Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.07.2014 12:31

Miły1 napisał(a):
aaddaamm1 napisał(a):Na powszechnie znanym Shell'u w Bohuminie gdzie oczywiście bez problemu ( i wielogodzinnych kolejek ) kupujemy czeskie winiety, możemy też kupić winiety austryjackie po 248 koron. Mnie w przeliczeniu wyszło to 9 EUR a więc raptem 0,5 EUR więcej niż w Austrii. Jak dla mnie taka prowizja jest ok.

Liczę się z tym, że pewnie pojawią się znowu złośliwe komentarze, ale w dniu wczorajszym kolega jadący do Italii na powszechnie znanym Shellu w Bohuminie nie kupił winiet na Czechy bo ich nie było. Wrócił do Polski i kupił je gdzieś w Świerklanach.

A nie łatwiej mu było wjechać np do Ostravy lub wrócić do Bohumina? Dużo bliżej jak do Świerklan, a mając navi na pewno przez POI by coś znalazł.
Stację w Bohuminie gdzie można kupić winiety pokazywałem już tutaj kilka razy, jest zaraz za zjazdem na Bohumin http://goo.gl/maps/dGg1a Niestety jest otwarta od 5 do 22.

Tutaj mapka stacji benzynowych w Ostravie, jeśli by nie było winiet na Shellu w Bohuminie, może się komuś przydać:
http://goo.gl/maps/AxicT
Pamiętajcie że bez winiety można jechać do zjazdu "Ostrava Rudna" czyli do zjazdu na drogę 11.
Tam gdzie strzałka http://goo.gl/maps/BiX71
heczek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) heczek » 16.07.2014 12:33

Witam,
Mój pierwszy post na forum :)

Winiete na Austrie kupiłem na tolltickets.com. Zakup i płatność 7 lipca. Następnego dnia otrzymałem na email potwierdzenie wysyłki listu poleconego z Niemiec. W piątek 11 lipca winieta była już u mnie. Koszt: standardowa cena winiety 8,5euro + 2,1euro za przesyłke.

Porada dla jadących przez Czechy, i wjeżdżających przez przejście Cieszyn Boguszowice (droga S1 Cieszyn - Bielsko), winiety można kupić na stacji paliw widocznej z wiaduktu. Po przekroczeniu granicy wjeżdżamy na wiadukt, patrząc w lewo widać w odległości może 800m stacje paliw. Na pierwszym rondzie jedziemy w lewo, po chwili dojeżdżamy do ul. Karvinska. W tym momencie, na skrzyżowaniu kierujemy się w prawo i po chwili mamy stacje.

Pozdrawiam
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 16.07.2014 12:47

To do Kolegi Miłego
No taki przypadek :)
Akurat przydarzyło mu się to w momencie, kiedy trzeba bronić i wspierać Twoje tezy :) .
Nie chciałem być złośliwy. Jeżeli tak to odebrałeś, to przepraszam :) . Sam pewnie bym podobnie napisał będąc nieco przypartym do muru :wink: . Szkoda, że kolega jechał aż do Świerklan. Mógł kupić na stacji w Bohuminie. Wystarczy zjechać kilkaset metrów do miasta. Kupowałem tam parę razy zanim wprowadzono ten darmowy odcinek.

Tak myślałem: nieco się z odpowiedzią spóźniłem :)
Ale nie będę już nic zmieniał
ciapus4
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ciapus4 » 16.07.2014 13:01

A, czy zaraz za granica polsko-czeską winietę austryjacka zapłacę w koronach, jak tak to ile kosztuje czeska jak i austryjacką jadę do cro na 12 dni.
heczek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) heczek » 16.07.2014 13:22

@ciapus4: Płatność w koronach.

W złotówkach można kupić na przejściu w C-n Boguszowice w nast. cenach: CZ - 60 zł, AU - 45zł. Z tym, że trzeba kupować w budce zaraz za terminalem (10m) przed terminalem często mają drożej.
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 16.07.2014 13:24

Czy przekraczając granicę polsko-czeską w Boboszowie, kupować winietę na najbliższych stacjach czy dopiero przed Olomuncem?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.07.2014 13:26

ciapus4 napisał(a):A, czy zaraz za granica polsko-czeską winietę austryjacka zapłacę w koronach, jak tak to ile kosztuje czeska jak i austryjacką jadę do cro na 12 dni.

A wystarczyło tylko sprawdzić poprzednią stronę :oczko_usmiech:
aaddaamm1 napisał(a):Info dla jadących A1 , którzy nie lubią kupować i przepłacać PZMOT-owi i w budce pod Wanatami.

Na powszechnie znanym Shell'u w Bohuminie gdzie oczywiście bez problemu ( i wielogodzinnych kolejek ) kupujemy czeskie winiety, możemy też kupić winiety austryjackie po 248 koron. Mnie w przeliczeniu wyszło to 9 EUR a więc raptem 0,5 EUR więcej niż w Austrii. Jak dla mnie taka prowizja jest ok.
Miły1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miły1 » 16.07.2014 14:20

witia napisał(a):Sam pewnie bym podobnie napisał będąc nieco przypartym do muru :wink: . Szkoda, że kolega jechał aż do Świerklan. Mógł kupić na stacji w Bohuminie. Wystarczy zjechać kilkaset metrów do miasta. Kupowałem tam parę razy zanim wprowadzono ten darmowy odcinek

Nie wiem dlaczego uważasz, że jestem przyparty do muru. Nawet nie pomyślałem o tym w taki sposób. Wiem, że u nas społeczeństwo mało ufne, zaraz szuka podtekstów i ukrytej prawdy więc wcale mnie nie dziwią złośliwe komentarze.
No cóż rozmawiałem dzisiaj z kolegą i sam mi powiedział, ze na stacji był straszny "kociokwit", bo nie było winiet czeskich i niektórzy ludzie nie wiedzieli co robić i gdzie jechać. On akurat zimą kupował winiety w Świerklanach jak jeszcze był objazd mostu więc tam pojechał szukać. Wot i wsio.

PS Pewnie gdyby czytał forum pojechałby do Bohumina.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 16.07.2014 14:36

OK :)
Peace :)
Ja, tak naprawdę, nie mam złych intencji :) . I nie będę się już czepiał :) .
Miałem trochę zły humor od kilku dni. Okazało się, że od piątku troszkę zalewam sasiadkę z dołu. A wczoraj wieczorem to już była prawie powódź (lało jej się z oprawek w suficie podwieszanym). Moja łazienka zrobiona za dużą kasę na początku grudnia. Hydraulik, który robił instalację, od soboty na urlopie... Zanosiło się na kucie, zrywanie itp. A ja w sobotę wyjazd na wesele do Łodzi, a w poniedziałek na 2 tygodnie do Chorwacji. Synowi (zostaje w domu) nie mogłem tak tego zostawić... Noc prawie nie przespana. Od rana w stresie. Poszukiwania fachowca. Okazało się, że to tylko pęknięcie silikonu przy brodziku :) . Jutro będzie już OK.
Kamień z serca :)
Sorry za OT - to mi się naprawdę rzadko zdarza.
Musiałem się z kimś podzielić moją radością :)

PS. błędy ortograficzne zdarzają mi się jeszcze rzadziej (już poprawiłem :) )
Ostatnio edytowano 16.07.2014 15:05 przez witia, łącznie edytowano 1 raz
Miły1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miły1 » 16.07.2014 14:43

Cieszę się razem z Tobą :D :papa:
miikew
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) miikew » 17.07.2014 09:53

witam
a na tej stronie są jakieś prepaidy na chorwacje

hac.hr/toll-rates/pricelist/zagreb-split-dubrovnik-337

jade na korcule, ile bedą kosztować bramki ? 214kn ? dobrze patrze ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2014 10:00

HubertBiad napisał(a):Czy przekraczając granicę polsko-czeską w Boboszowie, kupować winietę na najbliższych stacjach czy dopiero przed Olomuncem?

Co roku kupuje winietkę na Czechy na stacji w Králíky przed rondem, pierwsza miejscowość za granicą :wink:

https://www.google.pl/maps/@50.082094,1 ... kUDv2g!2e0
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 20.07.2014 13:56

czy w Chyżnem można kupić winietę Węgierską? a jak nie to gdzie w trasie można kupić?
ja zawsze kupuję w PZM ale kolega jedzie i się pyta...
redaktorm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) redaktorm » 20.07.2014 14:05

w temacie opłat za autostrady i kupna winiet na trasie to ja miałem w miniony poniedziałek 14 lipca w Czechach "sympatyczną" niespodziankę. Jadę A1, w Czechach zjeżdżam po północy na pierwszą stację na ichniejszej autostradzie na Shellu a tu niespodzianka: Brak winiet napisane po Polsku i jeszcze w kilku innych językach :) no to wsiadamy w auto i na ostatnim zjeździe przed znakiem że autostrada płatna trzeba było zjechać do Ostrovy i tam poszukać stacji z winietami. Na szczęście jest niedaleko więc dodatkowe kilometry nie były długie. Niestety taką ewentualność też trzeba wziąć pod uwagę. Później to już bez kłopotów aż na PAG gdzie właśnie spędzam siódmy dzień.
endi1975
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) endi1975 » 21.07.2014 17:12

Czy ktoś ostatnio jechał przez Znojmo??? czy obecnie można kupić winietę na Austrię w takiej budce drewnianej za ostatnią stacją benzynową w Czechach (po lewej stronie)??? jak jechałem w 2012 roku to tam kupowałem bez prowizji za euro!!!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone