Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.08.2014 21:01

Widzę że Tadeusz mnie uprzedził :oczko_usmiech:
Nigdy się czeską D2 nie interesowałem, ale też w tabeli Českych Dalnic coś ciekawego wyczytałem:
"Brno-Chrlice (výjezd 3) – hranice se Slovenskem (km 61)
– ve směru ze Slovenska zpoplatnění až od km 55,5 (odpočívka Lanžhot)"
Czeski znam tylko z radia i TV :mrgreen: , ale rozumiem na tyle że D2 jest płatna od zjazdu Brno-Chrlice do granicy ze Słowacją, ale w kierunku ze Słowacji jest płatna od 55,5km (MOP Lanžhot). Wygląda na to ze to od tego miejsca:
http://goo.gl/maps/3fL4j
Czyli jakby kto wjeżdżał od Słowacji bez winiety, to jest gdzie kupić :oczko_usmiech: :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2014 21:07

Dobrze dedukujesz :D

Na odpoczywce sprzedają winiety, nikt z autostrady po przekroczeniu granicy nie zjedzie, więc nikt bez zapłacenia winiety nie ucieknie :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.08.2014 21:07

Lednice napisał(a):No, chyba, że koleżanka jechała z Polski do Włoch przez Niemcy i sprawdzali winietki w Rozvadowie na trasie Pilzno-Norymberga :D
Albo jechała z Polski do Włoch przez Drezno i Pragę :mrgreen:
2 autostrady, gdzie winietki są obowiązkowe łączą Czechy z Niemcami.

Tadeusz, nawet tam nie mogli stać kilaka metrów za granicą bo:
D5: "Praha-Třebonice (výjezd 1) – hranice s Německem (km 151)
– ve směru z Německa zpoplatnění až od km 149,7 (odpočívka Rozvadov)
D8: "Praha-Zdiby (výjezd 1) – hranice s Německem (km 92)
– ve směru z Německa zpoplatnění až od km 78,0 (odpočívka Varvažov)
Czyli do Czech nie można wjechać tak aby nie było miejsca gdzie można kupić winietę i nie sprawdzają ich nigdzie "kilka metrów od granicy" :oczko_usmiech: :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2014 21:16

Dokładnie tak :!:

No i jeszcze link do odpoczywki na autostradzie Bratysława-Brno:
https://www.google.pl/maps/@48.722984,1 ... wz7dhg!2e0

Jak byk jest napisane, że zjazd na odpoczywkę jest związany z winietami :!: :!: :!:

Podejrzewam, o co chodziło koleżance z bujną wyobraźnią :D

Otóż po przejechaniu mostu w Cieszynie -Boguszowicach, zaraz po wjeździe do Czech, stoją czasem czescy celnicy i kontrolują wyrywkowo tiry oraz furgonetki :!:
Stoją tam , bo w budynku obok jest urząd celny i ze strachu przed bezrobociem robią takie popisówy, żeby nie było że się opie... cały dzień za biurkiem :wink:

Widzicie ich :?:
https://www.google.pl/maps/@49.762545,1 ... JkM88w!2e0

Ale to nie jest sprawdzanie winiet :!:
kleyo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleyo » 06.08.2014 19:56

Orientuje się ktoś czy w Boguszowicach mają winietki austriackie i słoweńskie, a jeśli tak to jak bardzo podwyższają sobie ich ceny? Zasadniczo nie chce mi się szukać potem na trasie, tym bardziej że pojedziemy w nocy i jakby była opcja kupna wszystkich w Cieszynie z niezbyt dużą nadpłatą to chyba skorzystam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2014 20:53

kleyo napisał(a):Orientuje się ktoś czy w Boguszowicach mają winietki austriackie i słoweńskie, a jeśli tak to jak bardzo podwyższają sobie ich ceny? Zasadniczo nie chce mi się szukać potem na trasie, tym bardziej że pojedziemy w nocy i jakby była opcja kupna wszystkich w Cieszynie z niezbyt dużą nadpłatą to chyba skorzystam.

Austriackie są w każdej budce, ceny od 60 do 38 złotych.

Przeważnie przeszło 50. :roll:

Budka, gdzie są po 38 jest pod wiatą dawnego przejścia, chyba druga po lewej albo po prawej, gdzieś w środku, trzeba poszukać i popytać.

Słoweńskie winiety są w ostatniej budce, najbliżej mostu na Olzie. Marża jest dość bandycka :? . Pamiętam, że rok temu zapytałem się, czy można płacić w euro. Gostek powiedział, że tak. No to ja wyjmuję 15 euro i proszę, żeby mi przedziurkował od soboty. A on z hasłem, że sprzedaje za 19 :|
No to ja, że kosztuje oficjalnie 15 euro i tyle mu zapłacę, żądać więcej może, ale drożej sprzedawać to byłoby oszustwo :? . Strasznie się wkurzył, stał się cały czerwony :D

Kupiłem bez łaski za 15 w Austrii :D
fala69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fala69 » 07.08.2014 00:30

Lednice napisał(a):... Strasznie się wkurzył, stał się cały czerwony :D

dobrze, że zawału albo wylewu (jak czerwony) nie dostał :nice: :devil:
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 07.08.2014 02:12

dids76 napisał(a):
Lednice napisał(a):No, chyba, że koleżanka jechała z Polski do Włoch przez Niemcy i sprawdzali winietki w Rozvadowie na trasie Pilzno-Norymberga :D
Albo jechała z Polski do Włoch przez Drezno i Pragę :mrgreen:
2 autostrady, gdzie winietki są obowiązkowe łączą Czechy z Niemcami.

Tadeusz, nawet tam nie mogli stać kilaka metrów za granicą bo:
D5: "Praha-Třebonice (výjezd 1) – hranice s Německem (km 151)
– ve směru z Německa zpoplatnění až od km 149,7 (odpočívka Rozvadov)
D8: "Praha-Zdiby (výjezd 1) – hranice s Německem (km 92)
– ve směru z Německa zpoplatnění až od km 78,0 (odpočívka Varvažov)
Czyli do Czech nie można wjechać tak aby nie było miejsca gdzie można kupić winietę i nie sprawdzają ich nigdzie "kilka metrów od granicy" :oczko_usmiech: :mrgreen:

Czepiasz się, taki ciekawy i nośny temat został rzucony i tak szybko został obalony.
Źle, źle źle i jeszcze raz źle ;)
Dodam od siebie, że niedawno wróciłem z Chorwacji po raz drugi (czyli jestem mocno początkujący)-jechałem A1-Ostrawa, Mikulov, Wiedeń i Mureck.
Jak i rok temu czeską winietę kupiłem na opisywanej tu stacji Shell, austriacką "tam"-w żółto oświetlonym lokalu na granicy Cz-A a powrotną-na granicy Hr-Slo, po stronie słoweńskiej. Dodam, że wszystkie zakupy były w cenach nominalnych.
Jedynie w zeszłym roku w celu poprawy samopoczucia z okazji pierwszego wyjazdu (oczywiście w ciemno)-na stacji Shell nie było... benzyny Pb95 i kolejki po winiety;)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 09.08.2014 09:31

Podpowiedzcie, gdzie przed 6:00 kupić winietę na SK w drodze ze Zwardonia na Zilinę:
sklep Big Shop tuż za granicą jest otwarty od 8:00, więc odpada...
pozostaje wg mnie OMV w Cadcy oraz Shell w Zilinie;
czy może ktoś potwierdzić godziny otwarcia i sprzedaż winiet?

jechałem tamtędy wiele razy, ale zwykle zakup winiety w BigShopie lub przyznam się w PZMocie :oops: i nie zwróciłem uwagi na te stacje
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2014 09:43

te kiero napisał(a):Podpowiedzcie, gdzie przed 6:00 kupić winietę na SK w drodze ze Zwardonia na Zilinę:
sklep Big Shop tuż za granicą jest otwarty od 8:00, więc odpada...
pozostaje wg mnie OMV w Cadcy oraz Shell w Zilinie;
czy może ktoś potwierdzić godziny otwarcia i sprzedaż winiet?

jechałem tamtędy wiele razy, ale zwykle zakup winiety w BigShopie lub przyznam się w PZMocie :oops: i nie zwróciłem uwagi na te stacje

Stacja w Cadcy jest całodobowa
http://auto.sme.sk/cerpacia-stanica/omv ... 42/?kraj=8
I duża :wink:
Trudno ją przegapić, jak się wjeżdża do miasta od północy
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 09.08.2014 09:59

dzięki za potw. mam nadzieję, że winiety będą jak jest zapisane na stronce OMV
Mulesia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mulesia » 09.08.2014 11:01

Ok. Dopytam, w którym miejscu przekraczała granicę polsko-czeską.
Missiakkuss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Missiakkuss » 09.08.2014 12:23

Polecam serwis: https://www.tolltickets.com/

Kupiłem Austrię, Słowenie... Koszt dostawy 2EUR. Zamówiłem w środę wieczorem, przyszły do mnie we wtorek
Niestety nie ma opcji żeby kupić czeską i słowacką

Pozdr,
Michał
Blady82
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blady82 » 09.08.2014 17:13

Panowie dzisiaj staruje ok 22 z Krakowa i teraz mam pytanie .Co roku ruszalismy ok 18 wiec w czechach bylismy jeszcze w godzinach wieczornych teraz bedziemy pewnie ok 24 czy ktos sie orientuje czy bez problemu kupie winiety?Z tego co kojarze po przekroczeniu granicy zawsze jechalismy pare km dwupasmowka i kupowalismy winiety na stacji po naszej stronie nie wiem jak sie ta stacja nazywala ..Czy ona jest 24h otwarta?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 09.08.2014 17:22

Najważniejsze: którędy jedziecie???
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone