Janusz Bajcer napisał(a):johndobry napisał(a):No i ostatnia kwestia - na granicy SLO-HR nad ranem bedą otwarte jakieś kantory? Wolałbym sobie zmienić trochę kasy zeby na bramkach płacić w kunach...
Może być problem - więc kup w Polsce ok. 300 kun i po problemie
kobrat napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):johndobry napisał(a):No i ostatnia kwestia - na granicy SLO-HR nad ranem bedą otwarte jakieś kantory? Wolałbym sobie zmienić trochę kasy zeby na bramkach płacić w kunach...
Może być problem - więc kup w Polsce ok. 300 kun i po problemie
ja sprzedaje zawsze 100 euro na granicy, kantor obok serii toytoyow - nie trafilo mi sie , zeby byl zamkniety od 2009 roku - jednak kurs nie jest za dobry.
yzedef napisał(a):ogi napisał(a):No nie mogę.
Ludzie szukają jakiś oszczędności rzędu 8-10 zł na wakacjach za które zapłacą w sumie kilka tysięcy.
Te 10 złotych to gwarancja spokoju. Pamiętam pierwszy wyjazd do CRO. Na stacji Shell w Boguminie straciłem około pół godziny stojąc w kolejce po winiety. I mając to w pamięci zdecydowałem się na przepłacenie kupując winiety przez tolltickets.
Podobnie traktuję Słoweńską winietę. Oczywiście szkoda 30 euro na tak krótki odcinek, ale w mojej ocenie autostrada to większe bezpieczeństwo a tego nie da się przeliczyć na kasę.
Jak nie możesz to nie pisz...
Co roku kupuję winietkę na Czeskim Shellu, Czeską i dwie Austriackie 10-dniowe od razu i na powrót, płacę kartą i mam z bani (nie wnikam już w koszta bo to grosze, a wcześniej nie kupuje bo różnie to bywa w życiu i w ogóle z różnych przyczyn losowych możemy nie wyjechać w zakładanym terminie), kolejek nigdy nie uświadczyłem (jestem tam dosyć wcześnie). Mała przerwa na rozprostowanie kości i naklejenie winiety... całość zajmuje mi 10-15 minut.
Objazd SLO ma sens bo np. po przejechaniu Czech, Austrii tylko autostradą ten objazd to czysty relaks, spokojnie człowiek sobie jedzie i wypoczywa, potem znów jeszcze setki autostrady w Chorwacji więc wszystkim polecam.
marcin_nr napisał(a):
Hej, zamierzam wyjechać z Wadowic przez Cieszyn - BRNO - MURECK- itd, i moje pytanie gdzie kupić czeską winietę jak i austriacka. Czy kupie w Czechach od razu Austriacką? Kumpel wracał z włoch przez austrie i czekał na 1 CPN a oni go już wcześniej na wjeździe capnęli na 120 E...
marcin_nr napisał(a):Dzięki, staram się pisać poprawnie ale sytuacja zmusiła mnie do takowego a nie innego konstruowania zdań (na dodatek żona to polonistka ). Dziękuje za odpowiedź na pewno się przyda zwłaszcza, że na forum jest straszny burdel w tym temacie. Powiedz mi proszę tylko czy w Czechach mogę zapłacić na stacji w PLN czy muszę dodatkowo wymieniać walutę bo jak rozumiem Austria to Euro a to będę miał na 100%
marcin_nr napisał(a):Dzięki, staram się pisać poprawnie ale sytuacja zmusiła mnie do takowego a nie innego konstruowania zdań (na dodatek żona to polonistka ). Dziękuje za odpowiedź na pewno się przyda zwłaszcza, że na forum jest straszny burdel w tym temacie. Powiedz mi proszę tylko czy w Czechach mogę zapłacić na stacji w PLN czy muszę dodatkowo wymieniać walutę bo jak rozumiem Austria to Euro a to będę miał na 100%
Lednice napisał(a):marcin_nr napisał(a):Dzięki, staram się pisać poprawnie ale sytuacja zmusiła mnie do takowego a nie innego konstruowania zdań (na dodatek żona to polonistka ). Dziękuje za odpowiedź na pewno się przyda zwłaszcza, że na forum jest straszny burdel w tym temacie. Powiedz mi proszę tylko czy w Czechach mogę zapłacić na stacji w PLN czy muszę dodatkowo wymieniać walutę bo jak rozumiem Austria to Euro a to będę miał na 100%
Nie płać w Czechach złotówkami
Jak wezmą z wielką łaską, to policzą po zbójeckim kursie
Kup trochę koron w kantorze, zawsze wyda się resztę na piwo
Poza tym zawsze jest tam taniej niż w Austrii
Można też na Slovnafcie zapłacić kartą
red78 napisał(a):Właśnie jestem w letenye. 7 stopni o 5 rano
Ścieżka z Krakowa przez czyzne, bańska, Budapeszt praktycznie pusta. Bez żadnych remontów. Jeśli ktoś potrzebuje jakieś dodatkowe info postaram się udzielić jak dotrę na miejsce za kilka godzin na Rab.
Pzdr
Szaku napisał(a):Witam wszystkich.
W tym roku, a mianowicie 8 lipca wybieram się do Zadaru na 7 dni. Pierwszy raz w życiu będę jechał tak daleko jako kierowca, także prosiłbym was doświadczonych podróżników o kilka rad, a mianowicie:
- Jaka trasa będzie najkorzystniejsza? Odcinek Lubin (woj. dolnośląskie) - Zadar
- Gdzie kupić winiety? Zamawiać w Polsce poprzez internet czy kupować na granicy? Jakie są koszta i w jakich miejscach je zakupie?
- Jakie są orientacyjne koszty przejazdu przez odcinki płatne?
- Czy mogę za wszystko płacić Polską kartą VISA? (bramki, winiety, paliwo)?
Zaznaczam, że planuję jechać w nocy.
Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Łukasz