Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lusilda
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lusilda » 21.06.2019 09:53

Pääkäyttäjä napisał(a):
Lusilda napisał(a):Może komuś pomogę...Ja kupowałam w środku nocy z soboty na niedzielę winietę na Austrię na stacji paliw w Brnie, płaciłam kartą płatniczą 46 zł 40 gr na 10 dni. Winietę na Słowenię kupowałam w Graz na stacji paliw, ale widziałam też czynne budki na przejściu granicznym z Chorwacją.

Zdradź jeszcze innym, na której - większość stacji w Brnie jest czynna do 22/23 (poza np. Unicornem na wylocie z Brna).

Oczywiście , masz rację. Sprawdziłam paragon. Unicorn Brno Modrice.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.06.2019 09:59

karus napisał(a):Jeżeli w 10 minut potrafisz kupić, wpisać numer rejestracyjny i wykleić winiety to gratuluję, no chyba, że czekają na Ciebie w drzwiach stacji benzynowej z gotowymi winietami.
W zeszłą niedzielę jadąc do Chorwacji na bramkach były przede mną ze 2 czy 3 samochody więc poniżej 3 minut stałem :D

W ubiegłym roku, pod koniec czerwca stałem w Lucko 30 minut żeby pobrać bilet.
Bardzo dużo podróżuję naszą A4 i wiem ile mogę stracić czasu na bramkach, nie straciłbym go mając winietę.
W prywatnym aucie mam ViaAuto, bo szlag mnie trafia jak stoję w korku pod Gliwicami żeby oddać bilet za który nie płacę!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2019 10:01

dids76 napisał(a):W prywatnym aucie mam ViaAuto, bo szlag mnie trafia jak stoję w korku pod Gliwicami żeby oddać bilet za który nie płacę!

...a i tak zdarza się, że mając ViaAuto, stoisz do bramek elektronicznych bo "Bramki dostępne dla wszystkich". Jak widzę coś takiego, to jadę w sznurku ciężarówek...
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 21.06.2019 10:01

karus napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
karus napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
karus napisał(a):Już 181 stron wątku o winietach, to tylko pokazuje jak absurdalny jest to sposób na pobieranie opłat za autostrady.
Zdecydowanie wolę już bramki z całymi tego konsekwencjami.

Serio ? 8O

Serio.

Ja poświęcem 5 minut w Czechach na kupno winiety, 5 minut w Austrii ( tu kupuję od razu 2 na Austrie i miesięczną na Słowenie ) . Razem 10 minut i mam winiety tam i nazot załatwione. Dla porównania jedne bramki potrafią zatrzymać na sporo dluzszy czas, nawet te gdzie płatność jest tylko kartą

Jeżeli w 10 minut potrafisz kupić, wpisać numer rejestracyjny i wykleić winiety to gratuluję, no chyba, że czekają na Ciebie w drzwiach stacji benzynowej z gotowymi winietami.
W zeszłą niedzielę jadąc do Chorwacji na bramkach były przede mną ze 2 czy 3 samochody więc poniżej 3 minut stałem :D

Wpisanie dwóch liter i pięciu cyfr zajmuje jakies 30 sekund.... naklejenie tyle samo.

Nie wiem jak wy ale ja jednak wolałbym u nas winiety
No ale mi zdarza sie korzystać z A4 i stać często do bramek... ostanio do Krakowa na obu bramkach spędziłem wiecej czasu niz trwał sam przejazd. No ale przeciez zakup winiet, ich wypisanie i naklejenie to skomplikowana operacja jak wylot na marsa :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2019 10:06

Bramki w Gliwicach można ominąć jadąc "ósemkami" :D Faktycznie, jak czytam forum, to wypełnienie winiety i przyklejenie jej (widziałem w Cro auto na polskich blaszkach, które miało przyklejone je na zewnątrz) to wyższa szkoła :D
karus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karus » 21.06.2019 10:14

@sito_zabrze
No chyba jest skomplikowana skoro wątek o winietach ma prawie 200 stron i ty jesteś jego aktywnym uczestnikiem...
W ogóle pisanie ze tylko 10 min poświęcasz na winietki jest niepoważne.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 21.06.2019 10:20

Uczestnicze bo nie lubie czytać bzdur
Jeśli kogoś przerasta wypisanie i naklejenie to moze to zrobić pasażer. Nie trzeba naklejać wszystkiego za jednym zamachem.

Próbuje sobie wyobrazić trase z bramkami do Cro
Powiedzmy 2x pobór biletu w CZ i potem 2x stanie do uiszczenia opłaty
To samo w Austrii
Słowenia powiedzmy 1x
Cro wiadomo

Dalej twierdzisz ze byloby lepiej i szybciej ? :lool: :lool: :lool:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2019 10:33

karus napisał(a):@sito_zabrze
No chyba jest skomplikowana skoro wątek o winietach ma prawie 200 stron i ty jesteś jego aktywnym uczestnikiem...

Ostatni raz winietę kupowałem na służbowy wyjazd. Zajęło mi to dosłownie 5 minut - podejść do kasy, wypisać, przykleić i wio w drogę. NO chyba, że mówimy o dniach, jak wczoraj: pełno Polaków na pierwszej stacji paliw w CZ i kolejka na pół godziny :D
karus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karus » 21.06.2019 10:38

Pääkäyttäjä napisał(a):

Ostatni raz winietę kupowałem na służbowy wyjazd. Zajęło mi to dosłownie 5 minut - podejść do kasy, wypisać, przykleić i wio w drogę. NO chyba, że mówimy o dniach, jak wczoraj: pełno Polaków na pierwszej stacji paliw w CZ i kolejka na pół godziny :D

No właśnie o takie sytuacji mi chodzi :D jeżeli winiety to tylko kupione wcześniej przez neta albo w PZMocie, ja inaczej nie jadę :hut:
ps. kolega sito_zabrze ogarnął by tą kolejkę w 10 minut wraz z klejeniem winiet :D
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 21.06.2019 10:48

karus napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):

No właśnie o takie sytuacji mi chodzi :D jeżeli winiety to tylko kupione wcześniej przez neta albo w PZMocie, ja inaczej nie jadę :hut:
ps. kolega sito_zabrze ogarnął by tą kolejkę w 10 minut wraz z klejeniem winiet :D

Widocznie mam pecha ze na 9 wyjazdów do Cro nigdy takiej kolejki nie miałem.... :papa:

Dalej czekam na odpowiedź jak ci sie widzą bramki po drodze do Cro. Szczególnie te ustawione przed Wiedniem, przed granicami....
welna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) welna » 21.06.2019 11:16

sito_zabrze napisał(a):
karus napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):

Widocznie mam pecha ze na 9 wyjazdów do Cro nigdy takiej kolejki nie miałem.... :papa:

Dalej czekam na odpowiedź jak ci sie widzą bramki po drodze do Cro. Szczególnie te ustawione przed Wiedniem, przed granicami....
Korek do Mikulowa.
karus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karus » 21.06.2019 11:18

sito_zabrze napisał(a):
karus napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):

Jakoś te ustawione przed Zagrzebiem mnie w tym roku nie zatrzymały więc te przed Wiedniem tez pewnie by mnie nie zatrzymały tym bardziej, że ruch w Austrii był dużo mniejszy niż w Cro. Ja jadąc z Wrocka mam jeszcze bramki w Karwianach i w Gliwicach na których byłem pierwszy to kasy jadąc w tym roku, dało radę :)
Nie twierdzę, że bramki to dobre rozwiązanie ale dla zagranicznych kierowców na pewno wygodniejsze.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.06.2019 12:19

A ile czasu może zająć wyjście z auta, wejście do sklepiku granicznego, kupienie winiety, wypisanie numeru i jej przyklejenie?

Jadąc w nocy, kupowałem winiety np. na przejściu Jarovce-Kitsee czy w Żylinie na Slovnafcie - nigdy nie zajęło mi to dłużej niż 5 minut, nie mówiąc o 10!!!

Tym bardziej, że postoje i tak gdzieś robić trzeba po trasie. W przypadku winiety możesz wejśc na stację, do toalety, wypić kawę, zjeść coś czy nawet się przespać.

Stojąc w korku do bramek - wszystko to odpada!
Chociaż... kiedyś widziałem kolejkę do granicy węgiersko-serbskiej w Horgosz/Roszke, w której Turcy na niemieckich blachach powysiadali z aut i odpalili grilla tuż przy drodze :D :D
karus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karus » 21.06.2019 15:37

Marekkowalak - masz parę postów wyżej przykład z wczoraj gdzie w kolejce po winiety trzeba było stać pół godziny, ale ty byś dał radę w 5 minut.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.06.2019 17:10

karus napisał(a):Marekkowalak - masz parę postów wyżej przykład z wczoraj gdzie w kolejce po winiety trzeba było stać pół godziny, ale ty byś dał radę w 5 minut.

Ale ty mi nie podawaj przykładu jednej sytuacji na 100, która jest tylko wyjątkiem potwierdzającym regułę.

A reguła to 2-3 minuty potrzebne na zakup winiety - a ty uparcie twierdzisz, że jak ktoś kupił poniżej 10 minut, to pisze bzdury.

I przeczytaj cały mój post, najlepiej ze zrozumieniem
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 182
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone