Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
genofcb
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) genofcb » 28.07.2017 07:37

Witam ,mam pytanko zawsze jeździłem przez Mikulov i zaraz za nim kupowałem winietkę na Austrię ,tym razem Google kieruje cały czas przez Brzecław .
Gdzie za Brzecław można kupić winietkę ,czy ta stacja OMV jest jedyna przed wjazdem na autostradę i tam się kupuję .Czy ta droga jest lepsza niż przez Mikulov ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.07.2017 07:53

genofcb napisał(a):Witam ,mam pytanko zawsze jeździłem przez Mikulov i zaraz za nim kupowałem winietkę na Austrię ,tym razem Google kieruje cały czas przez Brzecław .
Gdzie za Brzecław można kupić winietkę ,czy ta stacja OMV jest jedyna przed wjazdem na autostradę i tam się kupuję .Czy ta droga jest lepsza niż przez Mikulov ?

Tak, winietę spokojnie możesz kupić na stacji OMV.
Według mnie droga przez Breclav jest lepsza. Największy minus to konieczność przejechania przez sam Breclav, czyli kilka świateł i ronda ale nie stanowi to większego problemu. Po stronie Austriackiej tylko kilka niewielkich wiosek i sporo trasy poza terenem zabudowanym. No i omija się wiecznie korkujący Poysdorf :oczko_usmiech:
Droga z Breclav do granicy ma ograniczenie do 3,5t wiec odpadają ciężarówki.
Część forumowiczów narzeka na jakość autostrady pomiędzy Brnem a Breclavem (płyty), mnie to jakoś szczególnie nie przeszkadza :oczko_usmiech: :mrgreen:
genofcb
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) genofcb » 28.07.2017 08:11

Dzięki za odpowiedź ,przetestuję już za dwa tygodnie :D
Siulek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Siulek » 30.07.2017 09:51

Kupował ktoś winiety przez te strony?

Węgry - toll-charge.hu/
Słowacja - eznamka.sk/selfcare/home/

Jeśli tak to poproszę o opinię czy wszystko przebiegło bezproblemowo i czy śmiało można kupować przez powyższe strony.
RadamiaN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadamiaN » 30.07.2017 11:15

Siulek napisał(a):Kupował ktoś winiety przez te strony?

Węgry - toll-charge.hu/
Słowacja - eznamka.sk/selfcare/home/

Jeśli tak to poproszę o opinię czy wszystko przebiegło bezproblemowo i czy śmiało można kupować przez powyższe strony.

...tak, bezproblemowo, kupuj śmiało :hut:
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 30.07.2017 15:52

Na Węgry kup przez https://ematrica.nemzetiutdij.hu/ .
sezamek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 30.07.2017 20:25

dids76 napisał(a):
genofcb napisał(a):Witam ,mam pytanko zawsze jeździłem przez Mikulov i zaraz za nim kupowałem winietkę na Austrię ,tym razem Google kieruje cały czas przez Brzecław .

Tak, winietę spokojnie możesz kupić na stacji OMV.
Według mnie droga przez Breclav jest lepsza. Największy minus to konieczność przejechania przez sam Breclav, czyli kilka świateł i ronda ale nie stanowi to większego problemu. Po stronie Austriackiej tylko kilka niewielkich wiosek i sporo trasy poza terenem zabudowanym. No i omija się wiecznie korkujący Poysdorf :oczko_usmiech:
Droga z Breclav do granicy ma ograniczenie do 3,5t wiec odpadają ciężarówki.
Część forumowiczów narzeka na jakość autostrady pomiędzy Brnem a Breclavem (płyty), mnie to jakoś szczególnie nie przeszkadza :oczko_usmiech: :mrgreen:

Witam, oprócz wymienionej przez kolegę dids76 stacji OMV w Hobersdorf/Wilfersdorf https://www.google.pl/maps/@48.5725857,16.6392692,17.5z
winietę można nabyć także na stacji Shell obok miejscowości Schrick https://www.google.pl/maps/@48.5189493, ... 625,16.25z.
Stacja ta znajduje się obok węzła autostrady A5, jadąc od Czech nie wjeżdżamy na autostradę lecz na rondo znajdujące się pod autostradą, po czym drugim zjazdem opuszczamy rondo. W lipcu 2015 r. w środku nocy jadąc do CRO na wymienionej stacji OMV nie było winiet i wtedy odkryłem tę stacje Shell. Ponadto na OMV jest masa ludzi, a na Shellu jest pusto. Ceny paliw poza autostradowe. W połowie lipca 2017 r. benzynę 95 tankowałem po 1,111 Euro.
PS. Jechałem w drodze do jak i z CRO przez Breclav w obydwu przypadkach w nocy i jechało się bardzo sprawnie bez żadnych korków. Płyty na autostradzie D2 z Breclav do Brna nie są wcale uciążliwe, miejscami jest nowa nawierzchnia, a na starej gdy już naprawdę tłucze zawieszenie wystarczy zmienić pas na lewy, który jest mniej wybity.
Ostatnio edytowano 31.07.2017 07:29 przez sezamek1, łącznie edytowano 3 razy
Jacomelli
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacomelli » 30.07.2017 20:57

Jakby ktoś pytał to dziś na pierwszym Euroil za granicą z Czechami Winiety były dostępne (30 dni Czechy i 10 dni Austria). Praktycznie bez kolejek.Na stacji w Mszanie tłum. Chciałem zatanować jeszcze w Polsce ale jak zobaczyłem kolejki do dystrybutorów to zrezygnowałem i pojechałem na Euroil.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 30.07.2017 22:48

Jechałem do Chorwacji 18.07, na EuroOil byłem około godziny 3 rano. Nie ukrywam, że po lekturze tego wątku miałem już przygotowane stacje alternatywne. Ku mojemu zaskoczeniu winiety były dostępne zarówno na CZ jak i AT. Na dodatek obsługa bardzo miła :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2017 23:10

Tjaaa, EuroOil - i przypomina się mi to ;)

vbp.PNG
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 31.07.2017 06:44

Może to dzięki twojej ingerencji, kto wie :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.07.2017 07:57

maxredaktor napisał(a):Może to dzięki twojej ingerencji, kto wie :)

Dzięki wysłanym do nich informacjom zebranym od ludzi z forum, kiedy to winiet nie było oraz o obsłudze, może się przeprosili ze swoją omylnością i zweryfikowali parę rzeczy. Mnie w każdym razie, już nie odpisują na maile, zaś na fejsie widzę "przeczytano" i koniec :)
miszelos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miszelos » 31.07.2017 13:29

Czy na tym EuroOilu mają też winiety na Słowenię?
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 31.07.2017 14:09

Pod koniec czerwca nie mieli.
miszelos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miszelos » 31.07.2017 14:14

No to trzeba będzie zakupić gdzieś w Austrii...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 119
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone