Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Edziama
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edziama » 20.07.2017 21:22

Zamówiłam przez internet i w ciągu tygodnia przysłali.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 21.07.2017 16:25

Pääkäyttäjä napisał(a):
krutom napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):Było n razy. Po nominalnej cenie.

Ale kolega pytał o Czechy
ryzka1990 napisał(a): Na stacji paliw w Czechach kupię winiety na Austrię po nominalnej cenie?...

W Czechach doliczają prowizję, ale jest niewielka. Mi wyszło ok 4 zł. Pisałem parę stron wcześniej.TUTAJ

To nie jest prowizja a roznica w kursie walut. Winiety sprzedawane sa w cenie nominalnej a nie z prowizja. Z prowizja to masz w Polsce... kupujac austriacka winiete w ČR, nigdy nie placilem tej samej kwoty, za kazdym razem bylo mniej albo wiecej.

No chyba jednak nie masz racji.
Prowizja mogła być wyliczana w stosunku do wartosci euro, a zatem stąd jej zmienność.

Jeśli winieta AT 10 dni kosztuje 8,90 Eur, a w Czechach 260 KCZ to kurs wychodziłby 29,21 koron za EURO.
Sprawdziłem średnie kursy i kursy średnie historyczne w czeskim odpowiedniku naszego NBP.
Na przestrzeni tego roku oscylowały wokół 27 koron za euro.

Jeśli 29,21 miałby być kursem sprzedaży, to różnica w stosunku do średniego kursu wyniosłaby 2,21/27 x 100%= 8,18 % 8O

W dniu, w którym kupowałem winietę kurs wynosił 26,27 co dawało by 11,19% różnicy.

Konkludując, cena 260 KCZ za winietę AT musi zawierać jakąś prowizję.
No chyba, że się mylę, to poproszę o wytłumaczenie.
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 22.07.2017 16:49

czy gościu w przyczepie dalej sprzedaje winiety na Shellu w Bogumile?
bo czytam, że kolejki na Shellu to może w przyczepie prędzej się kupi...
andrzejzabrze
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzejzabrze » 22.07.2017 16:53

Ja byłem 08.07 około 19 na stacji w czechach 1 za granicą na A1 . Zero ruchu po winiety. Weszłem ,kupiłem i wyszedłem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2017 17:16

krutom napisał(a):No chyba jednak nie masz racji.
Prowizja mogła być wyliczana w stosunku do wartosci euro, a zatem stąd jej zmienność.

No, chyba jednak nie do końca. 1 EUR = 26.06 CZK wg kursu ČNB, średnia w kantorach - 26.20 CZK (jak nie więcej), Česka Spořitelna sprzedaje Euro za 26.77, KB - 25 CZK, Raiffeisen po 27.15.

Jeśli winieta AT 10 dni kosztuje 8,90 Eur, a w Czechach 260 KCZ to kurs wychodziłby 29,21 koron za EURO.
Sprawdziłem średnie kursy i kursy średnie historyczne w czeskim odpowiedniku naszego NBP.
Na przestrzeni tego roku oscylowały wokół 27 koron za euro.

Mam rachunek z zeszłej soboty i za winietę austriacką zapłaciłem 240 Kč. Musiałbym przejrzeć konto, kiedy i za ile kupowałem w CZ winietę - nigdy nie była to sama kwota.

Jeśli 29,21 miałby być kursem sprzedaży, to różnica w stosunku do średniego kursu wyniosłaby 2,21/27 x 100%= 8,18 % 8O

W dniu, w którym kupowałem winietę kurs wynosił 26,27 co dawało by 11,19% różnicy.

Konkludując, cena 260 KCZ za winietę AT musi zawierać jakąś prowizję.
No chyba, że się mylę, to poproszę o wytłumaczenie.

Po części mogę Ci przyznać rację. Pogrzebałem w czeskich internetach. Wszystko zależy od tego, w którym banku dana firma ma konto i jaki ma obrót winietami. Prowizja ustalana jest od obrotu winietami, gdy wartość sprzedaży przekracza 510 000 CZK rocznie. Wtedy jest doliczane do ceny nawet 1.4% więcej. Winiet nie zamawia Benzina czy MOL ČR ale franczyzobiorca jako firma, na siebie.

Więc niech Tobie będzie, że jest prowizja :papa:

Dżejan napisał(a):czy gościu w przyczepie dalej sprzedaje winiety na Shellu w Bogumile?
bo czytam, że kolejki na Shellu to może w przyczepie prędzej się kupi...

Nie, tam się to podobno rozbiło o policję...
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 22.07.2017 17:46

o 9 rano w sobotę będzie kolejka do winiet w Boguminie na Shellu?
Ostatnio edytowano 22.07.2017 18:35 przez Dżejan, łącznie edytowano 1 raz
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 22.07.2017 18:34

jak tak patrzę na mapę to można do Ostrawy jeszcze dojechać bez winiet i tam dopiero kupić w razie czego
Vjetar
Legenda
Re: Winieta Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.07.2017 20:05

stavros2002 napisał(a):Przecież zakup wieniety online to minuta, a potwierdzenie można trzymać w telefonie. W zeszłym roku tak kupowałem, już jadąc w kierunku granicy.

OK, tak zrobię. :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2017 20:20

To na forum już było tyle razy wałkowane, włącznie z podanymi przeze mnie alternatywami, że szkoda gadać...

Dżejan napisał(a):jak tak patrzę na mapę to można do Ostrawy jeszcze dojechać bez winiet i tam dopiero kupić w razie czego

Tak tylko gwoli przypomnienia, jedyna stacja przy bezplatnym odcinku to wlasnie EuroOil.

Szerokości.

:papa:
kolanko111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kolanko111 » 22.07.2017 20:25

Czy kupując winietę na Austrię dostajecie od kasjera od razu przedziurkować vineta jeżeli podacie mu datę Od kiedy potrzebujecie czy też musicie zaznaczyć sobie datę obowiązywania samemu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2017 20:34

kolanko111 napisał(a):Czy kupując winietę na Austrię dostajecie od kasjera od razu przedziurkować vineta jeżeli podacie mu datę Od kiedy potrzebujecie czy też musicie zaznaczyć sobie datę obowiązywania samemu.

Z reguły pytają, od kiedy ma być ale jak chcesz od konkretnej daty, to musisz dać znać. Winiety nie dziurkujesz sam. I pamiętaj o zachowaniu kuponu kontrolnego...
kolanko111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kolanko111 » 22.07.2017 20:59

Dzięki za odpowiedź kupie odrazu dwie szt i dla pewności napisze kasjerowi datę od kiedy pierwsza i druga na kartce .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2017 21:09

kolanko111 napisał(a):Dzięki za odpowiedź kupie odrazu dwie szt i dla pewności napisze kasjerowi datę od kiedy pierwsza i druga na kartce .

Tylko obu na szybę nie naklejaj :mrgreen:
kolanko111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kolanko111 » 22.07.2017 21:26

Tak wiem bo mandat murowany :oops:
miszelos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miszelos » 25.07.2017 09:26

Cześć!

Może wiecie czy cena winiet z portalu
winiety.pl jest taka sama jak w ich punkcie sprzedaży na stacji paliw LOTOS - MOP Rowień Żory
(kantor wymiany walut - obiekt wolnostojący po prawej stronie stacji)?
Czy warto wtedy kupić przez internet czy zatrzymać się jadąc już bezpośrednio w podróż?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 116
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone