Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 21.06.2018 14:19

Pääkäyttäjä napisał(a):
corsarz napisał(a):Hejo, od ostatniego czasu kiedy jechałem od strony Mikulova do austri przedłużyli autostradę :mrgreen:
Wcześniej zawsze kupowałem winietę na stacji OMV w Hobersdorf...

Teraz googlam i pierwsza stacja to chyba BP
ale czynna dopiero od godz. 7:00

Która stacja przed wjazdem na A5 jest czynna wcześniej ?

Wcześniej masz budę "Route B7", czynną całą dobę.

Obrazek

Nie lepiej elektroniczną, już dostępna.

https://shop.asfinag.at/pl/

Przy okazji zapytam: czy wiadomo coś o winietach elektronicznych w Czechach i Słowieni?

P.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2018 15:24

W ČR nie wcześniej jak w 2020... Prace trwają bo to wymaga zmian w przepisach.
farow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) farow » 21.06.2018 19:10

Pääkäyttäjä napisał(a):
farow napisał(a):Ja jadę przez Czechy, Austrię i Słowenię. Na Czechy i Austrię kupuję na pierwszej/drugiej stacji za granicą polsko-czeską (w cenie chyba nominalnej i płacę kartą) a w Słowenii omijam płatne :) Raczej mało prawdopodobne żeby na stacjach zabrakło im winiet, czy może zdarzyło się już komuś tak?! ;)

Setnie mnie ubawiłeś - właśnie ludzie często skarżą się, że na EuroOil często nie ma winiet :mrgreen: Jest to jedyna znana mi taka stacja w okolicy, która ma z tym problem :roll:

Nie wiem, jakoś się jeszcze nie spotkałem z taką informacją...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2018 21:11

To przeszukaj ten wątek - słowem kluczem jest EuroOil. Jak wyklikasz sobie tę stację na Google Maps, to w opiniach pod nią też nie ma peanów.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 21.06.2018 22:38

farow napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):
farow napisał(a):Ja jadę przez Czechy, Austrię i Słowenię. Na Czechy i Austrię kupuję na pierwszej/drugiej stacji za granicą polsko-czeską (w cenie chyba nominalnej i płacę kartą) a w Słowenii omijam płatne :) Raczej mało prawdopodobne żeby na stacjach zabrakło im winiet, czy może zdarzyło się już komuś tak?! ;)

Setnie mnie ubawiłeś - właśnie ludzie często skarżą się, że na EuroOil często nie ma winiet :mrgreen: Jest to jedyna znana mi taka stacja w okolicy, która ma z tym problem :roll:

Nie wiem, jakoś się jeszcze nie spotkałem z taką informacją...

Kilka lat temu, gdy to był jeszcze Shell, zatrzymaliśmy tam się aby odpocząć. Tak się złożyło, że już mieliśmy naklejoną winietę. I mieliśmy szczęście, bo na drzwiach wisiała kartka, że winiety im wyszły.
Czyli nawet wtedy mieli problemy z dostępnością winiet, o czym też tutaj pisano, bo inni wcześniej już nie mogli tam się "owinietować".
Tomek30Lublin
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek30Lublin » 21.06.2018 22:43

Ja winiety kupuje W Barwinku w kiosku po prawej stronie przy samej granicy. W tamtym roku kupiłem na Słowację i Węgry.
A jak tam sie nie uda to w Słowacji na większej stacji benzynowej a węgietską winietę tuż za przejściem granicznym Słowacją - Węgry jest mały budynek w którym można kupić.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 22.06.2018 04:59

węgierską gdyby Ci się nie udało to kupisz na pierwszej stacji benzynowej MOL, po prawej stronie drogi...
p.s. omijaj te słowackie kawałeczki autostrad, "stracisz" 10 minut...
obiadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) obiadek » 27.06.2018 10:51

dids76 napisał(a):W Austrii też możesz kupić winietę elektroniczną https://shop.asfinag.at/

Korzystałeś z tego rozwiązania? Lub ktoś inny?
Kupując np. na teren Słowacji nie ma "możliwości odstąpienia od umowy" za to z shop.asfinag.at wynika że jeśli nie chce się czekać 18 aż się winieta uaktywni to lepiej zarejestrować się jaki przedsiębiorca. Ciekawe...
MKB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MKB » 27.06.2018 11:02

Pääkäyttäjä napisał(a):Problemem tej pierwszej stacji jest to, że jest... pierwsza i jedyna, gdzie można kupić winietę bez opuszczania autostrady, która to jest jeszcze bezpłatna. Następna jest już w Klimkowicach a tam już bez winiety nejde... sam mieszkam rzut beretem od granicy, mam roczną i mam wyjechane - winiety można kupic w innych miejscach, do których jest dogodny dojazd z D1 ale mało komu się to chce.

Mi się chce!
Pierwszy raz jedziemy przez Austrię i Czechy. Dotychczas winiety na SŁowację i Węgry kupowałam za jednym zamachem w punkcie sprzedaży na przejściu w Barwinku. Wyjeżdżam w piątek wiec nie ma czasu na zakupy przez internet.
Gdzie zatem konkretnie :) JADĄC NOCĄ kupię w rozsadnej cenie winietkę 10 dni czeską a gdzie 10 dni austriacką. Jak trzeba to zjadę z trasy.
Z góry bardzo bardzo dziękuję za pomoc!
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 27.06.2018 11:08

Myślicie, ze w Kralikach (CZ) na stacji benz. bez problemu kupi się czeska winietę miesięczna?
MKB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MKB » 27.06.2018 11:09

Pääkäyttäjä napisał(a):Może by tak w FAQ przykleić info dla wszystkich, gdzie awaryjnie szukać winiet po przekroczeniu granicy z Czechami? Pierwsza stacja nie zawsze je ma, następna jest daleko za początkiem płatnej autostrady (Benzina w Klimkovicích)?

O tak! i tak samo dla Austrii!
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 27.06.2018 11:16

Czy ktoś może wie, czy w Boboszowie na samej granicy po stronie czeskiej prowadzona jest sprzedaż czeskich winiet za złotówki?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 27.06.2018 11:18

sebu napisał(a):Witam .
Jadąc na CRO przez Nowy Sącz ,Piwniczna - Koszyce itd . Gdzie najlepiej kupić winietę ,najlepiej na Słowację i Węgry
Pewnie jest to na forum , ale wyjazd w niedziele i w ostatniej chwili zmiana trasy .

TRochę za póxno ale :) Ja teraz kupuję na Słowację w Preszowie przy ul. Preszowskiej kawałeczek za MC Donaldem (Lukoil), przy tej ulicy są ze 2 stacje benzynowe. Dotychczas kupowałem w Preszowie na pierwszej stacji po skręcie z nowo wybudowanego ronda na autostradę (ok. 800m od ronda) ale zdażyło się raz, że nie było możliwości kupna. Podejrzewam, że na każdej większej stacji można kupić.
Natomiast na Węgry zawsze kupuję na początku miejscowości Forro ( ok. 25km od granicy ze Słowacją) po zjeździe z niewielkiego wzniesienia. Można się dogadać po polsku. Dobre miejsce na kawę i toaletę :)

Polecam wszystkim jadącym przez N.Sacz jazdę nie przez Piwniczną, a przez Muszynkę :) Jeżdżę od lat wielokrotnie w ciągu roku z Nowego Sącza i wszyscy moi znajomi tak jeżdżą :) Jedzie się na Krynicę na Krzyżówce skręca się w lewo na Mochnaczkę/Tylicz

kmusial napisał(a):http://toll-charge.hu/files/document/document/165/W%C4%98GIERSKIE%20E-WINIETY%20INFORMATOR.pdf
Wkleiłem link do oficjalnej informacji o winietach na Węgrzech, z zapisu na dole trzeciej strony wynika że zakup winiety musi nastąpić do 60 minut od momentu kontroli przez kamery, czyli praktycznie jeśli ktoś nie kupi e-winiety na przejściu granicznym, to może to zrobić w ciągu godziny na stacji benzynowej.
krzysiek

Doczytałem jeszcze :
OKRES WAŻNOŚCI E-WINIETY
Uprawnienie tygodniowe: ważne od daty określonej przez kupującego oraz na kolejne 9 dni, czyli łącznie
na 10 kolejno po sobie następujących dni kalendarzowych, do godziny 24:00 dnia dziesiątego.
Uprawnienie miesięczne: ważne od dnia określonego przez kupującego do godziny 24:00 tego samego
dnia (o tym samym numerze) następnego miesiąca. Jeżeli w miesiącu następującym nie ma dnia o takim
numerze to do godziny 24:00 ostatniego dnia miesiąca.

i to jest bardzo cenne info :) Tego nie wiedziałem :papa:
Ostatnio edytowano 27.06.2018 12:02 przez bluesman, łącznie edytowano 9 razy
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 27.06.2018 11:20

slavko.v napisał(a):Myślicie, ze w Kralikach (CZ) na stacji benz. bez problemu kupi się czeska winietę miesięczna?

Tak. Czynne do 22-giej. stacja Benzina.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 27.06.2018 11:52

Sol-Wagon napisał(a):p.s. omijaj te słowackie kawałeczki autostrad, "stracisz" 10 minut...

Czyżby ? :mrgreen: Zależy jak sie do tego podejdzie :) jeżeli miły mi jest święty spokój, dobra prędkość przelotowa i brak kontaktu z Policją Słowacką, która pojawia się nader często na drodze obok autostrady to wolę te kilka złotych zapłacić i to czynię :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 151
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone