Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.07.2017 21:25

farow napisał(a):A próbowaliście kupować winiety w PZMOT? Ceny rozsądne?

Nierozsądne. Sprawdź ceny na PZMOT i porównaj z cenami nominalnymi.
smerf
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) smerf » 18.07.2017 21:38

Winiety zamówiłem w piątek rano,płatność elektroniczna na stronie winiety.com.pl na samochód osobowy do 3,5 DMC na Czechy na 10 dni wyszło 68,50 zł a Austria 10 dni 56,50 zł,koszt przesyłki poczta polska 9,50 zł i mam spokój zero stresu że przejadę CPN gdzie miałem je kupić,zero stania w kolejce i po prosto pełen psychiczny spokój że wszystko do wyjazdu gotowe.A czy drożej niz na granicy:Czy to ważne,wolę spokojną głowę niż bieganie po CPNie aby zaoszczędzić parę groszy. W poniedziałek dostałem e-melia że wysłane pocztą powinny dojśc ok. środa-czwartek. :papa:
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 19.07.2017 08:54

Za winiety z przesłaniem zapłaciłeś około 140zł, przy czym przepłaciłeś niemal o 50zł, bo nominalnie te winiety kosztują ok 38zł i ok 50zł. Czy to parę groszy czy więcej-kwestia względna.
Tym bardziej, że można kupić "winiety w cenie winiet" na pewnym, polecanym tu portalu, gdzie koszt przesyłki będzie porównywalny z tym, jaki poniosłeś.
farow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) farow » 19.07.2017 08:59

Na winiety com pl widze cena identyczna jak w PZMOT + przesylka. Podjade chyba kupic w PZMOT bo z tolltickets juz mi nie dojda do piatku a w sobote wieczorem ruszam :D
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 19.07.2017 09:02

farow napisał(a):Na winiety com pl widze cena identyczna jak w PZMOT + przesylka. Podjade chyba kupic w PZMOT bo z tolltickets juz mi nie dojda do piatku a w sobote wieczorem ruszam :D

A nie lepiej kupić na granicy? Przy okazji będzie powód, aby zrobić przerwę.
farow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) farow » 19.07.2017 09:18

Do granicy jade od siebie 40 minut :) Za krotko na przerwe ;) Do Austrii wjadę już w godzinach nocnych, czesto za winiety platnosc tylko gotówką, więc trzeba mieć EUR dodatkowe itp itd :) No i mogą się robić jakieś kolejeczki po winiety, nie mowiac juz ze w okresie wakacji moga byc braki krotkoterminowek i bede musial kupic np na 2 mce :)

Kupujac miesieczna na Czechy i 2 dziesiątki na Austrie w PZMOT przeplacam o jakies 53 zl. Nie jest to mało, ale mam pewność, że nie wystoje się w kolejkach, kupie dokladnie takie jak potrzebuje itd.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 19.07.2017 10:02

Skoro masz tak blisko do granicy z Czechami, to winietę możesz kupić np podczas jakieś zwykłego wyjazdu. Nawet jak nie masz-zatrzymanie po winietę to nie problem...
A o tej płatności za austriacką winietę gotówką to mnie zaskoczyłeś, bo zawsze płaciłem kartą i nie miałem z tym problemów.
Barista.lukas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barista.lukas » 19.07.2017 10:09

Patrząc na ceny ze stacji BP przed Czechami to jakaś masakra. Ja zamawiam winiety na winiety.com.pl - łączny koszt z przesyłką 288 zł (10 dni czechy, 10 dnia austria 30 dni Słowenia)

Plusem kupienia on-line zdecydowanie komfort podróżowania bez konieczności stania w kolejkach. Jechałem rok temu i wiem, że były mega kolejki na stacjach i przed granicą Słoweńską.

Apropos - po powrocie mogę komuś odsprzedać winietę Słoweńską - ważność do 29/08

Szerokości wszystkim :)
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 19.07.2017 10:27

Barista.lukas napisał(a):Apropos - po powrocie mogę komuś odsprzedać winietę Słoweńską - ważność do 29/08
...

Raczej wątpię. Winieta po odklejeniu od szyby do niczego się nie nadaje. Nawet na dobrze rozgrzanej słońcem szybie (zawsze tak odklejam) pozostają resztki. Nie polecam także kombinacji z umieszczaniem winiety w sposób umożliwiający jej ponowne użycie np. bez odklejania folii ochronnej i/lub "zapomnienia" jej przyklejenia. Oba sposoby mogą (i raczej będą) karane jak brak winiety.
Barista.lukas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barista.lukas » 19.07.2017 10:31

Crocodyl napisał(a):
Barista.lukas napisał(a):Apropos - po powrocie mogę komuś odsprzedać winietę Słoweńską - ważność do 29/08
...

Raczej wątpię. Winieta po odklejeniu od szyby do niczego się nie nadaje. Nawet na dobrze rozgrzanej słońcem szybie (zawsze tak odklejam) pozostają resztki. Nie polecam także kombinacji z umieszczaniem winiety w sposób umożliwiający jej ponowne użycie np. bez odklejania folii ochronnej i/lub "zapomnienia" jej przyklejenia. Oba sposoby mogą (i raczej będą) karane jak brak winiety.[/quote

Hmm czyli mówizz że się nie da? moi znajomi kupują razem winiety i jeżdżą często jeden po drugim i opalarką ściagają i nie ma problemu. Winieta to winieta. A to ze drugi raz przyklejona to raczej nie istotne - jest ważna. Nie ma na niej nr rejestracyjnego.
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 19.07.2017 10:39

Barista.lukas napisał(a):Hmm czyli mówizz że się nie da? moi znajomi kupują razem winiety i jeżdżą często jeden po drugim i opalarką ściagają i nie ma problemu. Winieta to winieta. A to ze drugi raz przyklejona to raczej nie istotne - jest ważna. Nie ma na niej nr rejestracyjnego.

Napisałem że wątpię. Oczywiście można uniknąć opalarki (która i tak moim zdaniem niewiele pomoże bo winieta jest tak sprytnie ponacinana) "przygotowując" odpowiednio szybę np. lekko ja natłuszczając aby klej nie złapał zbyt mocno ale czy warto bawić się w takie rzeczy. Moim zdaniem nie warto.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.07.2017 10:40

Barista.lukas napisał(a):Hmm czyli mówizz że się nie da? moi znajomi kupują razem winiety i jeżdżą często jeden po drugim i opalarką ściagają i nie ma problemu. Winieta to winieta. A to ze drugi raz przyklejona to raczej nie istotne - jest ważna. Nie ma na niej nr rejestracyjnego.

Barista.lukas, daj sobie spokój z takimi radami.
dyzio74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dyzio74 » 19.07.2017 10:51

Barista.lukas czy jesteś pewnie, że na winietach Czeskich nie powinny być wpisane numery tablic ?

Popieram Walpa
Oszczędzanie na winietach jest mało opłacalne - nie takich oszczędnych drogo to kosztowało.
Zawsze można wybrać inną drogę.
smerf
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) smerf » 19.07.2017 11:04

kojacek napisał(a):Za winiety z przesłaniem zapłaciłeś około 140zł, przy czym przepłaciłeś niemal o 50zł, bo nominalnie te winiety kosztują ok 38zł i ok 50zł. Czy to parę groszy czy więcej-kwestia względna.
Tym bardziej, że można kupić "winiety w cenie winiet" na pewnym, polecanym tu portalu, gdzie koszt przesyłki będzie porównywalny z tym, jaki poniosłeś.

Za winiety zapłaciłem z przesyłką ok.130 zł i mam psychiczny spokój, nie muszę biegać po CPN-ie i kupować,stać w kolejkach(bo mogą takie być)gdyż jadę z piątku na sobotę a właśnie te 50 zł które jak mówisz przepłaciłem to są te grosze w porównaniu do kwoty 6-7 tys. jakie są przeznaczone na wyjazd.Spokój :) ducha jest bezcenny. :papa:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.07.2017 11:07

Co do słoweńskiej to się nie wypowiem, bo jeszcze żadne z moich aut jej nie widziało :oczko_usmiech: :mrgreen:
- Austriacka - jeżeli jest prawidłowo naklejana to nie da jej się zerwać nie niszcząc jej. Podczas kontroli winiet policja sprawdza czy winieta jest dobrze naklejona i czy nie jest przeklejona.
- Czeska - obowiązkowo wpisany nr rej. na winiecie jak i na blankiecie który podczas kontroli należy mieć przy sobie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 113
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone