Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 05.06.2019 10:40

jankeswilga napisał(a):Witam,
Proszę o podpowiedź czy po zjeździe z autostrady w Gersdorf, w kierunku na Mureck, na pierwszej stacji benzynowej Tankstelle Temmel kupię winięte na Slowenie? I czy ceny są nominalne czy z marżą?
Będę tam tankować około 6-7 rano.
Pozdrawiam

Stacja jest chyba czynna dopiero od 5:30, więc niemal na otwarcie będziesz :) Co do winiety to nie wiem czy ktoś będzie wiedział, bo to jednak droga dla tych którzy jadą bez. Swoją drogą po co tam będziesz jechał skoro i tak chcesz kupić winietę? Tylko zatankować?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.06.2019 12:45

Koenig napisał(a):
Stacja jest chyba czynna dopiero od 5:30, więc niemal na otwarcie będziesz :) Co do winiety to nie wiem czy ktoś będzie wiedział, bo to jednak droga dla tych którzy jadą bez. Swoją drogą po co tam będziesz jechał skoro i tak chcesz kupić winietę? Tylko zatankować?

Na pewno opłaca się zjechać z autostrady i tam zatankować, paliwo będzie dobre 20 centów tańsze na litrze niż na autostradzie a daleko zjeżdżać nie trzeba :wink:
Dawno tam nie byłem, ale kilka lat temu winiety na Słowenię mieli. Tylko że za winiety (nawet austriackie) nie można było płacić kartą, jedynie gotówka.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.06.2019 13:05

dids76 napisał(a):
Koenig napisał(a):... Tylko zatankować?

Na pewno opłaca się zjechać z autostrady i tam zatankować, paliwo będzie dobre 20 centów tańsze na litrze niż na autostradzie a daleko zjeżdżać nie trzeba ...

Dokładnie

Nawet płacąc firmowym Rutexem, jeżdżąc do Niemiec, zjeżdżam na BP w Słubicach zamiast tankować przy A2. W miasteczku na tej nietaniej stacji, pewnie też te 20 eurocentów mniej płacę na litrze :)
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 05.06.2019 14:06

Ja tankowałem tam tylko raz, chyba dwa lata temu. Jakoś przyzwyczaiłem się do Mola w Ptuju, tam zazwyczaj mam pół baku od wyjazdu z domu, więc już dotankowuję. W zeszłym roku jechałem w nocy i stacje były zamknięte, zatankowałem dopiero w Chorwacji na autostradzie. Drożej, ale bardzo nie zbiedniałem :)
jankeswilga
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jankeswilga » 05.06.2019 14:19

Dzięki za odpowiedź. Dokładnie, zajadę tam na tankowanie, tak samo przed wjazdem do Czech zjade na Mszane na orlen. Zawsze to taniej niż stacje przy autostradzie.
Co do winiety, to zadzwoniłem i dowiedziałem się że mają 7 dniowe na Slowenie, bo taka mnie interesuje, są po 15 euro nie spytałem tylko o płatność, ale jakieś euro w portfelu będzie, jak nie da rady karta.
Do tej pory jeździłem objazdem, MLPC, w tym roku postanowiłem, że dla porownania do Chorwacji pojadę Słoweńska autostrada, powrót będzie objazdem, bo z Chorwacji wyjeżdżamy w sobotę i nie chce się naciąć na korki w Macelj. Okaże się na trasie, ale planuje w Durmanec zjechać na jedynkę i polecieć na Cvetlin. Na objezdzie zachaczy się maca w Ptuj, albo Pri Mici, żeby dzieciaki trochę odpoczęły od auta.
majkel001
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkel001 » 05.06.2019 20:56

Właśnie dziś przyszły winiety z tolltickets, zamówiłem 30 maja , przesyłka 2.5€ . Dwie słoweńskie, jedna czeska. Spokój , nie trzeba szukać po nocy punktów sprzedających winiety
moominko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) moominko » 05.06.2019 22:15

jankeswilga napisał(a):Co do winiety, to zadzwoniłem i dowiedziałem się że mają 7 dniowe na Slowenie, bo taka mnie interesuje, są po 15 euro nie spytałem tylko o płatność, ale jakieś euro w portfelu będzie, jak nie da rady karta.

A znasz godziny otwarcia? Bo generalnie googiel mówi, że w sobotę całą dobę, jedna strona z cenami paliwa, że codziennie całą dobę, kolejna że codziennie od 5:30 do 22:00 ;) można się pogubić ;)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.06.2019 09:26

moominko napisał(a):
jankeswilga napisał(a):Co do winiety, to zadzwoniłem i dowiedziałem się że mają 7 dniowe na Slowenie, bo taka mnie interesuje, są po 15 euro nie spytałem tylko o płatność, ale jakieś euro w portfelu będzie, jak nie da rady karta.

A znasz godziny otwarcia? Bo generalnie googiel mówi, że w sobotę całą dobę, jedna strona z cenami paliwa, że codziennie całą dobę, kolejna że codziennie od 5:30 do 22:00 ;) można się pogubić ;)

Standardowo mają otwarte od 5:30 do 22:00 z czym paliwo można było kupić całą dobę w automacie. Ostatnie kilka sezonów w wakacje mieli otwarte całą dobę.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 06.06.2019 09:31

majkel001 napisał(a):Właśnie dziś przyszły winiety z tolltickets, zamówiłem 30 maja , przesyłka 2.5€ . Dwie słoweńskie, jedna czeska. Spokój , nie trzeba szukać po nocy punktów sprzedających winiety

Jade 10 raz w tym roku, zawsze w nocy
Nigdy nie szukałem budek z winietami
Zazwyczaj są one "po drodze" jeśli odpowiednio zaplanuje się trasę :wink:
majkel001
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkel001 » 06.06.2019 11:21

sito_zabrze napisał(a):
Jade 10 raz w tym roku, zawsze w nocy
Nigdy nie szukałem budek z winietami
Zazwyczaj są one "po drodze" jeśli odpowiednio zaplanuje się trasę :wink:

Dotychczas jeździłem do Włoch, Chorwacja pierwszy raz, wiec wole mieć wszystko dopięte , postoje tez mam zaplanowane, ale nie koniecznie w punktach granicznych . A cenowo przez internet nie wychodzi najgorzej, tylko 2,5 € kosztów wysyłki
Thin
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thin » 06.06.2019 14:37

SoftRM napisał(a):Czy na pierwszej stacji w Czechach na wysokości Ostrawy jest możliwość zakupu winiety Słowenii ?
( wiem że na Austrię tak )

Parę dni temu kupowałem winiety w Czechach po przekroczeniu granicy w Gorzyczkach
(autostrada A1). Winiety kupione na pierwszej stacji po przekroczeniu granicy.
Kosz winiet na pobyt 14 dniowy 1940 koron czeskich (Czechy - miesięczna, Austria - 2 dziesięciodniowe,
Słowenia - miesięczna).
SoftRM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SoftRM » 07.06.2019 10:51

Thin napisał(a):
SoftRM napisał(a):Czy na pierwszej stacji w Czechach na wysokości Ostrawy jest możliwość zakupu winiety Słowenii ?
( wiem że na Austrię tak )

Parę dni temu kupowałem winiety w Czechach po przekroczeniu granicy w Gorzyczkach
(autostrada A1). Winiety kupione na pierwszej stacji po przekroczeniu granicy.
Kosz winiet na pobyt 14 dniowy 1940 koron czeskich (Czechy - miesięczna, Austria - 2 dziesięciodniowe,
Słowenia - miesięczna).

dzięki za informację
ale widzę że Czesi sporą marżę sobie biorą bo wychodzi na winiecie Austriackiej i Słoweńskiej 38 zł
ktoś wie ile kosztuje winieta Słoweńska W Austrii na przejściu za Mikulowem ?
30 euro miesięczna ? czy Austriacy dorzucają jakąś marże ?
valverde20
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) valverde20 » 07.06.2019 14:27

W austrii zaraz za Mikulovem w Drasenhofen jest punkt Roadhouse B7 ( http://routeb7.at/ ). Kupisz tam winiety na Slowenie bez marzy. Tak przynajmniej było kiedyś.
czyrek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czyrek » 07.06.2019 14:42

valverde20 napisał(a):W austrii zaraz za Mikulovem w Drasenhofen jest punkt Roadhouse B7 ( http://routeb7.at/ ). Kupisz tam winiety na Slowenie bez marzy. Tak przynajmniej było kiedyś.

w tym punkcie można płacić kartą ale od 10 EUR, trzeba do winiety coś dobrać z półki
czyrek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) czyrek » 07.06.2019 14:45

Koenig napisał(a):
jankeswilga napisał(a):Witam,
Proszę o podpowiedź czy po zjeździe z autostrady w Gersdorf, w kierunku na Mureck, na pierwszej stacji benzynowej Tankstelle Temmel kupię winięte na Slowenie? I czy ceny są nominalne czy z marżą?
Będę tam tankować około 6-7 rano.
Pozdrawiam

Winietę na Słowenię można kupić w budce na samym przejściu granicznym, zaraz za nią jest mały parking dla naklejających
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 175
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone