Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dorothea1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorothea1 » 29.06.2018 15:49

Ja zawsze kupuję na wyjeździe z Frydlandu-ostatnia stacja za rondem
ryzka1990
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryzka1990 » 29.06.2018 19:09

Dorothea1 napisał(a):Ja zawsze kupuję na wyjeździe z Frydlandu-ostatnia stacja za rondem

Czy to jest ta stacja? https://www.google.com/maps/@50.9159887,15.0621199,3a,60y,258.79h,83.82t/data=!3m6!1e1!3m4!1sdQA_-05dvHoGumjTly0BNQ!2e0!7i13312!8i6656 Można płacić kartą? Pozdrawiam :D
krzyspvfr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyspvfr » 29.06.2018 22:25

Widzę że wątek w większości traktuje o winietach czeskich a ja chciałbym spytać o słoweńską w Austrii - od strony A11 czyli Karawanken, ktoś poleci jakieś dobre miejsce do zakupu winiety w sobotnie popołudnie?
Dorothea1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorothea1 » 30.06.2018 05:18

ryzka1990 napisał(a):
Dorothea1 napisał(a):Ja zawsze kupuję na wyjeździe z Frydlandu-ostatnia stacja za rondem

Czy to jest ta stacja? https://www.google.com/maps/@50.9159887,15.0621199,3a,60y,258.79h,83.82t/data=!3m6!1e1!3m4!1sdQA_-05dvHoGumjTly0BNQ!2e0!7i13312!8i6656 Można płacić kartą? Pozdrawiam :D

To jest ta stacja,ja kupowałam za gotówkę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2018 07:08

ryzka1990 napisał(a):

Czy to jest ta stacja? Można płacić kartą? Pozdrawiam :D

Wejdź sobie na benzina.cz i sprawdź... Zapewne da się.

krzyspvfr napisał(a):Widzę że wątek w większości traktuje o winietach czeskich a ja chciałbym spytać o słoweńską w Austrii - od strony A11 czyli Karawanken, ktoś poleci jakieś dobre miejsce do zakupu winiety w sobotnie popołudnie?

Za tunelem po słoweńskiej stronie jest stacja Petrol, na której możesz spokojnie kupić winietę. Przed tunelem, po austriackiej stronie, z lewej strony jest stacja niebieska Maurer w Rosegg.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.06.2018 08:07

Sol-Wagon napisał(a):trzeba jechać drogą z drugiej strony autostrady...po kilku przejazdach w roku można poznać różne fajne "skróty"...

Lata tak jeżdziłem ( do 8 razy w roku) i dziwiłem się tym co jadą autostrada. Od 3 lat zmieniłem zdanie :) Niestety zwiększyła sie ilość kontroli policji słowackiej w nieznakowanych radiowozach i prawie cały czas jest teren zabudowany bo wieś przechodzi w wieś. Jak ktoś ma czas, i niestraszna mu powolna jazda czemu nie.
Tam można jeszcze robić skróty ? To ciekawe :) Jakie ?
Dodać trzeba, że jak się zapłaci za autostradę można jeszcze do tego przejechać szybko odcinek przed granicą z Węgrami R 4 ( od Koszyc) :)
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 30.06.2018 08:21

bluesman napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):trzeba jechać drogą z drugiej strony autostrady...po kilku przejazdach w roku można poznać różne fajne "skróty"...

Lata tak jeżdziłem ( do 8 razy w roku) i dziwiłem się tym co jadą autostrada. Od 3 lat zmieniłem zdanie :) Niestety zwiększyła sie ilość kontroli policji słowackiej w nieznakowanych radiowozach i prawie cały czas jest teren zabudowany bo wieś przechodzi w wieś. Jak ktoś ma czas, i niestraszna mu powolna jazda czemu nie . Dodaj jeszcze do tego odcinek przed granicą z Węgrami R 4 :)

ani tutaj:
https://goo.gl/maps/57wJRsE4q512
ani tutaj:
https://goo.gl/maps/6gJU4wMiJSy
wieś nie przechodzi w wieś...to zadupia i szczere pola, wsie mają po 1 km długości...
nie chodzi mi o drogę nr 20 (obok autostrady), bo to jest koszmar i Policja tej drogi pilnuje...

odcinek przed granicą węgierską to chyba tylko 2 wioski...w większości jazda 90-100 km/h...
pewnie, że mam czas, przecież to urlop, poświęcę te 15 minut...:)

nikogo nie namawiam, pokazuję alternatywę:)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.06.2018 08:26

Sol-Wagon napisał(a):[
ani tutaj:
https://goo.gl/maps/57wJRsE4q512
ani tutaj:
https://goo.gl/maps/6gJU4wMiJSy
wieś nie przechodzi w wieś...to zadupia i szczere pola, wsie mają po 1 km długości...
nie chodzi mi o drogę nr 20 (obok autostrady), bo to jest koszmar i Policja tej drogi pilnuje...

odcinek przed granicą węgierską to chyba tylko 2 wioski...w większości jazda 90-100 km/h...
pewnie, że mam czas, przecież to urlop, poświęcę te 15 minut...:)

nikogo nie namawiam, pokazuję alternatywę:)

Super :) Tego nie próbowałem, zawsze człowiek się czegoś nowego dowie :) Czemu tak skrzętnie ukrywałeś ? :mrgreen:
Może kiedyś przetestuję ale wątpię :) bo zawsze mi się śpieszy :papa:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 30.06.2018 08:32

po co miałbyś to testować?:)
to dla tych których słowacka autostrada nie interesuje:)
gdy w Chorwacji przed granicą BiH skończyła się autostrada (przechodząc w "szybkie" zakręty terenu niezabudowanego) to wreszcie odetchnąłem, myślałem że zasnę i zanudzę się...dla mnie przegięcie w żadną stronę nie jest dobre...;)
młodość ma swoje prawa, pośpiech jest wskazany:)
p.s. proszę Cię, nie znoszę sarkazmu:)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.06.2018 08:39

Sol-Wagon napisał(a):po co miałbyś to testować?:)
to dla tych których słowacka autostrada nie interesuje:)
gdy w Chorwacji przed granicą BiH skończyła się autostrada (przechodząc w "szybkie" zakręty terenu niezabudowanego) to wreszcie odetchnąłem, myślałem że zasnę i zanudzę się...dla mnie przegięcie w żadną stronę nie jest dobre...;)
młodość ma swoje prawa, pośpiech jest wskazany:)
p.s. proszę Cię, nie znoszę sarkazmu:)

To wcale nie był sarkzm, jestem pełen podziwu 8) . Sam się sobie dziwię, że wcześnej na to nie wpadłem tylko jeżdżę jak koń z klapkami :) Co do wieku trafiłeś jak kulą w płot i mój wiek wyjaśnia, dlaczego jeżdżę utartymi szlakami :hut:
bonovox75
Croentuzjasta
Re: Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 30.06.2018 11:27

Pääkäyttäjä napisał(a):
Czy wjeżdżając na A5 w Grosskrut jest wcześniej jakaś stacja benzynowa gdzie mogę kupić austriacką winietę?W zeszłym roku ,kiedy autostrada nie była jeszcze ukończona i jechało się dalej drogą nr 47 kupowałam chyba w m. Wilfersdorf.

Nie lepiej zaopaytrzyć się w winietę w Břeclaví, na całodobowej stacji MOL?

Nie radzę. Bracia Czesi mocno zdzierają na winietach austriackich. W tamtym roku szukałem w Breclav winiety i ceny były około 0,5x wyższe. Z tego względu proponuję zakup winiety w Austrii - np. na stacji Wienerstraße 91, 2193 Hobersdorf, Austria. Jedyny minus to to, że trzeba kilka km jechać wzdłuż autostrady, zanim się na nią wleci.
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 30.06.2018 11:28

Garo&Justa napisał(a):To wiem że cena taka sama. Pytałem czy cena na tej stacji jest 9E

Czesi "windują" ceny winiet austriackich. Coś 0,5x. Lepiej kupić w Austrii.
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 02.07.2018 11:07

bonovox75 napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):
Czy wjeżdżając na A5 w Grosskrut jest wcześniej jakaś stacja benzynowa gdzie mogę kupić austriacką winietę?W zeszłym roku ,kiedy autostrada nie była jeszcze ukończona i jechało się dalej drogą nr 47 kupowałam chyba w m. Wilfersdorf.

Nie lepiej zaopaytrzyć się w winietę w Břeclaví, na całodobowej stacji MOL?

Nie radzę. Bracia Czesi mocno zdzierają na winietach austriackich. W tamtym roku szukałem w Breclav winiety i ceny były około 0,5x wyższe. Z tego względu proponuję zakup winiety w Austrii - np. na stacji Wienerstraße 91, 2193 Hobersdorf, Austria. Jedyny minus to to, że trzeba kilka km jechać wzdłuż autostrady, zanim się na nią wleci.
Zawsze też na tej stacji kupowałem winietę,ale w tym roku spróbuję tu https://www.google.pl/maps/place/Lagerh ... 16.7224018 i wjadę na A5 wcześniejszym wjazdem. Piszą że czynne całą dobę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2018 11:59

bonovox75 napisał(a):Nie radzę. Bracia Czesi mocno zdzierają na winietach austriackich. W tamtym roku szukałem w Breclav winiety i ceny były około 0,5x wyższe.

Padło pytanie o to, gdzie można kupić a nie o cenę... To drugie zależy od stacji (bo nawet na markowych stacjach można się naciąć) i kursu euro - raz płaciłem 240 Kč, innym razem 260 ale nigdy połowę więcej. Znając kurs EUR/CZK (cca 26 CZK za 1 EUR) jak cena nie pozwoli mi przepłacić 5 Zł (1 EUR...), to jest dobrze. Widziałem też cenę 350 CZK (czyli właśnie połowę więcej...) za winietę 9 EUR i grzecznie podziękowałem. Dlatego zawsze pytam o cenę winiety a wcześniej sprawdzam orientacyjną na stronie ÚAMK.

Screenshot_20180702-125407.jpg
dariuszek75
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariuszek75 » 05.07.2018 07:30

Panowie bo dopiero się zabrałem za kupno winiet a wyjazd mam w poniedziałek 9.07 wieczorem. Rozumiem, iż węgierską kupię ematrica szybko a co ze słowacką jeśli nie chcę przepłacać? Jest szansa by z jakiejś strony doszła szybko? Czy np. na granicy kupię? Proszę o pomoc...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 154
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone