danny napisał(a):Właśnie zakupiłem winiety.
Słowacką tutaj: eznamka.sk
Węgierską tutaj: ematrica.nemzetiutdij.hu
Teraz wystarczy że je wydrukuję i wezmę ze sobą w drogę ? To wszystko ?
oldGIZMO napisał(a):a po wydrukowaniu trza rok trzymać .... chyba, że zapiszesz na kompie...
Janusz Bajcer napisał(a):danny napisał(a):Właśnie zakupiłem winiety.
Tak, to wszystko.
Skąd te informacje?Janusz Bajcer napisał(a):oldGIZMO napisał(a):a po wydrukowaniu trza rok trzymać .... chyba, że zapiszesz na kompie...
Lub dwa lata - więc dobrze zapisać na 2 nośnikach
gusia-s napisał(a):Skąd te informacje?Janusz Bajcer napisał(a):oldGIZMO napisał(a):a po wydrukowaniu trza rok trzymać .... chyba, że zapiszesz na kompie...
Patrząc od strony księgowej to dokument finansowy i okres przechowywania dla przedsiębiorcy wynosi znacznie więcej - faktury należy przechowywać do czasu upływu okresu przedawnienia zobowiązania podatkowego a to jest najczęściej 5 lat, są wyjątki.
Nie dotyczy to osób fizycznych.
gusia-s napisał(a):System e-wieniet nie spełniałby swojej roli gdyby nakazywał posiadanie wydruku w czasie jazdy. Kto wozi drukarkę w aucie? E-wienietę można zakupić w czasie jazdy przez aplikacje mobilną ze smartfona ... jak wtedy wydrukować? To nielogiczne.
Nigdzie nie znalazłam obowiązku posiadania wydruku potwierdzenia zakupu, które spełnia rolę faktury.
gusia-s napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):danny napisał(a):Właśnie zakupiłem winiety.
Tak, to wszystko.
To jest dokument elektroniczny i nie wymaga wydruku. Rejestracja samochodu, na który została wykupiona winieta wchodzi do ewidencji i tyle.
Pääkäyttäjä napisał(a):gusia-s napisał(a):Skąd te informacje?Janusz Bajcer napisał(a):oldGIZMO napisał(a):a po wydrukowaniu trza rok trzymać .... chyba, że zapiszesz na kompie...
Patrząc od strony księgowej to dokument finansowy i okres przechowywania dla przedsiębiorcy wynosi znacznie więcej - faktury należy przechowywać do czasu upływu okresu przedawnienia zobowiązania podatkowego a to jest najczęściej 5 lat, są wyjątki.
Nie dotyczy to osób fizycznych.
Ekhm, w broszurce informacyjnej można przeczytać, że:
Janusz Bajcer napisał(a):gusia-s napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):danny napisał(a):Właśnie zakupiłem winiety.
Tak, to wszystko.
To jest dokument elektroniczny i nie wymaga wydruku. Rejestracja samochodu, na który została wykupiona winieta wchodzi do ewidencji i tyle.
12 sierpnia na "starej" granicy słowacko - węgierskiej przy zjeździe z R-4 policja słowacka zatrzymywała na chwilę samochody z prośbą o okazanie potwierdzenia zakupu e-winiety.
Pääkäyttäjä napisał(a):Potwierdzenie masz w mailu lub możesz sobie fakturę wydrukować.
Wszystko jest w ulotkach informacyjnych oraz w samym portalu.
Pääkäyttäjä napisał(a):Potwierdzenie masz w mailu lub możesz sobie fakturę wydrukować.
Wszystko jest w ulotkach informacyjnych oraz w samym portalu.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi