Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Agee79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agee79 » 14.07.2014 13:07

a czy może ktoś podpowiedzieć gdzie najlepiej kupić winietę na Czechy jadąc od Niemiec ze strony Dresdna w kierunku Pragi? :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.07.2014 13:11

Agee79 napisał(a):a czy może ktoś podpowiedzieć gdzie najlepiej kupić winietę na Czechy jadąc od Niemiec ze strony Dresdna w kierunku Pragi? :)

Na pierwszej lepszej stacji paliw :P
np tu
https://www.google.pl/maps/place/CZE+E5 ... ab366d2b59
Agee79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agee79 » 14.07.2014 13:17

liczyłam na bardziej konkretną odpowiedź ale dzięki mimo wszystko :)

ed. o dzięki za skonkretyzowanie :)
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 14.07.2014 15:16

Agee79 napisał(a):liczyłam na bardziej konkretną odpowiedź ale dzięki mimo wszystko :)

Po co precyzować , wystarczy zajechać na stację zapytac się o winiety i problem z głowy.
Ale zawsze można pojechać ma Monachium :mrgreen: i nie trza kupować winiety na CZ.
Miły1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miły1 » 14.07.2014 17:24

Witam. Ja jednak polecam, aby bez nerwów, stresu i stania w godzinnej kolejce zaopatrzyć się w winiety jeszcze w Polsce. Jadący z północy Polski popularną "gierkówką" mogą to zrobić kilka km za Częstochową w miejscowości Wanaty. Budka stoi przy samej trasie przy znaku kierującym na Kamienicę Polską. Można kupić tam winiety na Czechy, Austrię, Słowację i Słowenię. Ja jadąc w II połowie czerwca na RAB właśnie tam kupiłem wszystkie potrzebne winiety i kamizelki dla dzieciaków bo miałem tylko 2.

PS Czy to prawda, że w Czechach kamizeli muszą posiadać wszyscy pasażerowie samochodu?
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 14.07.2014 18:27

Jadę 14 raz i nigdy nie widziałem godzinnej kolejki po winiety :) .
To jakaś totalna bzdura. Od 2008 wyjeżdżam w poniedziałki i w ogóle nie doświadczam żadnych kolejek :) . Wcześniej jednak wyjeżdżałem w piątki i w soboty i również nie pamiętam godzinnych kolejek po winiety. Rozumiem, że minęło parę lat. Jestem w stanie wyobrazić sobie maksymalnie kilkanaście osób w kolejce (i pewnie w weekendy czasami tak bywa), ale ile trwa zakup winiety?
Kto ma ochotę kupować wszystkie winiety w budce pod Częstochową, proszę bardzo. Lecz chyba bez sensu jest tłumaczenie tego chęcią uniknięcia godzinnych kolejek :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.07.2014 18:52

witia napisał(a): Jestem w stanie wyobrazić sobie maksymalnie kilkanaście osób w kolejce (i pewnie w weekendy czasami tak bywa), ale ile trwa zakup winiety?
Kto ma ochotę kupować wszystkie winiety w budce pod Częstochową, proszę bardzo. Lecz chyba bez sensu jest tłumaczenie tego chęcią uniknięcia godzinnych kolejek :)

Kolejka na Shellu przy D1 powinna być do zjazdu na Bohumin :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Miły1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miły1 » 14.07.2014 20:56

@witia
widocznie miałem pecha, może trafiłem na zmianę zmiany :D . Ale tak niestety było i nie jest to bzdurą.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.07.2014 20:58

Miły1 napisał(a):PS Czy to prawda, że w Czechach kamizeli muszą posiadać wszyscy pasażerowie samochodu?

W przepisach jest mowa o jednej.

Ja zawsze wożę (i woziłem) komplet. Wiele nie kosztuje, a może być pomocny. :wink:
Agee79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agee79 » 15.07.2014 07:24

kodens79 napisał(a):
Agee79 napisał(a):liczyłam na bardziej konkretną odpowiedź ale dzięki mimo wszystko :)

Po co precyzować , wystarczy zajechać na stację zapytac się o winiety i problem z głowy.
Ale zawsze można pojechać ma Monachium :mrgreen: i nie trza kupować winiety na CZ.

trzeba, jeżeli chcę się zatrzymać po drodze w Pradze :lol: :papa:
aaddaamm1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aaddaamm1 » 15.07.2014 12:02

Info dla jadących A1 , którzy nie lubią kupować i przepłacać PZMOT-owi i w budce pod Wanatami.

Na powszechnie znanym Shell'u w Bohuminie gdzie oczywiście bez problemu ( i wielogodzinnych kolejek ) kupujemy czeskie winiety, możemy też kupić winiety austryjackie po 248 koron. Mnie w przeliczeniu wyszło to 9 EUR a więc raptem 0,5 EUR więcej niż w Austrii. Jak dla mnie taka prowizja jest ok.
sławek78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sławek78 » 15.07.2014 12:30

Witajcie
Wiem że to już pewnie było ale tak dla przypomnienia dla wszystkich.
Czeską winietę kupowałem na tej stacji na wiosnę, w skrócie -- wpisujemy numer rejestracyjny na części którą przyklejamy do szyby (prawy dolny róg) i na drugiej mniejszej którą zostawiamy.

A jak wygląda sytuacja w przypadku winiety austriackiej kupując na tej stacji w Bohuminie ?
O co zapytać ? PO polsku - po angielsku ?
Jak się wypełnia?

Mirosław
kazow
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazow » 15.07.2014 12:40

w austriackiej najwazniejsze to data od ktorej chcesz waznosci, sprzedawca dzirukuje przy Tobie

jak chcesz jedna to nie ma zadnego problemu, mowisz ze na 10 dni i on sam juz zdziurkuje, jak kupujesz na powort to podajesz od jakiej daty ma byc wazna
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.07.2014 19:29

sławek78 napisał(a):A jak wygląda sytuacja w przypadku winiety austriackiej kupując na tej stacji w Bohuminie ?
O co zapytać ? PO polsku - po angielsku ?
Jak się wypełnia?

Mirosław

Jak w Bohuminie powiesz po Polsku to na 99% Cię zrozumieją :oczko_usmiech: :mrgreen:
Miły1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miły1 » 16.07.2014 11:40

aaddaamm1 napisał(a):Na powszechnie znanym Shell'u w Bohuminie gdzie oczywiście bez problemu ( i wielogodzinnych kolejek ) kupujemy czeskie winiety, możemy też kupić winiety austryjackie po 248 koron. Mnie w przeliczeniu wyszło to 9 EUR a więc raptem 0,5 EUR więcej niż w Austrii. Jak dla mnie taka prowizja jest ok.

Liczę się z tym, że pewnie pojawią się znowu złośliwe komentarze, ale w dniu wczorajszym kolega jadący do Italii na powszechnie znanym Shellu w Bohuminie nie kupił winiet na Czechy bo ich nie było. Wrócił do Polski i kupił je gdzieś w Świerklanach.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone