msladzio napisał(a):Witam. Czy na ostatniej stacji benzynowej jak dobrze pamietam to chyba jest to shell w Austrii kupie winete na Słowenie? Pytam bo ostatnio tam kupowalismy a terez sa elektroniczne winety i nie wiem czy sie cos zmieniło?
walp napisał(a):msladzio napisał(a):Witam. Czy na ostatniej stacji benzynowej jak dobrze pamietam to chyba jest to shell w Austrii kupie winete na Słowenie? Pytam bo ostatnio tam kupowalismy a terez sa elektroniczne winety i nie wiem czy sie cos zmieniło?
Masz pewnie na myśli stację Shell Gralla. Kupisz winietę.
Czechom też się pewnie myli. Raz na Slovensku, raz na Slovinsku.
johndobry napisał(a):No i ostatnia kwestia - na granicy SLO-HR nad ranem bedą otwarte jakieś kantory? Wolałbym sobie zmienić trochę kasy zeby na bramkach płacić w kunach...
johndobry napisał(a):Witam,
W poniedziałek w nocy wyjeżdżam z rodzina do Breli. Jedziemy z WWA - Bogumin - Mikulov - Mureck - Ptuj - Zagrzeb - Brela. Nie kupowałem wcześniej winiet bo po co płacić za przesyłkę i prowizje. Mam pytanie, czy w nocy bez problemu kupie winietę na CZ na tym pierwszym Shellu po przejściu granicy w Boguminie?
I jak z Austria? Te budki na granicy CZ-AT bedą czynne? Czy może lepiej jakaś całodobowa stacja benzynowa przed wjazdem już na autostradę w Schrick?
Janusz Bajcer napisał(a):johndobry napisał(a):No i ostatnia kwestia - na granicy SLO-HR nad ranem bedą otwarte jakieś kantory? Wolałbym sobie zmienić trochę kasy zeby na bramkach płacić w kunach...
Może być problem - więc kup w Polsce ok. 300 kun i po problemie
ogi napisał(a):No nie mogę.
Ludzie szukają jakiś oszczędności rzędu 8-10 zł na wakacjach za które zapłacą w sumie kilka tysięcy.
Te 10 złotych to gwarancja spokoju. Pamiętam pierwszy wyjazd do CRO. Na stacji Shell w Boguminie straciłem około pół godziny stojąc w kolejce po winiety. I mając to w pamięci zdecydowałem się na przepłacenie kupując winiety przez tolltickets.
Podobnie traktuję Słoweńską winietę. Oczywiście szkoda 30 euro na tak krótki odcinek, ale w mojej ocenie autostrada to większe bezpieczeństwo a tego nie da się przeliczyć na kasę.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi