Bratwojciech napisał(a):Wyrocznia napisał(a):Mam pytanie:
wybieram się do Chorwacji już po raz szósty, ale po raz pierwszy swoim samochodem.
Jestem z okolic Bielska - Białej, Wadowic, więc będę przekraczać granicę w Cieszynie, bo tam mam najbliżej.
Czy mogę jeszcze zakupić winietę czeską (a może i austriacką) na przejściu w Boguszowicach czy lepiej np. zamówić przez internet?
Wyjazd planuję w niedzielę o poranku.
Do centrum Cieszyna nie chcę wjeżdżać, a na A1 to w ogóle mi się nie opłaca.
Ostatni raz byłam na tym przejściu w 2013 i wtedy jeszcze można było je tam zakupić, ale teraz podobno się pozmieniało i nie wiem...
Przed granicą na stacji benzynowej,no ale niestety drożej. Po wjeździe do Czech, na pierwszym rondzie w lewo jest stacja benzynowa chyba Slovnaft. Chociaż skoro jesteś z okolic Wadowic, to czy nie prościej przekroczyć granicę w Zwardoniu.
Dzięki za podpowiedź. Tak, przed granicą jest stacja Arge, a jeszcze wcześniej - BP. Ja mieszkam w połowie drogi między Wadowicami a Bielskiem - Białą, do Zwardonia mam dalej niż do Cieszyna (70 km - Zwardoń i 50 km - Cieszyn); muszę jechać przez Żywiec drogą nr 948, a ona jest dużo słabsza niż szybka S 52. Ode mnie do Czech się śmiga, a na Słowację się wlecze (mimo tego, że już jest piękna droga z Żywca do Zwardonia). Najbliżej mam do Korbielowa, ale czasowo ten wariant by mnie bardziej obciążył
Poza tym mam lepsze doświadczenia z czeską niż ze słowacką policją, więc zdecydowanie wolę jechać przez Czechy.