Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Barista.lukas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barista.lukas » 19.07.2017 11:30

dyzio74 napisał(a):Barista.lukas czy jesteś pewnie, że na winietach Czeskich nie powinny być wpisane numery tablic ?

Popieram Walpa
Oszczędzanie na winietach jest mało opłacalne - nie takich oszczędnych drogo to kosztowało.
Zawsze można wybrać inną drogę.

Pisałem o winiecie Słoweńskiej
Barista.lukas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barista.lukas » 19.07.2017 11:33

walp napisał(a):
Barista.lukas napisał(a):Hmm czyli mówizz że się nie da? moi znajomi kupują razem winiety i jeżdżą często jeden po drugim i opalarką ściagają i nie ma problemu. Winieta to winieta. A to ze drugi raz przyklejona to raczej nie istotne - jest ważna. Nie ma na niej nr rejestracyjnego.

Barista.lukas, daj sobie spokój z takimi radami.

Skoro Ci się nie podobają to ich nie stosuj - wolność słowa!
jurek1008
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek1008 » 19.07.2017 11:34

Dla mnie rachunek był prosty:
2x Austria 10 dni, 1 x Czechy 1 mc, 1 x Słowenia 7 dni na winiety com.pl 300 zł, na tollticket zapłaciłem 222,76 + 6,68 za przewalutowanie, czyli nie dałem zedrzeć z siebie dodatkowych 70 zł. Zamówienie w czwartek 13 lipca wieczorem. Wczoraj przed południem wyjąłem ze skrzynki przesyłkę. Chyba warto.
Barista.lukas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barista.lukas » 19.07.2017 11:36

jurek1008 napisał(a):Dla mnie rachunek był prosty:
2x Austria 10 dni, 1 x Czechy 1 mc, 1 x Słowenia 7 dni na winiety com.pl 300 zł, na tollticket zapłaciłem 222,76 + 6,68 za przewalutowanie, czyli nie dałem zedrzeć z siebie dodatkowych 70 zł. Zamówienie w czwartek 13 lipca wieczorem. Wczoraj przed południem wyjąłem ze skrzynki przesyłkę. Chyba warto.

Juras

Ale jak ja zamówię dzisiaj/jutro to mam szansę zdążyć jeszcze? wyjazd 28/07 popołudniu.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.07.2017 11:47

Barista.lukas napisał(a):Skoro Ci się nie podobają to ich nie stosuj - wolność słowa!

Tak, wolność słowa to rzeczywiście ogromna wartość i dla wielu oznacza, że można klepać cokolwiek. :oczko_usmiech: Jednak w tym przypadku konsekwencją jest namawianie do czynów niezgodnych z prawem.
jurek1008
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek1008 » 19.07.2017 11:52

[quote="Barista.lukas

Juras

Ale jak ja zamówię dzisiaj/jutro to mam szansę zdążyć jeszcze? wyjazd 28/07 popołudniu.[/quote]

Moim zdaniem spokojnie. Oni piszą o maksymalnie 7 dniach roboczych, a do 28 jest osiem.
Ty decydujesz kiedy mają wysłać. Najbliższa wysyłka jutro. W poniedziałek, najdalej we wtorek powinna być u Ciebie. U mnie wysyłka była w piątek, doszło we wtorek. Przesyłka Prorytetowa.
Ostatnio edytowano 19.07.2017 12:15 przez jurek1008, łącznie edytowano 1 raz
Barista.lukas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barista.lukas » 19.07.2017 12:06

jurek1008 napisał(a):[quote="Barista.lukas

Juras

Ale jak ja zamówię dzisiaj/jutro to mam szansę zdążyć jeszcze? wyjazd 28/07 popołudniu.

Moim zdaniem spokojnie. Oni piszą o maksymalnie 7 dniach roboczych, a do 28 jest osiem.
Ty decydujesz kiedy mają wysłać. Najbliższa wysyłka jutro. W poniedziałek, najdalej we wtorek powinna być u Ciebie. U mnie wysyłka była w piątek, doszło we wtorek. Przesyłka Prorytetowa.[/quote]

Sprawdziłem - nie da rady - 7 dni powszednich nie wliczając w to weekendy. Więc odpada - za późno a boje sie że przyjdzie 29 lub później - znając naszą pocztę :)
winiety.JPG
jurek1008
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek1008 » 19.07.2017 12:18

Barista.lukas napisał(a):
jurek1008 napisał(a):[quote="Barista.lukas

Juras

Ty decydujesz kiedy mają wysłać. Najbliższa wysyłka jutro. W poniedziałek, najdalej we wtorek powinna być u Ciebie. U mnie wysyłka była w piątek, doszło we wtorek. Przesyłka Prorytetowa.

Sprawdziłem - nie da rady - 7 dni powszednich nie wliczając w to weekendy. Więc odpada - za późno a boje sie że przyjdzie 29 lub później - znając naszą pocztę :)
[/quote]
U mnie planowany czas dostawy zaczynał się od 20.07, przyszło 18.07.
ryzka1990
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryzka1990 » 19.07.2017 14:41

Na stacji paliw w Czechach kupię winiety na Austrię po nominalnej cenie? Czy ktoś z was jechał przez Zawidów? Jest tam dogodne miejsce na zakup winiet na Czechy i Austrię w rozsądnej cenie? Pozdrav
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2017 15:05

Było n razy. Po nominalnej cenie.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 19.07.2017 16:15

Pääkäyttäjä napisał(a):Było n razy. Po nominalnej cenie.

Ale kolega pytał o Czechy
ryzka1990 napisał(a): Na stacji paliw w Czechach kupię winiety na Austrię po nominalnej cenie?...

W Czechach doliczają prowizję, ale jest niewielka. Mi wyszło ok 4 zł. Pisałem parę stron wcześniej.TUTAJ
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2017 21:47

krutom napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):Było n razy. Po nominalnej cenie.

Ale kolega pytał o Czechy
ryzka1990 napisał(a): Na stacji paliw w Czechach kupię winiety na Austrię po nominalnej cenie?...

W Czechach doliczają prowizję, ale jest niewielka. Mi wyszło ok 4 zł. Pisałem parę stron wcześniej.TUTAJ

To nie jest prowizja a roznica w kursie walut. Winiety sprzedawane sa w cenie nominalnej a nie z prowizja. Z prowizja to masz w Polsce... kupujac austriacka winiete w ČR, nigdy nie placilem tej samej kwoty, za kazdym razem bylo mniej albo wiecej.
farow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) farow » 20.07.2017 08:34

Rozumiem, że mowa o pierwszej stacji w Chechach? Czy za winiety zapłacę tam kartą i kupię od razu 2 austriackie - jedną ważna od zakupu a drugą na powrót?

Obawiać się tego, że jadąc w sobote wieczorem będzie ogromna kolejka lub braknie winiet na krótkie okresy, czy nie ma takich problemów?
bigfish
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bigfish » 20.07.2017 12:25

Witam, nie chce zakładać nowego tematu odnośnie winet. Jedziemt pierwszy raz i juz o natłoku informacji sie pogubilismy , wytlumaczy ktoś jak dokłądnie jest z tymi winetami ? W ktorym temacie czytalem ze winety kupuje się na bramkach karta przy wjezdzie na autostradę , a tutaj w temacie caly czas piszecie o kupowaniu na pierwszych stacjach . To do czego sa bramki na autostradach a do czego winety ? czy dodatkowo placi się na bramkach za przejechale kilomentry ? Prosze bardzo o wytlumaczenie chłopskie :) Jedziemy z Białegostoku przez czechy austrie i słowenie
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 20.07.2017 12:35

Z pierwszej strony, nadal aktualne:
pjetko napisał(a):Sprawa jest bardzo prosta. Najlepiej kupować wieniety na stacjach w krajach docelowych, wtedy nie ma żadnych prowizji itp. Poniżej sprawdzone miejsca:
- czeską winietę kupisz za granicą już w Czechach, na pierwszej stacji shell na autostradzie http://goo.gl/maps/LHAIH (do tej stacji auostrada jest bezpłatna),
- austriacką kupisz na stacji OMV w Hobersdorfie (jeszcze przed autostradami) - http://goo.gl/maps/pzYRt
- słoweńską możesz dostać w austrii, ale z tym różnie bywa, ale na pewno kupisz już w Słowenii na pierwszej stacji zaraz za granicą - http://goo.gl/maps/A9OqB
winieta słoweńska jest tylko na 7 dni, więc albo dwie 7 dniowe, albo miesięczna wchodzi w grę. Jeśli nie chcesz płacić 15 euro za 40km autostrady, to tutaj masz dwie opjce objazdu:
1. http://goo.gl/maps/O1Wyi - bardzo istotne jest rondo koło Marobiru, trzeba zjechać przed nim, bo samo rondo jest płatne
2. http://goo.gl/maps/vHHYa tzw. M-L-P

Jeśli chodzi o autostrady w Chorwacji, to płatność tylko i wyłącznie na bramkach - nie ma winiet. Najlepiej płacić kartą lub kunami, na euro mają złodziejski przelicznik.

Co do wymiany euro na kuny, to banki lub poczty. Na niektórych stacjach po drodze też wymieniają, ale mają kiepskie przeliczniki...

Ta stacja Shell w Czechach (Bogumin) nazywa się teraz EuroOil i możesz również tam kupić winietę austriacką.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 114
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone