Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stachmat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachmat » 02.01.2019 11:25

Czy w Czechach polecacie na kupno winiety to miejsce za granicą - stacja paliw w Szonychel przy zjeżdzie z D1
czy jednak pojechać trochę dalej i przy samej D1 na MOP Silherovice?

Nie wiem tylko gdzie po stronie polskiej wymienić PLn na korony czeskie - nie chciałbym zatrzymywać się co 20minut - przed i za granicą.
Chyba że przy polskiej granicy też są winiety czeskie bez narzutu :-)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.01.2019 11:38

stachmat napisał(a):Czy w Czechach polecacie na kupno winiety to miejsce za granicą - stacja paliw w Szonychel przy zjeżdzie z D1

Nie wiem tylko gdzie po stronie polskiej wymienić PLn na korony czeskie - nie chciałbym zatrzymywać się co 20minut - przed i za granicą.

Pisane z milion razy ale jeszcze nie w tym roku :)

Po wjeździe do Czech A1 jest stacja przy samej autostradzie gdzie kupisz winietę w cenie nominalnej, nie przegapisz

Korony możesz wymienić w każdym kantorze

My zawsze płacimy kartą uznając tę formę za najwygodniejszą, najbezpieczniejszą i zwykle najtańszą

W PL zawsze jest narzut na winietach a na ostatnim BP po PL stronie nawet mega narzut ...
Artur.m
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur.m » 02.01.2019 11:57

MOP Wieszowa ok. 60 km przed granicą z Czechami cena: Czechy 76 zł, Austria 65 zł.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.01.2019 12:10

Artur.m napisał(a):MOP Wieszowa ok. 60 km przed granicą z Czechami cena: Czechy 76 zł, Austria 65 zł.

Nominalnie w 2018 nam wyszło:

Czechy MIESIĘCZNA 75 zł, Austria 10-dniowa 40 zł

10-dniowa na Czechy o której zapewne piszesz to było jakieś 53zł

Dowalone więc średnio ponad 40% ;)

No ale niektórzy mają straszny sentyment, aby jednak kupić to na miejscu w PL i mieć "święty spokój" ;)
Ostatnio edytowano 02.01.2019 13:27 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 02.01.2019 12:39

piotrulex napisał(a):
Artur.m napisał(a):MOP Wieszowa ok. 60 km przed granicą z Czechami cena: Czechy 76 zł, Austria 65 zł.

Nominalnie w 2018 nam wyszło:

Czechy MIESIĘCZNA 75 zł, Austria 10-dniowa 40 zł

10-dniowa na Czechy o której zapewne piszesz to było jakieś 53zł

Dowalone więc średnio ponad 40% ;)

No ale niektórzy mają straszny sentyment, aby jednak kupić to na miejscu w PL i mieć "święty spokój" ;)

Są tez tacy jak ja co kupują w cenie nominalnej a za różnice w cenie mam 1,5 baku gazu gratis :oczko_usmiech:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.01.2019 12:45

sito_zabrze napisał(a):
Są tez tacy jak ja co kupują w cenie nominalnej a za różnice w cenie mam 1,5 baku gazu gratis :oczko_usmiech:

Tak, sam do takich się zaliczam choć nie o tym temat i jeździmy do cro turboklekotem ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.01.2019 13:23

stachmat napisał(a):Czy w Czechach polecacie na kupno winiety to miejsce za granicą - stacja paliw w Szonychel przy zjeżdzie z D1

Stacja EuroOil, mniej lub bardziej polecana ale nie ma się wyjścia jak ktoś nie zna terenu - nie da się jej przegapić, jest jakieś 4 km od granicy PL/CZ. Nie wiem, o jakim MOP piszesz ale na D1 takowego nie ma - pierwsza stacja jest zaraz po przekroczeniu granicy a następna daleko za tunelem Klimkovice, gdzie już należałoby mieć winietę. EuroOil i rzeczony MOP to to samo - kiedyś na tym parkingu stała buda z winietami ale na żądanie firmy Čepro, właściciela EuroOil, policja ich stamtąd przepędziła (nie widziałem ich tam dwa tygodnie temu).

W Chałupkach jest kantor 24h, można też u nich kupić winiety ale po co przepłacać (podobnież jak kupno winiet w PL). Nie da się w Polsce kupić winiet bez narzutu.

Można i tak, kto bogatemu zabroni.
stachmat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachmat » 02.01.2019 13:26

Sorki że milion razy było, lecz faktycznie nie w tym roku.
10dniowa mi nie starczy, więc napewno będzie miesięczna.

Przy płaceniu kartą czesi liczą w Koronach czy Euro (mogę podpiąć euro do karty i byłoby najłatwiej).
stachmat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachmat » 02.01.2019 13:31

Ten EuroOil to ten MOP o który mi chodziło :-)
Myślałem o stacji dwa węzły wcześniej, ale po co zjeżdżać.
Dzięki wielkie za pomoc. Pewnie jeszcze będę miał milion pytań przed pierwszym wyjazdem.
Winiety na Słowacji i Węgrzech już obcykałem z poprzednich postów, więc nie będę zaśmiecał.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.01.2019 13:35

stachmat napisał(a):Sorki że milion razy było, lecz faktycznie nie w tym roku.
10dniowa mi nie starczy, więc napewno będzie miesięczna.

Przy płaceniu kartą czesi liczą w Koronach czy Euro (mogę podpiąć euro do karty i byłoby najłatwiej).

Słusznie, że miesięczna. Niektórzy na 15 dni lubią brać 2 10-dniowe zamiast 1 miesięcznej ;)

Od tematu płacenia i przeliczników są tu też osobne tematy

W Czechach z zasady płacisz w koronach a resztę robi Twój bank i operator karty. Dowiedz się co będzie lepsze dla Ciebie gdyż co bank to inne zasady, prowizje, opłaty itd
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.01.2019 13:41

stachmat napisał(a):Ten EuroOil to ten MOP o który mi chodziło :-)
Myślałem o stacji dwa węzły wcześniej, ale po co zjeżdżać.
Dzięki wielkie za pomoc. Pewnie jeszcze będę miał milion pytań przed pierwszym wyjazdem.
Winiety na Słowacji i Węgrzech już obcykałem z poprzednich postów, więc nie będę zaśmiecał.

Na każdej stacji w Polsce, przepłacisz. Ostatnie dwa MOPy przy A1 to BP i Uniwar - kurs korony (Uniwar ma kantor) jak i ceny winiet nie są tu zachęcające.
stachmat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachmat » 02.01.2019 16:31

Dzięki wielkie.
Myślę że korony się przydadzą także na inne pierdoły i tankowanie.
Zresztą 2 berbeci to co chwilę coś :-) no i Lentilky dla mnie...
Artur.m
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur.m » 04.01.2019 00:27

piotrulex napisał(a):No ale niektórzy mają straszny sentyment, aby jednak kupić to na miejscu w PL i mieć "święty spokój" ;)

Tak, masz rację, chodziło nam przede wszystkim o święty spokój - pierwszy wyjazd do Chorwacji. Z jednej strony winiety nie są takim wielki kosztem w porównaniu do całego kosztu wyjazdu, ale z drugiej strony, ziarnko do ziarnka...
artwro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artwro » 04.01.2019 01:58

Gdzie konkretnie kupić winietę... w Polsce... na Tolltickets... Jak ktoś rezerwuje wyjazd wcześniej, to jak najbardziej opłacalna oferta. Korzystałem już kilka ładnych razy. Nigdy się nie zawiodłem. W zeszłym roku dostawa kosztowała bodajże 2,40 euro. Na stacjach jest różnie... Ale jak kto woli... Pozdrav :D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 04.01.2019 08:12

Artur.m napisał(a):
piotrulex napisał(a):No ale niektórzy mają straszny sentyment, aby jednak kupić to na miejscu w PL i mieć "święty spokój" ;)

Tak, masz rację, chodziło nam przede wszystkim o święty spokój - pierwszy wyjazd do Chorwacji. Z jednej strony winiety nie są takim wielki kosztem w porównaniu do całego kosztu wyjazdu, ale z drugiej strony, ziarnko do ziarnka...

Pewnie, że nie są te winiety tak wielkim kosztem. Tylko po co za nie przepłacać? No po co? Ja nie widzę powodu aby kupić je kawałek przed granicą zamiast kawałek za granicą gdzie droga cały czas bezpłatna. Na tych 2 winietach o których piszesz różnicy jest prawie 50zł. Niby niewiele ale wole dać to na WOŚP niż dać zarobić pośrednikowi :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 165
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone