Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2017 10:40

saat napisał(a):ja kupuje na BP przed granica po polskiej stronie

Statystycznie, 9 na 10 Polaków, nie lubi przepłacać.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.08.2017 10:42

Pääkäyttäjä napisał(a):
saat napisał(a):ja kupuje na BP przed granica po polskiej stronie

Statystycznie, 9 na 10 Polaków, nie lubi przepłacać.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Siedząc ładnych kilka lat na tym forum nie wierze w tą statystykę :oczko_usmiech: :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2017 10:46

dids76 napisał(a):Siedząc ładnych kilka lat na tym forum nie wierze w tą statystykę :oczko_usmiech: :mrgreen:

Tak właściwie... wakacje są, co się będziemy ograniczać :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
saat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) saat » 05.08.2017 11:04

ile przeplacisz ? ja tam tankuje za pln do pelna jem obiadek w tej restauracji, pije kawe naklejam winete i do przodu
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2017 11:13

saat napisał(a):ile przeplacisz ? ja tam tankuje za pln do pelna jem obiadek w tej restauracji, pije kawe naklejam winete i do przodu

Cena z BP

DSC_1118.jpg

gdzie normalnie dziesięciodniowa winieta na Czechy kosztuje cca 50 PLN a asutriacka jakieś 41...
saat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) saat » 05.08.2017 11:21

na austrie kupuje zawsze na przejsciu CZ-A , moze jak ktos liczy kase i woli stac w kolejce to oka , ale ja smigam z polnocy polski i kazde pol godziny sie liczy :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2017 16:32

saat napisał(a):na austrie kupuje zawsze na przejsciu CZ-A , moze jak ktos liczy kase i woli stac w kolejce to oka , ale ja smigam z polnocy polski i kazde pol godziny sie liczy :)

Myślę (przekonany na 100% nie jestem), że na BP w Mszanie stałbyś dłużej, niż w Antošovicach na EuroOil.
Dziś na EuroOil ok 12.00 było kilkanaście aut, ludzie w kasach powiniety. Mszana ma przewagę w postaci baru, którego na EuroOil nie ma.
dr.dominik
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dr.dominik » 06.08.2017 14:20

Sprzedam winiety na Czechy i Austrię
Czechy miesięczna od 06.08.2017
Austria 10 dni od 07.08.2017

Cena 70 zł
Ostatnio edytowano 28.03.2019 15:11 przez dr.dominik, łącznie edytowano 1 raz
zag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 06.08.2017 18:33

Kochani jak tylko możecie kupujcie winiety via internet, widząc długość kolejki na przejściu Słowacja - Węgry za Bratysława i mając świadomość posiadania jej_bezcenne.
Na stacje benzynową, nie opodal granicy nawet nie można było wjechać.
Hej "Misiaczki".
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 07.08.2017 13:38

Zawsze kupuje winiety zaraz po przejechaniu granicy. Pierwszy raz spotkała mnie dość dziwna przygoda. Zaraz za granicą Austryjacko-Słoweńska poszłam do takiego markeciku, kupić winietę słowieńską, miesięczną. Koszt 30 euro, dałam banknot 50 Euro, pani przy kasie wyjęła winietę i zaczęła mi z uśmiechem tłumaczyć jak ją nakleić. Ja w sumie wiedziałam jak, ale wdałam się w rozmowę z uprzejmości. Trwało to jakąś chwile, aż podeszli następni kupujący (akurat moi przyjaciele z którzy jechali z nami drugim samochodem) też kupowali winietę. No i Pani zajęła się już nimi, wyciągnęła dla nich winietę i z nimi gada. W czym jest myk ? Otóż, owa pani nie wydała mi reszty ( 20 Euro). Zorientowałam się i mówię do niej, że nie wydała mi reszty. Wyglądała na zaskoczoną i że nie wie o co chodzi, ale jak odsłoniła niezamkniętą kasę to widać było mój banknot 50 Euro wstawiony na sztorc i wydała mi resztę. Moi przyjaciele od razu z podziwem : "Czujna jesteś, czujna jesteś !" Tak, byłam czujna i nie straciłam 20 Euro. Myślicie , że ta akcja to przypadek, czy też precyzyjna inscenizacja jednego aktora, a raczej aktorki ?
giffki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) giffki » 07.08.2017 13:41

Cześć,
ja byłem w tym roku pierwszy raz w Chorwacji, i bardzo sobie chwalę kupienie winiet w Polsce - w PZMOT. Nie wiem ile przepłaciłem, ale możliwość ciągłej jazdy i zatrzymania gdzie chce, a nie aby kupić winietę, uważam za bezcenną. Nakleiłem w Polsce, i jazda :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.08.2017 13:48

Czeska jak zwykle na pierwszej ich stacji - zero kolejki
Austriacka jak zwykle na granicy CZ-A - czas oczekiwania z 3 minuty

Na powrocie SLO kupujemy zaraz po przekroczeniu granicy w niewielkim, białym pawilonie, płatność tylko gotówkowa - zero kolejki. Kiedys bralismy na pierwszej stacji benzynowej kilka km dalej. A kupujemy na granicy na stacji benzynowej - zero kolejki

Niby czas stracony ale akurat połączone z sikaniem więc żadna strata

Jakoś nie mam w planie dorabiać PZMot ani innego pośrednika w stylu BP Mszana :)
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 07.08.2017 13:56

Zwykle się przepłaca kupując winietę , gdzieś indziej niż w kraju na który winieta obowiązuje.
Ja kupuje zawsze na granicy winiety i nie jest to dla mnie problem. Rozumiem jednak że niektórzy wola już mieć wszystko wcześniej nawet przepłacając i wtedy czują się komfortowo. Kupowanie winiet na granicy niby jest proste, ale mogę zrozumieć, że są ludzie którzy chcą tego uniknąć.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 07.08.2017 14:01

giffki napisał(a):Cześć,
ja byłem w tym roku pierwszy raz w Chorwacji, i bardzo sobie chwalę kupienie winiet w Polsce - w PZMOT. Nie wiem ile przepłaciłem, ale możliwość ciągłej jazdy i zatrzymania gdzie chce, a nie aby kupić winietę, uważam za bezcenną. Nakleiłem w Polsce, i jazda :)

Nie piszesz jakie winietki i ile ich kupowałeś. ale straciłeś zapewne kilkadziesiąt zł. Niby nie dużo, ale można je zamówić przez internet płacąc tylko coś ponad dwa euro więcej za przesyłkę :oczko_usmiech: :mrgreen:
giffki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) giffki » 07.08.2017 14:14

patrząc na BP to nawet oszczędziłem :)
Czechy, Austria, Słowenia - standard.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 121
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone