Pääkäyttäjä napisał(a):krutom napisał(a):Pääkäyttäjä napisał(a):Było n razy. Po nominalnej cenie.
Ale kolega pytał o Czechyryzka1990 napisał(a): Na stacji paliw w Czechach kupię winiety na Austrię po nominalnej cenie?...
W Czechach doliczają prowizję, ale jest niewielka. Mi wyszło ok 4 zł. Pisałem parę stron wcześniej.TUTAJ
To nie jest prowizja a roznica w kursie walut. Winiety sprzedawane sa w cenie nominalnej a nie z prowizja. Z prowizja to masz w Polsce... kupujac austriacka winiete w ČR, nigdy nie placilem tej samej kwoty, za kazdym razem bylo mniej albo wiecej.
krutom napisał(a):No chyba jednak nie masz racji.
Prowizja mogła być wyliczana w stosunku do wartosci euro, a zatem stąd jej zmienność.
Jeśli winieta AT 10 dni kosztuje 8,90 Eur, a w Czechach 260 KCZ to kurs wychodziłby 29,21 koron za EURO.
Sprawdziłem średnie kursy i kursy średnie historyczne w czeskim odpowiedniku naszego NBP.
Na przestrzeni tego roku oscylowały wokół 27 koron za euro.
Jeśli 29,21 miałby być kursem sprzedaży, to różnica w stosunku do średniego kursu wyniosłaby 2,21/27 x 100%= 8,18 %
W dniu, w którym kupowałem winietę kurs wynosił 26,27 co dawało by 11,19% różnicy.
Konkludując, cena 260 KCZ za winietę AT musi zawierać jakąś prowizję.
No chyba, że się mylę, to poproszę o wytłumaczenie.
Dżejan napisał(a):czy gościu w przyczepie dalej sprzedaje winiety na Shellu w Bogumile?
bo czytam, że kolejki na Shellu to może w przyczepie prędzej się kupi...
Dżejan napisał(a):jak tak patrzę na mapę to można do Ostrawy jeszcze dojechać bez winiet i tam dopiero kupić w razie czego
kolanko111 napisał(a):Czy kupując winietę na Austrię dostajecie od kasjera od razu przedziurkować vineta jeżeli podacie mu datę Od kiedy potrzebujecie czy też musicie zaznaczyć sobie datę obowiązywania samemu.
kolanko111 napisał(a):Dzięki za odpowiedź kupie odrazu dwie szt i dla pewności napisze kasjerowi datę od kiedy pierwsza i druga na kartce .
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi