Skoro Słowacja i Węgry są elektroniczne to żaden problem.
Chorwacja płatność na bramkach gotówa lub karta.
Zostają Czechy to chyba nie jest duży kłopot.
Jeśli jednak mamy Austrię, Słowenię i tunele to rozumiem, że taki portal jest bardzo wygodny.
stachmat napisał(a):Skoro Słowacja i Węgry są elektroniczne to żaden problem.
Chorwacja płatność na bramkach gotówa lub karta.
Zostają Czechy to chyba nie jest duży kłopot.
Jeśli jednak mamy Austrię, Słowenię i tunele to rozumiem, że taki portal jest bardzo wygodny.
Artur.m napisał(a):piotrulex napisał(a):No ale niektórzy mają straszny sentyment, aby jednak kupić to na miejscu w PL i mieć "święty spokój"
Tak, masz rację, chodziło nam przede wszystkim o święty spokój - pierwszy wyjazd do Chorwacji. Z jednej strony winiety nie są takim wielki kosztem w porównaniu do całego kosztu wyjazdu, ale z drugiej strony, ziarnko do ziarnka...
radix napisał(a):Czyli śmiało można założyć, że jadąc np w poniedziałek z zamiarem dojechania do Cro we wtorek kupi się winiety na bramkach w Czechach,Austrii i Chorwacji, czy lepiej zapodać je sobie wcześniej (wychodzi drożej przez internet???)
Na tej trasie np. Austria.dids76 napisał(a):... 4) Niektóre kraje mają winiety elektroniczne, nic nie naklejasz, nic Ci nie przysyłają - niestety tylko niektóre krajeradix napisał(a):Czyli śmiało można założyć, że jadąc np w poniedziałek z zamiarem dojechania do Cro we wtorek kupi się winiety na bramkach w Czechach,Austrii i Chorwacji, czy lepiej zapodać je sobie wcześniej (wychodzi drożej przez internet???)
radix napisał(a):Słowenię zapewne będę omijał, bo średnio mnie się widzi płacić 15E za 80km. Prawie jak na Kulczykówce w Polsce. Zwłaszcza, że chyba objazd nie jest jakoś specjalnie trudny. Tylko zastanawiam się czy jechać przez Lenart, czy inną trasą.
radix napisał(a):Słowenię zapewne będę omijał, bo średnio mnie się widzi płacić 15E za 80km. Prawie jak na Kulczykówce w Polsce. Zwłaszcza, że chyba objazd nie jest jakoś specjalnie trudny. Tylko zastanawiam się czy jechać przez Lenart, czy inną trasą.
gusia-s napisał(a):Na tej trasie np. Austria.
Ale po drodze jest jeszcze Słowenia, jeśli nie omijasz autostrady też kupujesz winietę naklejaną albo na tollticet albo na stacji przed wjazdem na autostradę, możesz ją kupić już w Austrii bez narzutu po nominalnej cenie.
sviva napisał(a):Panowie a wiecie może czy ta stacyjka benzynowa w Czechach kilkanaście km od granicy przy zjeździe na Bohumin jest jeszcze czynna? W czeską winietę zawsze tam się zaopatrywałem ale, że ostatni raz do Chorwacji jechałem w 2016 r. to mogło się zmienić.
Chodzi mi o tą stację: https://www.google.pl/maps/@49.9170545,18.3579927,3a,75y,309.12h,97.38t/data=!3m6!1e1!3m4!1s0z1cif__m1fSAUautGfMqw!2e0!7i13312!8i6656
Winiety tam zawsze mieli w rzeczywistych cenach a przynajmniej taniej niż na BP przed granicą.
sanczes1984 napisał(a):No i teraz pytanie ..budzie to można na 100% ustalić żeby kupić dobrą winietke....
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi