Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2014 17:26

Ja jechalem w niedziele, ale w druga strone, budki nie zauwazylem, bo sie nie przygladalem
Ale na pewno sa w Czechach stacje benzynowe przed granica, nie wiem, czy sprzedaja z niewielkim narzutem czy z bandyckim 8)

W kazdym razie po austriackiej stronie kupisz w Hollabrunn :D
PRZED wjazdem na ekspresowke
dawidt07
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawidt07 » 29.07.2014 09:01

Witam,

Gdzie dokładnie kupić winietę na Słowenię, po minięciu tunelu Karawanken?

Czy jest to ta stacja przy "Spodnji Plavž 24a, 4270 Jesenice, Słowenia" (nie moge dodać linka)?
edekstary
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) edekstary » 29.07.2014 09:52

Czeską kupowałem w Kraliky
Austriacką mijając Mikulov i granicę w jakimś sklepie typu Route 66 :D
A słoweńską na petrolu na granicy.
dawidt07
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawidt07 » 29.07.2014 09:54

edekstary napisał(a):A słoweńską na petrolu na granicy.

Na granicy, czyli jeszcze przed tunelem?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2014 09:56

dawidt07 napisał(a):Witam,

Gdzie dokładnie kupić winietę na Słowenię, po minięciu tunelu Karawanken?

Czy jest to ta stacja przy "Spodnji Plavž 24a, 4270 Jesenice, Słowenia" (nie moge dodać linka)?

Zaraz po wyjezdzie z tunelu :!:

Granica jest w srodku tunelu i tam sie nie zatrzymuj

A najlepiej kup winiete wczesniej, np. na stacji benzynowej w Bawarii. kup od razu austriacka i slowenska

Np. tu, mają na 100% wszystkie :!:
Zajazd Hochfelln, koło Bernhaupten, autostrada z Monachium do Salzburga, jeden ze sprzedawców mówi po polsku
https://www.google.pl/maps/place/Bernha ... b299d25870
Ostatnio edytowano 29.07.2014 13:16 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
dawidt07
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawidt07 » 29.07.2014 09:58

ok, dzięki
edekstary
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) edekstary » 29.07.2014 12:01

dawidt07 napisał(a):
edekstary napisał(a):A słoweńską na petrolu na granicy.

Na granicy, czyli jeszcze przed tunelem?

przekraczasz granicę austria-słowenia i potem jest po stronie słoweńskiej Petrol.
https://www.google.pl/maps/@46.685259,1 ... !2e0?hl=pl dokładnie tu :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2014 12:09

On się pytał o tunel Karawanken, nie o Sentilj :!: :!: :!:
edekstary
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) edekstary » 29.07.2014 12:22

Lednice napisał(a):On się pytał o tunel Karawanken, nie o Sentilj :!: :!: :!:

co ślepy nie doczyta to zmyśli :D
matti82
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) matti82 » 01.08.2014 13:26

redaktorm napisał(a):Jadę A1, w Czechach zjeżdżam po północy na pierwszą stację na ichniejszej autostradzie na Shellu a tu niespodzianka: Brak winiet napisane po Polsku i jeszcze w kilku innych językach :) no to wsiadamy w auto i na ostatnim zjeździe przed znakiem że autostrada płatna trzeba było zjechać do Ostrovy i tam poszukać stacji z winietami.

Na pewno jest bezpłatna do tego miejsca?

Wg tej strony silnice.info cała D1 jest płatna (od granicy).
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.08.2014 13:35

matti82 napisał(a):
redaktorm napisał(a):Jadę A1, w Czechach zjeżdżam po północy na pierwszą stację na ichniejszej autostradzie na Shellu a tu niespodzianka: Brak winiet napisane po Polsku i jeszcze w kilku innych językach :) no to wsiadamy w auto i na ostatnim zjeździe przed znakiem że autostrada płatna trzeba było zjechać do Ostrovy i tam poszukać stacji z winietami.

Na pewno jest bezpłatna do tego miejsca?

Wg tej strony silnice.info cała D1 jest płatna (od granicy).

Czeska D1 jest bezpłatna od granicy do zjazdu Ostrava - Rudna!!!!
http://www.ceskedalnice.cz/pro-ridice/d ... amky#useky
matti82
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) matti82 » 02.08.2014 08:51

Zauważ, że ta grafika pochodzi z 1.1.2013. Ja na stronie silnice.info (w menu po lewej wybiera się "Zpoplatněné úseky" a potem PNG lub PDF w wypranym języku) znalazłem taką z 1.1.2014 i nie ma już oznaczonego tego kawałka jako "bez poplatku". Nie mogę umieszczać linków (jakiś absurd...), więc Ci nie pokażę, ale istnieje nowsza mapka niż ta Twoja.. Stąd chciałem się upewnić co mówią znaki.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.08.2014 09:08

matti82 napisał(a):Zauważ, że ta grafika pochodzi z 1.1.2013. Ja na stronie silnice.info (w menu po lewej wybiera się "Zpoplatněné úseky" a potem PNG lub PDF w wypranym języku) znalazłem taką z 1.1.2014 i nie ma już oznaczonego tego kawałka jako "bez poplatku". Nie mogę umieszczać linków (jakiś absurd...), więc Ci nie pokażę, ale istnieje nowsza mapka niż ta Twoja.. Stąd chciałem się upewnić co mówią znaki.

http://www.silnice.info/zpoplatnene_useky.php
ciekawe: w linku do PDF "Myto" jest pokazany ten odcinek jako płatny, natomiast w linku do PDF "Dalnicni kupony" jest pokazany jako 'bez poplatku'
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.08.2014 09:15

Na linku który podałem, pod mapką, jest coś takiego:
"Dle vyhlášky Ministerstva dopravy platné od 1. 1. 2014" Czyli wg. mnie są to płatne odcinki obowiązujące w 2014roku :wink:
Na Twojej stronie też sprawdzałem, nie odpalaj mapki "Mýto" - bo według mnie myto jest dla pojazdów pow.3,5t (są tam drogi "zwykłe" np droga 52 od Pohorelic do Mikulova, która na 100% płatna nie jest). Odpał sobie drugą mapkę "Dálniční kupóny" i tam już jest jak w moim linku :oczko_usmiech:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.08.2014 09:17

te kiero napisał(a):http://www.silnice.info/zpoplatnene_useky.php
ciekawe: w linku do PDF "Myto" jest pokazany ten odcinek jako płatny, natomiast w linku do PDF "Dalnicni kupony" jest pokazany jako 'bez poplatku'

kiero "Myto" to raczej mapka dla pojazdów pow 3,5t. Tutaj też jest podobna :oczko_usmiech:
http://www.ceskedalnice.cz/pro-ridice/elektronicke-myto
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone