te kiero napisał(a):Dyskutowaliśmy w kwestii zakupu winiety na ten odcinek w innym miejscu. Podałem tam przykład wjazdu do Słoweni od Karawanken... Jeśli Ktoś czuje się niepewnie może zawsze zakupić winietę wcześniej i mieć święty spokój. Inni wybiorą wskazane przez tamtejszych zarządców dróg punkty, tuż po przekroczeniu granicy.
Taj jak w PL może zdarzyć się wszędzie przedstawiciel władzy, który przy ewent. kontroli po swojemu zinterpretuje odkąd należy posiadać winietę.
Napiszę to jeszcze raz - szukałem maila od DARS ale go nie mam. Pani napisała mi, że winieta obowiązuje na autostradach i ekspresówkach ale ze względu na to, że nie zawsze winiety są dostępne w punktach przy granicy w krajach sąsiadujących, normalne jest że kupujesz winietę na pierwszej stacji z brzegu.
Dwa - nigdy, ale to nigdy nie zdarzyło się mi na wjeździe spotkać kontrolera DARS, za to na wyjeździe czy bramkach gdzieś w połowie trasy - zawsze. Jadąc nad Bled nie kupiłem winiety a w drodze powrotnej jechałem przez Javornik i Jesenice i na bramkach Hrušica zhaltował mnie typek z DARS pytając, dlaczego nie mam winiety. Pokazałem mu fakturkę za pobyt nad Bledem i rzeczowo powiedziałem, którędy jechałem i że zamiast boczną drogą dojechać pod sam tunel, wjechałem na węzeł Jesenice. On podziękował i wio w drogę. To samo mialem w drodze z Zagrzebia - na punkcie poboru opłat w Šentilj podbiega typek z lizakiem, nakazuje się zatrzymać, sprawdza czy mam winietę, uśmiecha się i puszcza dalej.
Także nie przesadzałbym z tym panikowaniem, że nie ma się winiety zaraz po przekroczeniu granicy bo na wjeździe nikt tego nie sprawdza - ale w trasie już tak, można naciąć się na bramki, na których są ludzie DARS lub inne wyrywkowe kontrole.