Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pablito970
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pablito970 » 24.07.2016 17:28

Kiedyś, dawno temu, jadąc na wycieczkę do Wiednia kupowałem winietę austriacką na stacji BP (Eva Gartner) zaraz po przekroczeniu granicy od strony Mikulova. Niestety, nie pamiętam czy płaciłem kartą czy gotówką oraz czy stacja jest całodobowa. Może ktoś się wypowie na ten temat.

Pozdrawiam.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 24.07.2016 18:59

Pablito970 napisał(a):Kiedyś, dawno temu, jadąc na wycieczkę do Wiednia kupowałem winietę austriacką na stacji BP (Eva Gartner) zaraz po przekroczeniu granicy od strony Mikulova. Niestety, nie pamiętam czy płaciłem kartą czy gotówką oraz czy stacja jest całodobowa.

To stacja BP w Drasenhofen. Czynna pon-so. 7:00 - 22:00, w niedziele 8:00 - 22:00. Można płacić kartą.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 24.07.2016 23:14

walp napisał(a):
Pablito970 napisał(a):Kiedyś, dawno temu, jadąc na wycieczkę do Wiednia kupowałem winietę austriacką na stacji BP (Eva Gartner) zaraz po przekroczeniu granicy od strony Mikulova. Niestety, nie pamiętam czy płaciłem kartą czy gotówką oraz czy stacja jest całodobowa.

To stacja BP w Drasenhofen. Czynna pon-so. 7:00 - 22:00, w niedziele 8:00 - 22:00. Można płacić kartą.
Nie pamiętam jak na tej stacji .. raz tam kupowaliśmy ale za gotówkę, natomiast w popularnym roadhouse route b7 za płatność kartą biorą prowizję 1 eu
marcgrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcgrzy » 27.07.2016 17:55

marcgrzy napisał(a):Witajcie

Szukam i szukam i dalej nie wiem gdzie kupić winietę na Austrie wjeżdżając od Bratysławy.
Czy zaraz za granicą Słowacja/Austria jest stacja . Widze cos na google maps o nazwie OAMTC.
Ktoś mi podpowie?
A może lepiej jechać przez Węgry?

Dalej nie mam odpowiedzi czy na granicy SLO/A kupie winete. NIe ma tam street viev na mapach google, więc nie wiem. A tam już się zaczyna autostrada. Jadę w nocy. Nie kupie winiet przez neta, bo auto służbowe będzie , ale nie wiem jakie nr rej. bo jest kilka do dyspozycji.

Ktoś tamtędy jeździ??
Pablito970
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pablito970 » 27.07.2016 20:02

marcgrzy napisał(a):
marcgrzy napisał(a):Witajcie

Szukam i szukam i dalej nie wiem gdzie kupić winietę na Austrie wjeżdżając od Bratysławy.
Czy zaraz za granicą Słowacja/Austria jest stacja . Widze cos na google maps o nazwie OAMTC.
Ktoś mi podpowie?
A może lepiej jechać przez Węgry?

Dalej nie mam odpowiedzi czy na granicy SLO/A kupie winete. NIe ma tam street viev na mapach google, więc nie wiem. A tam już się zaczyna autostrada. Jadę w nocy. Nie kupie winiet przez neta, bo auto służbowe będzie , ale nie wiem jakie nr rej. bo jest kilka do dyspozycji.

Ktoś tamtędy jeździ??

Z autopsji nie znam odpowiedzi, ale będę w sierpniu jechał wracał przez Słowenię/Austrię. Szukałbym odpowiedzi na tej stronie:
http://maps.asfinag.at/pvis/?Anzeige=Vignetten

Można też kupić zawczasu jadąc przez Austrię do Chorwacji.
oszi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) oszi » 28.07.2016 19:25

Brutaka napisał(a):
anka581 napisał(a):Chciałabym kupić od razu na całą trasę. Czy jest to możliwe i cenowo czy jest tak samo jak bym kupowała wjeżdżając do każdego kraju osobno. Liczę na wyrozumiałość i pomoc

Np. w Międzylesiu na ostatniej stacji Orlen (trasa na Boboszów) jest buda z winietami (płatność tylko gotówkowa) - zdzierają okrutnie, bo za 30-dniową na Czechy wołają 90 zł, a za 10-dniową na Austrię wołają chyba coś koło 60 zł.

Iście bandyckie ceny.

Spokojnie kupuj po przekroczeniu Czech i Austrii.

Ostatnie miasto Wielfersdorf przed wjazdem na autostradę i nieograniczona ilość 10-dniowych winiet (stan na 8 lipca - można płacić kartą).

Jeśli nie chcesz się zatrzymywać pozostaje Ci jedyna opcja przez sieć - koszt wysyłki 8 zł, z wyprzedzeniem 7-9 dni przed wyjazdem https://tolltickets.com/

Ja tam kupiłem , za Czech i Austrię dałem 130zł ale byłem w desperacji bo leciałem w nocy słowenie w mecie kupiłem .
miras2804
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras2804 » 28.07.2016 19:41

Witam,

mam wątpliwości co do tego jak długo obowiązuje winieta 10-dniowa w Czechach oraz Austrii więc wolę zapytać bardziej doświadczonych Cromaniaków:)
Konkretnie czy kupując winietę 30.07 będzie ona ważna jeszcze 08.08 do końca dnia?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 28.07.2016 19:59

miras2804 napisał(a):Konkretnie czy kupując winietę 30.07 będzie ona ważna jeszcze 08.08 do końca dnia?

Tak, ważna do dnia 08.08 do godz. 24:00
marcgrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcgrzy » 28.07.2016 20:09

Pablito970 napisał(a):
Z autopsji nie znam odpowiedzi, ale będę w sierpniu jechał wracał przez Słowenię/Austrię. Szukałbym odpowiedzi na tej stronie:
http://maps.asfinag.at/pvis/?Anzeige=Vignetten

Można też kupić zawczasu jadąc przez Austrię do Chorwacji.

Dzięki za link.
Z tej mapki wynika, że nie ma nic na granicy Słowacko/Austriackiej jadąc od Bratysławy.
ALe sprawdziłem na stronie OAMTC i jest tam zaraz za granicą budka czynna 24 h. Więc chyba OK.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.07.2016 20:15

marcgrzy napisał(a):Dalej nie mam odpowiedzi czy na granicy SLO/A kupie winete. NIe ma tam street viev na mapach google, więc nie wiem. A tam już się zaczyna autostrada. Jadę w nocy. Nie kupie winiet przez neta, bo auto służbowe będzie , ale nie wiem jakie nr rej. bo jest kilka do dyspozycji.

W zeszłym roku we wrześniu kupowałam w sklepiku na granicy Słow/Austria. Wydaje mi się, że jedna z budek miała napis 24 h. Ale wg mnie na stacjach na Słowacji kupisz, np. w Zlotych Piaskach przed Bratysławą.
Na pewno jest w sklepiku na granicy PL/Słow (przejscie Zwadoń), oraz na stacji Slovnaft w Żylinie przed wjazdem na autostradę.

Mój Pan M. potwierdza, na granicy są 2 sklepiki i raczej całodobowe. Tak zawsze było...
marcgrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcgrzy » 29.07.2016 14:29

Dzięki za te informacje
ola_21
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ola_21 » 30.07.2016 08:29

Witam. Mam pytanie. Czy nadal po przekroczeniu granicy Chorwacko-Słoweńskiej w Gruśkovje będę mogła w nocy kupić winetę na Austrię? Rok temu była taka możliwość, tylko nie pamiętam, czy było czynne 24h. Proszę o pomoc, bo jutro w nocy wracam do Polski.
worldwar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) worldwar » 31.07.2016 09:46

Informacji na forum jest tyle, że można ogłupieć. Co wątek to inne odpowiedzi, podpowiedzi. Za tydzień w sobotę, ok. godz. 15-16 wyjeżdżam z Wrocławia w kierunku Makarskiej (przez Boboszów). Rozumiem, że na każdej pierwszej stacji w danym kraju mogę bez problemu kupić winietę tak ? Pierwsza stacja w Czechach - winieta, pierwsza stacja w Austrii - winieta, pierwsza stacja w Słowenii - winieta. A w Chorwacji tylko bramki tak jak w PL ?

Jedziemy mniej więcej tak: Wrocław - Boboszów - Ołomuniec - Brno - Wiedeń - Graz - (w Słowenii być może ominiemy płatną autostradę) - Zagrzeb - dalej już e65 i e71 do celu.
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 31.07.2016 10:06

worldwar napisał(a):Informacji na forum jest tyle, że można ogłupieć. Co wątek to inne odpowiedzi, podpowiedzi. Za tydzień w sobotę, ok. godz. 15-16 wyjeżdżam z Wrocławia w kierunku Makarskiej (przez Boboszów). Rozumiem, że na każdej pierwszej stacji w danym kraju mogę bez problemu kupić winietę tak ? Pierwsza stacja w Czechach - winieta, pierwsza stacja w Austrii - winieta, pierwsza stacja w Słowenii - winieta. A w Chorwacji tylko bramki tak jak w PL ?

Jedziemy mniej więcej tak: Wrocław - Boboszów - Ołomuniec - Brno - Wiedeń - Graz - (w Słowenii być może ominiemy płatną autostradę) - Zagrzeb - dalej już e65 i e71 do celu.

W skrócie i uogólniając 4 x TAK :)
worldwar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) worldwar » 31.07.2016 10:16

papse napisał(a):W skrócie i uogólniając 4 x TAK :)

Dziękuję.

Tak wygląda moja trasa, w zasadzie wyboru wielkiego nie mam - ewentualnie można jechać A4 do Katowic lub Zgorzelca, ale chyba nie ma sensu.

https://www.google.pl/maps/dir/Wroc%C5% ... 997413!3e0
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 85
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone