Re: Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry
napisał(a) nikolas94 » 05.07.2018 19:45
nikolas94 napisał(a):walp napisał(a):nikolas94 napisał(a):zamierzam wyjechać w sobotę wieczorem do Rijeki z Poznania. W planie mam ominąć winiety w Czechach (pokazuje tylko 40 minut dłużej) i nie jechać z Maribora na Zagrzeb (tak jak większość nawigacji pokazuje), tylko pojechać z Maribora do Ljubljany i dopiero potem w kierunku Rijeki. Co sądzicie o tej trasie? Jechał ktoś nią może już?
Jechałem. Możecie po drodze zwiedzić Jaskinię Postojna oraz Predjamski Grad, a następnie drogą nr 6 przez Rupę do Rijeki.
Jedziecie na wakacje do Rijeki?
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Można powiedzieć, że na takie wakacje, chociaż też służbowo... Nie wiem w związku z tym czy przy okazji wyjazdu służbowego będzie czas i siły (chcemy jechać w nocy i w dzień) na zwiedzanie, ale dziękuję za podpowiedź
Mam jeszcze jedno pytanko, a w sumie to dwa...
1. paliwa starcza mi w aucie na około 850-900km. Planuję wariant "ekonomiczny" jeśli chodzi o ceny paliw i wymyśliłem takie tankowania... Poznań> Międzylesie (mam nadzieję, że tam już nie będą zawyżone ceny? Może Bystrzyca Kłodzka?) > Stacja eni ServiceStation, niedaleko miejscowości Leibnitz (znalazłem opinię, że spoko ceny i mają winiety na Słowenię) > do Rijeki i spowrotem na stację eni ServiceStation na jednym baku (jak niestarczy to parę litrów zatankuję byle gdzie > i na końcu już w Polsce za granicą DAM RADĘ? DOBRE PUNKTY?
2. Okazało się, że winietę na Czechy będę kupował, bo spowrotem zahaczamy o Wiedeń i o Pragę... Czy Winietę na Czechy lepiej kupić w Polsce przed Granicą, czy już w Czechach? Jak to cenowo wygląda? Czy w nocy w Mikulovie dostanę winietę na stacji, czy gdzieś wczesniej kupić na Austrię? I w jakiej walucie się w Czechach opłaca winietę na Austrię?