzoną teczkę z tłumaczeniem po polsku za co jest kara tam zrobione są zdjecia gdzie można zakupić winiete i nieźle się zbulwersował jak powiedziałem że wszystkie te zdjęcia są po stronie Czech na na żadnym z nich nie ma punktu znajdującego się po stronie Austrii powiedział że trzeba sobie zjechać do Hollabrunn i tam szukać
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 22.08.2014 12:33

Archangel napisał(a):sądzę nie sądzę że może tam nie tam prosiłem o sprawdzone informacje typu ja kupiłem tam a tam a nie wskazywanie na mapie że tam jest stacja a pewna jesteś że jest całodobowa Agip bo większość stacji mają czynne do 22 tak jak Shell przy trasie

Wiesz, w zwyczaju mam dziękować każdemu za wskazówkę a nie oczekiwać podania na tacy to po pierwsze. Po drugie, ten Agip, który podałam jest czynny 24h tak wynika z opisu stacji.
Jak chcesz mieć pewność że mają winiety to wysil się i zadzwoń, napisz do nich.

Archangel napisał(a):a propo mądrych porad to jak już nie będzie innej możliwości to niestety trzeba będzie przepłacić u pepików na szczęście to mnie te 120 euro nie dotyczy bo zdążyłem zakupić winietę na tej stacji na A22 jak naklejałem to widziałem tą rzeź jak niektórzy mieli łzy w oczach, i ustawiona kolejka , tylko wkurza mnie to że w nocy nie ma nic czynnego po trasie a zjeżdżanie z trasy po nocy i poszukiwanie w ciemno czy będzie czynne czy nie, widziałem u panów z ichniej inspekcji mieli specjalnie stworzoną teczkę z tłumaczeniem po polsku za co jest kara tam zrobione są zdjecia gdzie można zakupić winiete i nieźle się zbulwersował jak powiedziałem że wszystkie te zdjęcia są po stronie Czech na na żadnym z nich nie ma punktu znajdującego się po stronie Austrii powiedział że trzeba sobie zjechać do Hollabrunn i tam szukać

I miał rację!!! skoro skierował na Hollabrunn czyli tam gdzie wskazałam, przed S3 gdzie zaczyna się płatna droga - wniosek w Hollabrunn winiety mają.
Jak Cie tak wszystko wkurza to kup w PZM i będzie z głowy poszukiwanie po trasie. Nie rozumiem pretensji do garbatego, że ma dzieci proste. Nie ma po trasie to nie ma, nietrudno sprawdzić przed wyjazdem co gdzie jak aby być zabezpieczonym i w razie potrzeby zjechać z trasy tam gdzie jest.
Łzy w oczach mogłeś i Ty mieć, bo odcinek do A22 jest już płatny więc spory kawałek przejechałeś też bez winiety.
A te 3 euro więcej to nawiasem mówiąc faktycznie straszna przepłata, jakież to pieniądze??? 13 zł - czyli piwo i kugla loda w Cro. Faktycznie jest nad czym rozpaczać.
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 22.08.2014 13:28

prosiłem o konstruktywne wpisy, i za takie mógłbym podziekować a nie za klepanie i nabijanie nic nie znaczących postów a za nic nie znaczące porady nie będę dziękował bo nie ma za co, lubisz przepłacać to płać i nie zaglądaj komuś w kieszeń, znak droga ekspresowa jest ustawiony o wiele wcześniej nie musisz odpisywać bo będę ignorował takie posty powinny być usuwane jako nie konstruktywne
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 22.08.2014 14:18

Archangel napisał(a):prosiłem o konstruktywne wpisy, i za takie mógłbym podziekować a nie za klepanie i nabijanie nic nie znaczących postów a za nic nie znaczące porady nie będę dziękował bo nie ma za co, lubisz przepłacać to płać i nie zaglądaj komuś w kieszeń, znak droga ekspresowa jest ustawiony o wiele wcześniej nie musisz odpisywać bo będę ignorował takie posty powinny być usuwane jako nie konstruktywne

Życzę powodzenia w uzyskiwaniu pomocy z takim podejściem :papa: , jeśli nic nie znaczącą poradą jest dla Ciebie wskazanie całodobowej stacji, która winiety posiada. Zajęło mi to 5 min. aby uzyskać pełną informację dot. winiet ale oczywiście nie będę już tak uprzejma aby podać jej źródło.
Nie lubię przepłacać i tego nie robię ponieważ umiem zaplanować sobie trasę w przeciwieństwie do niektórych ale też nie robię dramatu z 13 zł.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone