Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
toomas
Cromaniak
Re: Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 23.06.2019 08:42

Kuba777 napisał(a):
Na Austrie można kupić w Wilfersdorf na stacji - nie da się jej przegapić bo się ją mija zanim się wjedzie na autostradę. Można też kupić na stacji Eurooil tuż po wjeździe do Czech jeśli wjeżdżasz od A1.

Na Słowenię można kupić na granicy - jest punkt sprzedaży wyraźnie oznaczony.

Tylko że jadąc przez Brzecław bez sensu jest jechać na Wilfersdorf. Obecnie na autostradę odbija się w Grosskrut. No i teraz ze stacjami na tym odcinku trochę lipa. Może na stacji w Brzecławiu mają winiety. Ostatnia stacja po stronie czeskiej jest tu
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 23.06.2019 08:54

jackq napisał(a):
arturescu napisał(a):To musiało być w czasach starożytnych, bo od paru dobrych lat na Węgrzech obowiązują e-winiety, czyli zapis w systemie. kontrolą zajmuje się operator autostrad za pomocą wideobramek.

Rzeczywiście 2-3 lata temu to czasy starożytne, a patrole jak stały tak stoją dalej. Nie tylko operator może sobie sprawdzić w systemie, to samo jest w Słowacji.

Kolega chyba od 2-3 lat jeździ :mrgreen: bo e-winiety na Wegrzech są już duużo dłużej :P) Kto zatem w systemie oprócz operatora może sprawdzić winiety ? bardzo mnie to ciekawi pewnie chodziło o Policję i Służby Specjalne ? :) Co do patroli to taka ich niewdzięczna praca :)
agulus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) agulus » 23.06.2019 09:13

Dawigs napisał(a):
switek3 napisał(a):Czy na tym Eurooil w Czechach były w weekend kolejki za winietami? A jak w Austrii na Route?

Z tymi kolejkami to jak trafisz. My jechaliśmy już w czwartek w Boże Ciało i po 5-tej rano była kolejka do obu kas po kilkanaście osób. Ale po mnie przyszła tylko jedna osoba i po zakupie przez nas winiet nie było już nikogo. Obsługa sprawnie kasowała więc długo nie czekałem.

Czy wiecie może czy na tej stacji często brakuje winiet? To jedyna winieta którą musimy zakupić stacjonarnie i pytanie czy nie będzie problemu :roll:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 23.06.2019 09:37

agulus napisał(a):
Dawigs napisał(a):
switek3 napisał(a):Czy na tym Eurooil w Czechach były w weekend kolejki za winietami? A jak w Austrii na Route?

Z tymi kolejkami to jak trafisz. My jechaliśmy już w czwartek w Boże Ciało i po 5-tej rano była kolejka do obu kas po kilkanaście osób. Ale po mnie przyszła tylko jedna osoba i po zakupie przez nas winiet nie było już nikogo. Obsługa sprawnie kasowała więc długo nie czekałem.

Czy wiecie może czy na tej stacji często brakuje winiet? To jedyna winieta którą musimy zakupić stacjonarnie i pytanie czy nie będzie problemu :roll:

Pamiętam, że jak był Shell to na tym forum pisano, że czasami brakowało. Ale ostatnio nie znalazłem takich informacji. W każdym bądź razie autostrada jest bezpłatna do tego zjazdu:
https://www.google.pl/maps/@49.8176615, ... 312!8i6656

W razie czego można tam zjechać. Wygooglałem w pobliżu dwie stacje. Nie wiem czy są czynne 24h.

https://www.google.pl/maps/@49.7975786, ... 312!8i6656
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 23.06.2019 09:48

toomas napisał(a):
Kuba777 napisał(a):
Na Austrie można kupić w Wilfersdorf na stacji - nie da się jej przegapić bo się ją mija zanim się wjedzie na autostradę. Można też kupić na stacji Eurooil tuż po wjeździe do Czech jeśli wjeżdżasz od A1.

Na Słowenię można kupić na granicy - jest punkt sprzedaży wyraźnie oznaczony.

Tylko że jadąc przez Brzecław bez sensu jest jechać na Wilfersdorf. Obecnie na autostradę odbija się w Grosskrut. No i teraz ze stacjami na tym odcinku trochę lipa. Może na stacji w Brzecławiu mają winiety. Ostatnia stacja po stronie czeskiej jest tu

Jadący przez Mikulov też już nie mają co liczyć na zakup winiet w Wilferdorf. Teraz autostrada zaczyna się znacznie wcześniej jeszcze przed Poysdorfem.
agulus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) agulus » 23.06.2019 09:50

Dawigs napisał(a):
agulus napisał(a):
Dawigs napisał(a):

Pamiętam, że jak był Shell to na tym forum pisano, że czasami brakowało. Ale ostatnio nie znalazłem takich informacji. W każdym bądź razie autostrada jest bezpłatna do tego zjazdu:
https://www.google.pl/maps/@49.8176615, ... 312!8i6656

W razie czego można tam zjechać. Wygooglałem w pobliżu dwie stacje. Nie wiem czy są czynne 24h.

https://www.google.pl/maps/@49.7975786, ... 312!8i6656

OK Dziękuję za informację! Będziemy tam około 8 rano więc pewnie będą już czynne jakby co
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 23.06.2019 10:03

Dawigs napisał(a):Jadący przez Mikulov też już nie mają co liczyć na zakup winiet w Wilferdorf. Teraz autostrada zaczyna się znacznie wcześniej jeszcze przed Poysdorfem.

Ja przez takie właśnie problemy zacząłem kupować winiety na toolticket i mam po drodze problem z głowy.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 23.06.2019 10:15

toomas napisał(a):
Dawigs napisał(a):Jadący przez Mikulov też już nie mają co liczyć na zakup winiet w Wilferdorf. Teraz autostrada zaczyna się znacznie wcześniej jeszcze przed Poysdorfem.

Ja przez takie właśnie problemy zacząłem kupować winiety na toolticket i mam po drodze problem z głowy.

Austria od zeszłego roku wprowadziła winiety elektroniczne. Problem z tym, że trzeba je kupić najpóźniej bodajże 18 dni przed wyjazdem. W przyszłym roku będą już podobno tylko elektroniczne.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 23.06.2019 10:18

węgierską elektroniczną można kupić w punkcie/na stacji paliw...
czy podobnie jest/będzie z elektroniczną austriacką?
welna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) welna » 23.06.2019 10:50

Sol-Wagon napisał(a):węgierską elektroniczną można kupić w punkcie/na stacji paliw...
czy podobnie jest/będzie z elektroniczną austriacką?

Na chwile obecną można kupić tylko na stronie Asfinag-u. Widziałem tam też aplikacje na telefon.
pawelli
Mistrz Świata FIFA
Re: Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 23.06.2019 17:16

marrcin napisał(a):Daj znać jak ta opcja trasy 74 bo też o niej myślę z Sosnowca :) . Winiety na Węgry i Słowację przy tej opcji potrzebne dobrze myślę ?

Tak
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 23.06.2019 19:04

czyli jeżeli będzie obowiązkowa elektroniczna, to na pewno będzie dostępna na stacjach paliw, bez karencji, bez obaw, że braknie...
podobnie jak z węgierską...
holz1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) holz1 » 24.06.2019 08:55

Na Słowację już kupiłem e-winietę. A czy jak będę jechał od Bratysławy to kupię na granicy winietę na Węgry? Bo pierwszy raz jadę tą trasą.
konrad000
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) konrad000 » 24.06.2019 09:14

Poprawcie mnie jak źle to sobie podsumowałem.

Jadę w połowie lipca do Pakostane. Wyjeżdżam w nocy i zdecydowałem się na trasę: czechy, słowacja, węgry i cro
https://goo.gl/maps/squsW4sFCvVCZwGQ8

Winiety kupuję online:

czechy na: tolltickets.com
słowacja na: https://eznamka.sk/sk/
węgry: https://www.hungary-vignette.eu/
Cro: na miejscu

Z góry dzięki za odp.
19Gumis20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 19Gumis20 » 24.06.2019 09:36

Jak jesteś zdecydowany jechać przez Węgry to kup winietę przez internet, szybciej i prościej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 185
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone