napisał(a) Użytkownik usunięty » 02.01.2019 13:23
stachmat napisał(a):Czy w Czechach polecacie na kupno winiety to miejsce za granicą - stacja paliw w Szonychel przy zjeżdzie z D1
czy jednak pojechać trochę dalej i przy samej D1 na MOP Silherovice?
Nie wiem tylko gdzie po stronie polskiej wymienić PLn na korony czeskie - nie chciałbym zatrzymywać się co 20minut - przed i za granicą.
Chyba że przy polskiej granicy też są winiety czeskie bez narzutu
Stacja EuroOil, mniej lub bardziej polecana ale nie ma się wyjścia jak ktoś nie zna terenu - nie da się jej przegapić, jest jakieś 4 km od granicy PL/CZ. Nie wiem, o jakim MOP piszesz ale na D1 takowego nie ma - pierwsza stacja jest zaraz po przekroczeniu granicy a następna daleko za tunelem Klimkovice, gdzie już należałoby mieć winietę. EuroOil i rzeczony MOP to to samo - kiedyś na tym parkingu stała buda z winietami ale na żądanie firmy Čepro, właściciela EuroOil, policja ich stamtąd przepędziła (nie widziałem ich tam dwa tygodnie temu).
W Chałupkach jest kantor 24h, można też u nich kupić winiety ale po co przepłacać (podobnież jak kupno winiet w PL). Nie da się w Polsce kupić winiet bez narzutu.
Artur.m napisał(a):MOP Wieszowa ok. 60 km przed granicą z Czechami cena: Czechy 76 zł, Austria 65 zł.
Można i tak, kto bogatemu zabroni.