Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Blady82
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blady82 » 09.08.2014 20:16

Krakow-Ostrava Wieden-Gratz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2014 23:31

Blady82 napisał(a):Krakow-Ostrava Wieden-Gratz

Proponuję nazwy miejscowości pisać Ostrawa i Graz :wink:
Czesi nie używają W, tylko piszą V, ale Polacy W znają :wink:

Czyli autostrada :D

Po przekroczeniu granicy w Boguminie, przed Ostrawą, jest stacja benzynowa Shell, tam są winiety :D

Winietkę austriacką
można kupić na granicy Czech i Austrii, TYLKO po austriackiej stronie. :!:
Ostatnia szansa:
stacja benzynowa OMV w Wilfersdorf, PRZED wjazdem na autostradę :!:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 12.08.2014 20:55

Gdzie, jadąc od Wenecji w kierunku Villach, kupić austriacką winietę?
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 12.08.2014 21:00

Jeśli autostradą to na samej granicy masz punkt OAMTC. Duży żółty znak z napisem Verkauf. Trzymaj się prawej strony
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 12.08.2014 21:04

Dziękuję :)
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 18.08.2014 20:47

Wydaje mi się, iż nikt do tej pory nie pisał o nowym punkcie , gdzie można kupić winiety po stronie polskiej na autostradzie A1 jadąc w kierunku Ostrawy. Jest to kantor zlokalizowany na nowej stacji BP, na tyle co otwartym MOP Mszana. Jest to w chwili obecnej ostatnia stacja benzynowa przed granicą. Jest to kantor czeski usytuowany w budynku stacji benzynowej w rejonie toalet. Można tam kupić winiety na Czechy, Austrię i Słowację w cenach nominalnych. Płaci się w koronach, złotówkach lub w euro. Ceny w każdej z tych walut są wywieszone w okienku. Niestety nie ma możliwości placenia kartą. Tak przynajmniej było 28 lipca gdy kupowałem tam winietę czeską, miesięczną , która kosztowała 440 koron a więc jest to cena nominalna. Kantor jest obsługiwany przez dwie kobiety: Polkę i Czeszkę. Niezbyt im to sprawnie idzie, ale to początek funkcjonowania tego kantoru.
Nie zwróciłem tylko uwagi w jakich godzinach ten kantor jest otwarty bo nie wydaje mi się aby funkcjonował całą dobę, ale mogę się mylić.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.08.2014 20:52

Ciekawa informacja, fakt że nigdy się tam nie zatrzymywałem. Ale jak następnym razem będę przejeżdżał to zajrzę. Jeśli są w "nominalnych" cenach to gdybym jechał do Cro to podjadę kupić przed wyjazdem. :oczko_usmiech: :mrgreen:
meleczek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) meleczek » 18.08.2014 20:55

Missiakkuss napisał(a):Polecam serwis :tolltickets

Kupiłem Austrię, Słowenie... Koszt dostawy 2EUR. Zamówiłem w środę wieczorem, przyszły do mnie we wtorek
Niestety nie ma opcji żeby kupić czeską i słowacką

Pozdr,
Michał

Też polecam :!: :!: :!: , szybka realizacja, jazda bez stresu czy kupię czy nie? :D
Brutaka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 18.08.2014 21:15

Trasa powrotna i przejście Kleinhaugsdorf (Wiedeń -> Praga).
Zmęczenie (wjazd na Czech późną nocą) spowodowało uśpienie czujności i zakup czeskiej winiety u "prywaciarza" (mała budka po prawej stronie z bardzo dużym napisem "Vigniette").
Poza 310 koronami naliczaja opłatę serwisową 56 koron.
Łącznie zapłaciłem z gapiosotwa 17 EUR za 10 dniową winietkę na Czechy.

500 metrów dalej jest stacja paliw z normalnymi cenami.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2014 21:35

Oplata serwisowa :!: 8)

W piekle bedzie jeden kociol tylko dla polskich i czeskich sprzedawcow winiet, ktorzy tak kroja ludzi, od pzmot do roznych budek, takze niektorych stacji benzynowych :D
Brutaka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 18.08.2014 21:53

Lednice napisał(a):Oplata serwisowa :!: 8)

Też się połapałem jak już kobita z okienka klepnęła zakup. Robi wydruk i informuje o opłacie "serwisowej".
Niby żaden koszt ale jak takich zmęczonych gapowiczów złapią 100 dziennie to mają niezły utarg.
marekmarecki-86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekmarecki-86 » 18.08.2014 22:08

A ja mam pytanie z innej beczki.
Czy ktoś może mi podesłać link z mapą gdzie mogę zakupić winietę na Słowenię? Chodzi mi o jakąś stację benzynową pod koniec Austrii.

Będę wdzięczny za informację
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2014 22:16

Zajazd i stacja benzynowa Gralla, przed granica za Slowenia, autostrada Graz-Maribor :!:

Jak przegapisz, to sie nie martw, kup bezposrednio na granicy Austrii ze Slowenia, w Sentilj
marekmarecki-86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekmarecki-86 » 19.08.2014 10:53

Lednice napisał(a):Zajazd i stacja benzynowa Gralla, przed granica za Slowenia, autostrada Graz-Maribor :!:

Jak przegapisz, to sie nie martw, kup bezposrednio na granicy Austrii ze Slowenia, w Sentilj

Bardzo ci dziękuję za odpowiedz.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.08.2014 11:25

marekmarecki-86 napisał(a):
Lednice napisał(a):Zajazd i stacja benzynowa Gralla, przed granica za Slowenia, autostrada Graz-Maribor :!:

Bardzo ci dziękuję za odpowiedz.

Możesz też spytać tam gdzie będziesz kupował winietę austriacką, na OMV w Wielfersdorf były kiedyś słoweńskie winiety w cenie nominalnej. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone