Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marena01
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marena01 » 09.05.2016 19:59

piotrulex napisał(a):
marena01 napisał(a):
to już przerabialiśmy,ale gdzie jeszcze ?

Robisz spis czy masz plan a nawet marzenie aby każdego roku kupować w innym miejscu?

rzekłbym raczej wykaz :)
marena01
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marena01 » 09.05.2016 20:01

piotrulex napisał(a):
marena01 napisał(a):

Robisz spis czy masz plan a nawet marzenie aby każdego roku kupować w innym miejscu?

rzekłbym raczej wykaz :) post się powielił proszę usunąć
Ostatnio edytowano 10.05.2016 05:20 przez marena01, łącznie edytowano 2 razy
amator33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) amator33 » 09.05.2016 20:02

piotrulex napisał(a):
W temacie karty. Założyłem sobie nową kartę gdzie przy wydaniu 3 tysi w ciągu 3 miesięcy na transakcje bezgotówkowe dają tableta z etui wartości koło 4 stów. Dałem info znajomym co też są plastikowi. No nie zrobią sobie tej karty bo to problem. Każdy inny, wszyscy równi :)

A zawsze mówili, że to ja jakiś problemowy jestem :)

Co to za karta?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2016 20:07

piotrulex napisał(a):
nagato.1985 napisał(a):wegierska i slowacka kupuje bezposrednio na stronach krajowych SK i HU. Place kredytowka zobaczymy jakie wyjda koszta.

Nowa kredytowa do mnie jedzie ale prawie 6% jest doliczane za płatności za granicą więc dobrze popatrz jak u Ciebie ;)

Ja place tylko 2,8% wartosci transakcji za przewalutowanie.

ps. winiety juz wydrukowane ;) zero stresu i jade prosto do celu (no z przerwami na odcedzenie kartofli).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2016 20:10

marena01 napisał(a):
piotrulex napisał(a):
marena01 napisał(a):

rzekłbym raczej wykaz :)

No to jak wiesz o stacji Shell w Boguminie i stacji OMV w Hobersdorf-Wilfersdorf, bo pamiętasz, że to było przerabiane na forum,

to też pamiętasz, że na forum pisano, że można z autostrady zjechać do Ostrawy i tam kupić winietkę na stacji benzynowej.
I pamiętasz, że winietkę można kupić w Austrii przed wspomnianą stacją OMV, np. w Drasenhofen, w Poysdorf :roll:

Jak pamiętasz, to nie widzę powodu do pytania :roll:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.05.2016 20:13

amator33 napisał(a):
piotrulex napisał(a):
W temacie karty. Założyłem sobie nową kartę gdzie przy wydaniu 3 tysi w ciągu 3 miesięcy na transakcje bezgotówkowe dają tableta z etui wartości koło 4 stów. Dałem info znajomym co też są plastikowi. No nie zrobią sobie tej karty bo to problem. Każdy inny, wszyscy równi :)

A zawsze mówili, że to ja jakiś problemowy jestem :)

Co to za karta?

Simplicity

https://www.online.citibank.pl/formular ... GAod2YUCxA

Dodatkowo tę kartę niby polecili mi znajomi co mają konto w tym banku. Za to polecenie, w jakiś tam formalny sposób, dostali 3 stówy ;)

Nie wiem gdzie tu bankowy interes o ile ktoś kartę spłaca w terminie ale w sumie mało mnie to interesuje :)

Jak mod uzna to za reklamę to przepraszam i proszę skasować - tą kartą za winiety nie zalecam płacić ani w PL bo ze zdzierczą prowizją sprzedajacych ani za granicą bo ze złodziejską prowizją bankową :)
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 09.05.2016 21:53

W ubiegłym roku kupowałem na Shellu w CZ od razu winietę na CZ i A. Na Czechy była bez prowizji, a na AT pobierają taką? Nie przywiązywałem do tego wagi, dodatkowo płaciłem kartą za dwa auta, więc kompletnie nie zwróciłem uwagi. Dużo przepłacam kupując tam od razu winietę na AT? Nie jestem przesadnie oszczędny, pytam tylko z ciekawości.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2016 22:04

Zanim zacząłem kupować w tolltickets to za winietkę czeską zawsze płaciłem w koronach, a za austriacką w euro, gotówką i żadne prowizje mnie nie interesowały 8)

Wiem, że w Czechach potrafią jak w Polsce kasować za winietki austriackie według absurdalnego kursu :twisted:
Można raz zapłacić 50% drożej, ale na innej stacji skasują tylko 10% więcej.
Wszystko zależy od stacji. :roll:
Od dnia, od dobrego humoru właściciela, od popytu :roll:

W KAŻDEJ OFICJALNEJ cenie winietki jest już wliczona NIEZŁA marża dla sprzedawcy :roll:
Więc przepłacając się funduje komuś dodatkowy ekstra zarobek :roll:

Winietka jest państwową opłata administracyjną :!:
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 10.05.2016 08:46

Ponad 70 stron mozna chyba podsumowac 2 zdaniami;-)
Winietki mozna kupic w wielu miejscach rowniez w Polsce. Ale po normalnych cenach tylko tollticket i tu trzeba doliczyc 2 lub 5 e za wysyłke (5e jak mamy winietek chyba wiecej niz za 100e) i na stacjach benzynowych panstw w ktorych winietka ma obowiazywac. Dla jednego to nie jest problem inny moze miec obawy o dostępność a np mi nie chce sie zatrzymywac w Czechach po kilku minutach od wyjscia z domu. Zakup w kazdym innym miejscu (nie liczac wegierskiej i slowackiej) jest raczej znacznie mniej opłacalny. No chyba ze sa jakies inne Niemieckie czy Austriackie strony oferujące sprzedaż winietek online rowniez bez prowizji i z bardzo tanią wysyłką (2e)
Pawelrsko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawelrsko » 10.05.2016 09:12

Witam wszystkich :D
Jeśli ktoś nie chce stawać po drodze i kupować winiet polecam zjechać z autostrady zjazdem nr 372 po czeskiej stronie i dojechać do Chałupek do kantoru na ul. Bogumińskiej. Kantor jest całodobowy i posiadają wszystkie winiety w bardzo dobrych cenach (praktycznie nominalne). Dodatkowo 500 metrów dalej mamy Orlen gdzie zawsze dotankowuję auto pod korek :wink:
Jadąc w ten sposób praktycznie nic nie nadrabiamy a cały dojazd do kantoru z autostrady plus tankowanie to około 20 minut.
Jak dla mnie jest to wygodne rozwiązanie z którego korzystam od kilku lat.

Pozdrawiam i byle do lipca :D :D :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.05.2016 10:33

Pawelrsko napisał(a): Kantor jest całodobowy i posiadają wszystkie winiety w bardzo dobrych cenach (praktycznie nominalne).

To jakaś nowość bo kilka lat temu to skubali równo.
Jeszcze przed uruchomieniem A1.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.05.2016 10:44

FUX napisał(a):
To jakaś nowość bo kilka lat temu to skubali równo.
Jeszcze przed uruchomieniem A1.

Tu się zgadzam, będę musiał przy okazji jakiegoś przejazdu sprawdzić :oczko_usmiech:
Pawelrsko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawelrsko » 10.05.2016 22:04

Witam Ponownie :D
W zeszłym roku w lipcu kupując winiety CZ plus A na 10 dni zapłaciłem około 10 pln więcej od ceny nominalnej po ówczesnym kursie Euro. Sprawdzałem w kilku miejscach i tam było najtaniej. Co do cen na ten rok jeszcze nie sprawdzałem ale powinno być podobnie jak w ubiegłym roku.
Pozdrawiam :D
domekrap
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) domekrap » 11.05.2016 08:30

Osobiście preferuję zakup winiet przed wyjazdem. Łatwy sposób bez zastanawiania się gdzie po przekroczeniu granicy zjechać, czy kolejka będzie długa itp. Przed ostatnim wyjazdem internetowo zmówiłem winiete węgierską. W tym roku Czechy, Austria i Słowenia zostaną zamówione internetowo.
Ostatnio edytowano 11.05.2016 09:18 przez domekrap, łącznie edytowano 2 razy
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 11.05.2016 08:58

U mnie tak samo :) tylko dostawe musze zaplanowac dopiero na 15-17.06 bo na Slowenie (miesieczna) waznosc liczy sie od zakupu a wyjazd mam 25.06 powrot 09.07 zatem niech ten okres bedzie jakos w srodku dla pewnosci :) tolltickets oczywiscie z polecenia tutaj pierwszy raz. Placic bede karta do konta walutowego w EURO.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 74
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone